27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Isla sust gemoederen

De santiesvrijwaring USA tegen Venezuela, die onder andere Curoil kreeg, heeft zeker geholpen, want daarmee kunnen lokaal brandstofproducten worden aangekocht en krijgt Isla enige inkomsten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De maatregelen van Refineria Isla Curaçao om de uitgaven te drukken en tegelijk toch nog wat inkomsten te genereren uit de laatste voorraden olie, leveren een situatie op dat de raffinaderij ook na juni de salarissen van de ruim duizend werknemers kan uitbetalen.

Hoeveel maanden nog, voordat 31 december 2019 het leasecontract officieel eindigt, is onduidelijk. Maar de situatie is qua cashflow niet meer zo acuut als eerder dit jaar werd gemeld, toen de woordvoerder namens de directie aangaf dat onder ongewijzigde omstandigheden het eind van het jaar niet zou worden gehaald. Toch blijft de toestand van de door het Venezolaanse PdVSA gerunde Curaçaose raffinaderij ook nu nog kritiek. Er is namelijk geen enkele toelevering meer van ruwe olie om te raffineren.

- Advertentie -

Het Isla-personeel werd gistermiddag en wordt vandaag ingelicht door middel van een memo. Dat was al gepland en staat los van de alarmerende berichten die vakbondsvoorman Gherrel Remilia van Apri, de bond voor kader en hoger personeel van de Isla-raffinaderij, 24 uur eerder naar buiten bracht. Naar verluidt heeft hij de bedrijfsleiding hiermee ‘verrast’.

De Apri-voorzitter had uitspraken gedaan over een plan voor het aanstaande massaontslag van de Isla-werknemers en dat er nog slechts geld was voor tot en met volgende maand, maar gisteren nuanceerde hij dit: Isla zou het toch langer kunnen uitzingen, hoeveel langer kan hij niet zeggen. De vrijwaring van de sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela, die onder andere Curoil kreeg, heeft zeker geholpen, want daarmee kunnen lokaal brandstofproducten worden aangekocht en krijgt Isla enige inkomsten.

In het memo stelt de directie dat er weer enig perspectief is, dat de interne maatregelen financiële ruimte hebben geboden, dat de situatie delicaat blijft maar dat collectief ontslag op dit moment niet aan de orde is: als dat gebeurt zal het personeel direct – en dus niet via de vakbonden – hierover worden ingelicht.

Met deze sussende woorden noemt de bedrijfstop, met de Venezolaanse directeur Vanessa Flores aan het hoofd, nog geen concrete maand tot wanneer Isla kan blijven betalen. Dat is vooral afhankelijk van de mix van verdere kostenreductie en opbrengsten uit verkoop van de laatste 600.000 vaten die de afgelopen periode zijn verwerkt tot stookolie en benzine.

Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die namens Curaçao eigenaar is van de raffinaderij en deze verhuurt aan PdVSA als operator, alsmede Curoil, de overheids-nv die verantwoordelijk is voor de distributie van brandstofproducten, zijn bereid zo veel mogelijk mee te werken. Maar zij kunnen niet garant staan voor de uitbetaling van de Isla-salarissen.

Op dit moment staat er nog geld op de rekening van Isla bij de Girobank en zijn er inkomsten uit afzet aan Curoil en ook energiebedrijf Aqualectra. Dit zal op een bepaald moment opdrogen. Vanaf nu is er geen ruwe olie meer om te raffineren. De toevoer is al een jaar geleden stopgezet.

Vroeg of laat zal dan toch gesproken moeten worden over een grootschalige afvloeiingsregeling, die door de vakbond Apri werd genoemd. Zelfs in het geval er een nieuwe operator wordt gevonden, zal Refineria Isla als dochterbedrijf van PdVSA de bedrijfsvoering beëindigen en een regeling treffen met het personeel. Hierover zegt Isla dat de werknemers dan direct worden geïnformeerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. ‘Op dit moment staat er nog geld op de rekening van Isla bij de Girobank’

    Zeker weten? Staat het niet op de rekening van de moeder van Stephen Capella in Panama?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -