26 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Werkloosheid daalt en economie stijgt op Aruba

Het IIMF verwacht dat de economie in 2020 met 3 procent zal groeien

Oranjestad – Het economisch beleid werpt zijn vruchten af. De regering heeft dan ook veel vertrouwen in een gezonde toekomst van Aruba. De Arubaanse regering heeft een ambitieuze economische visie aangekondigd.

De minister van Economische Zaken, Financiën en Cultuur, Xiomara Ruiz-Maduro, heeft het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) benaderd voor advies. Samen met stakeholders is gewerkt aan het identificeren van zes veelbelovende sectoren. Dat zijn diversificatie van het toerisme, logistieke hubfunctie, landbouw, kenniseconomie, circulaire economie en creatieve ‘orange’ economie.

,,Voor elk van deze sectoren zijn investeringsplannen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat in de komende jaren grote investeringen worden aangetrokken en duizenden nieuwe banen worden gecreëerd. Er is ook een ambitieus programma opgezet om de bureaucratie terug te dringen door middel van e-Government, aldus de regering, die meent dat de resultaten al zichtbaar zijn.

Aruba Airport Authorities gaat 500 miljoen investeren in de uitbreiding van de Reina Beatrix Luchthaven, waardoor het aantal vluchten die Aruba per dag kan ontvangen wordt vergroot.

Er worden nieuwe hotelkamers gebouwd, met name boutique hotels, om de toename van de toeristen aan te kunnen.

Water- en Energiebedrijf Web gaat 300 miljoen investeren in nieuwe recip-motoren, om de productiekosten van water en elektriciteit met de grootste stap in jaren te verlagen en om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.
Er worden elk jaar 1.000 terreinen uitgegeven aan bewoners die hun eigen huis willen bouwen, waardoor met name de huisvestingskosten van het gezin worden verlaagd. Immers, een hypotheek aflossen kost tegenwoordig veel minder dan de absurd hoge huurprijzen die – vanwege het tekort aan huisvesting – worden gevraagd.

Er worden landbouwprojecten opgezet, en er wordt samen met United Farmers Aruba gewerkt aan het stimuleren van deze sector. Deze sector zal niet alleen een bijdrage leveren aan de economische groei, maar zal ook bijdragen tot minder afhankelijkheid van de invoer uit het buitenland.

Kabinet-Wever-Croes is verder in onderhandeling met Citgo ‘om uit het wurgcontract te stappen dat kabinet-Eman in 2014 heeft gesloten’, en een commissie zal de regering adviseren met een visie voor Aruba na Citgo: óf een ‘state of the art’ moderne industrie óf geheel iets anders. Inmiddels hebben 23 geïnteresseerde partijen aangegeven interesse te hebben in deze plannen. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit jaar meer duidelijkheid hierover kan worden gegeven.

,,Aruba heeft reeds een daling gezien in de werkloosheidscijfers, van 8,9 procent in 2017 naar 7,3 procent in 2018. Hierdoor is het aantal werklozen per saldo met 1.045 afgenomen. Met name de daling in jeugdwerkloosheid is toe te juichen, van 19,4 procent naar 16,2 procent. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de economie in 2020 met 3 procent zal groeien”, aldus de regering.

Met de aangekondigde investeringsplannen is Aruba, ondanks de financiële uitdagingen, goed op weg de economie te stimuleren, zodanig dat de economische groei voor de komende jaren wordt gegarandeerd, zo stelt kabinet-Wever-Croes. ,,Ons doel is het creëren van banen en om op deze manier de welvaart en het welzijn van de burgers van Aruba te realiseren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ik kan mij niet herinneren dat het IMF een groeipercentage van 3% voor Aruba voorspelde. Het laatste rapport is van 5 juni 2019. https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2019/06/03/Kingdom-of-the-Netherlands-Aruba-2019-Article-IV-Consultation-Discussions-Press-Release-and-46958 Er wordt aangeraden de overheidsschuld drastisch te verminderen. Growth is projected at 0.7 percent in 2019, and 1.1 percent over the medium term. Het blijft nog steeds opzienbarend dat een overzicht van de overheidsschuld al 2 jaar ontbreekt. Mag de CBA Aruba dat niet publiceren van de regering? En zo ja waarom vraagt niemand ernaar? Ik lees er nimmer iets over in de pers. En waar komt de 500 miljoen vandaan voor het vliegveld? De illusie wordt in ieder geval voortvarend in stand gehouden. Helemaal Promoplus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -