AD | Weer versoepeling regels

Bepaalde winkels mogen weer open voor delivery of op afspraak | Persbureau Curacao

Willemstad – De regering heeft gisteren weer een versoepeling aangekondigd van de maatregelen die in het kader van het coronavirus in het leven waren geroepen. Met ingang van vandaag mogen bepaalde bedrijven weer (beperkt) diensten verlenen.

De versoepeling geldt voor boekhandels en winkels die kantoorartikelen verkopen, maar ook voor hardwarezaken, bedrijven die computers en telefoons verkopen of deze repareren, telecommunicatiebedrijven, optica’s en voor vuilverwerkingsbedrijven. Bovendien mag vanaf vandaag tussen 6.00 en 9.00 uur het strand weer worden bezocht.

Minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling kondigde gisteren tijdens de dagelijkse coronabriefing de versoepeling aan en gaf aan zich bewust te zijn van de ‘enorme druk en last in deze tijden voor ondernemingen en bedrijven’. ,,Daarom kondig ik vandaag kleine, voorzichtige stappen aan om enkele sectoren weer open te stellen.” De bedrijven die vanaf vandaag weer diensten mogen verlenen, dienen zich wel aan enkele strenge voorwaarden te houden. Zo moeten de deuren gesloten blijven voor het publiek – er mag geen sprake zijn van walk-ins – en moet het bedrijf ontheffing aanvragen voor zijn personeel. Bedrijven die aan delivery doen, moeten dit in een goed herkenbaar voertuig doen en de werknemer die de levering verricht, moet zijn of haar ontheffingsbrief te allen tijde bij zich in de auto hebben. Hardwarezaken die weer opengaan, kunnen alleen via de ‘drive thru’ of delivery verkopen. Klanten mogen nimmer uitstappen en de winkel betreden. Bovendien geldt voor een bezoek aan de hardwarezaak nog altijd de kentekenplaatregel en mag er bij de hardwarezaak geen meubilair of elektronisch apparatuur worden verkocht.

Bedrijven die computers en telefoons verkopen of deze repareren, kunnen leveren. Reparaties kunnen bij het bedrijf plaatsvinden, maar enkel op afspraak. Telecommunicatiebedrijven kunnen met ingang van vandaag ook weer aan de slag en kunnen aan masten werken en werkzaamheden verrichten bij klanten thuis. Hierbij moet – zo benadrukt de minister – goed rekening worden gehouden met de regel van social distancing. Individuen of commerciële bedrijven die aan vuilverwerking doen, kunnen vanaf vandaag weer vuil ophalen en dit naar de landfill brengen. ,,Dit is belangrijk in het kader van hygiëne, maar ook omdat het orkaanseizoen op komst is”, aldus Mc William. ,,Maar houd er wel rekening mee dat het wegbrengen van vuil alleen kan volgens de kentekenplaatregel.” Ook moet het vuilverwerkingsbedrijf ontheffing aanvragen voor het personeel.

Opticiens kunnen ook weer aan de slag. Oogmetingen kunnen echter alleen volgens afspraak plaatsvinden en volgens strikte regels. Klanten kunnen volgens de kentekenplaatregel de optica bezoeken en moeten hierbij rekening houden met de regel van social distancing. Zwemmen bij het strand is vanaf vandaag weer toegestaan en wel van maandag tot en met vrijdag tussen 6.00 en 9.00 uur en volgens de kentekenplaatregel. Publieke zwembaden mogen niet in gebruik worden genomen. Om 9.00 uur moeten alle stranden weer leeg zijn. Op zondag mag het strand ook worden bezocht, maar dan alleen te voet of op de fiets. Samenscholing van vier of meer personen is niet toegestaan en te allen tijde moet de regel van social distancing worden toegepast. De minister sprak van een collectieve verantwoordelijkheid.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD | Weer versoepeling regels

 1. Ja precies.
  Zeker 80% is en moet besmet zijn.
  Na een maand 14 gevonden.
  K. We zoeken niet goed. Testen meer testen
  We moeten blijven zoeken.
  Er moeten er meer zijn.
  Maar we kunnen ze importeren… Als de curve te hard zakt… Toch..
  Altyd open staan voor opties. Abything for the curve

 2. 90%. Max.
  De rest is al lang dood dan. Die testen zijn zo goed dat we nog steeds 2
  Inconclusive hebben.
  Laten we ze bij die 1e in het ziekenhuis zetten. Of we vragen wat personen uit aruba naar hier.
  Misschien krijgen we ze dan wel positief en kan de curve blijven stygen.

 3. Claps ze wachten op die app en gaan dat proberen te verplichten.
  Want er moet iets worden gevonden.
  Want het is uitgesloten dat we virus vrij zijn.
  Veel te gevaarlijk nog hier.
  2022 minimaal.

 4. Aangezien er hier niet getest wordt is het allemaal natte vinger werk. Er wordt getoetst alleen als er ernstige symptomen zijn (dat is in, ongeveer, 20% van de besmettingen). Wat dus betekent dat er 80% rond zouden kunnen lopen die besmet zijn en over kunnen dragen die niet bekend zijn. En dan gaan we weer testen als er iemand binnen komt met ernstige symptomen. Met andere woorden we hebben geen weet van de verspreiding hier. Zijn er 1000 of meer besmetten? Is er geen een meer? Niemand kan het weten want er wordt niet gemeten. En alle maatregelen kunnen nu volslagen onnodig zijn of de maatregelen gaan nog niet ver genoeg.
  Meten is weten, niet weten is onzinnig.

 5. Nee dat is markt protectionisme.
  Telefoons mag je wel kopen en laten repareren in telefoon zaken.
  Maar niet in bouwmarkten.
  Maar ja die zijn nu druk om hun drive tru.s aan te passen.
  Je mag wel een supermarkt in maar een hardware zaak waar kassas en looppaden. velen malen groter en ruimer zijn mag niet
  Maar ja ze hebben gelijk.
  Veel te gevaarlijk. Dat virus heeft daar 2 weken lang hongerig lopen te wachten.
  En je zal anders meteen besprongen worden.

 6. Wat heeft verkoop van meubilair en electronica in een hardware store te maken met de besmetting? Wie doet dit soort voorstellen?

 7. Wat zijn het op Curacao toch een stelletje oenen.
  14 besmettingen geconstateerd.
  2 op 13 en 16 maart bij toeristen, die uiteindelijk niemand hebben besmet.
  Daarna de terugkeer van inwoners van Curacao, Gevolg besmettingen geconstateerd tussen 213 en 30 maart. Omdat minstens 1 persoon zich niet hield aan de quarantaine kwamen nog 3 locale besmettingen bij.op 6 en 8 april.
  Het is inmiddels 14 dagen geleden (de incubatietijd) sinds de laatste besmetting.
  We weten nu dat er er GEEN besmette personen meer op Curacao rondlopen.Dus waarom nog al die maatregelen.
  We moeten natuurlijk wel de normale hygiene in acht nemen.
  Maar overheid, doe iets, neem de ideeen van Ronald de Haan in overweging.

 8. Karel.L.Moot

  Versoepeling van de regels ??? Ik lees en hoor nog steeds niet hoe het moet met de mensen die naar Hato moeten om een vliegtuig te halen, buiten de kentekendagen om.

 9. Als Anparro dos Santos van de versoepelde regels gebruik gaat maken kunnen we een tsunami verwachten.

 10. Het is feit dat wij in dit land door randdebielen worden geregeerd. Curaçao is een eiland met maar één vliegveld dus door het sluiten van het vliegveld komen geen nieuwe besmette patiënten binnen.

  Op zich is dat niets bijzonders als vervolgens een epidemioloog op handen wordt gedragen, zegt meer over het intelligentie niveau van de bevolking dan van die handeling.

  Elke keer als aan deze mafkees van een epidemioloog de vraag wordt gesteld over de achtergrond van een besmette iemand begint hij over privacy.

  Privacy, hoeveel mensen op Curaçao kunnen dat spellen, AquaElectra heeft in het verleden gegevens van cliënten aan Jachmien Pinedo van Direct doorgespeeld om politiek mee te drijven. Daar heb ik niemand over gehoord de minister niet de directeur niet en de raad van commissarissen niet.

  Het versoepelen van de maatregelen heeft alleen zin als we de mogelijkheid hebben van track and trace aan een doodzieke patiënt vragen waar hij allemaal geweest is en met wie hij allemaal contact heeft gehad, is te riskant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *