28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 06:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Waarde Bullenbaai 235 mln dollar

interim RdK directeur  Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy: ,,Cooper leeft in het verleden en maakt gebruik van oude en dus achterhaalde documenten” | Bea Moedt

Willemstad – Oppositielid Charles Cooper (MFK) rekent zich onterecht rijk met een waarde van bijna 1,1 miljard dollar voor de olieterminal bij Bullenbaai. De actuele waarde wordt eerder geschat op 235 miljoen dollar.

,,Cooper leeft in het verleden en maakt gebruik van oude en dus achterhaalde documenten”, reageert interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, op uitlatingen van het Statenlid voor oppositiepartij MFK.

,,De Lannoy heeft het gedurfd om bij Radio MAS in een interview te zeggen dat ik onzin praat. Hij zegt dat de Bullenbaai-terminal geen 1,1 miljard dollar waard is”, aldus Cooper in een post die hij rondstuurde.

- Advertentie -

,,Chonky moet echter weten dat Charles Cooper praat als ik iets heb dat zeker is en geverifieerd. Dus ik ga je een beetje lesgeven: ga vooral pagina 2 lezen van het IHS-rapport van 2015, en kom daarna met mij discussiëren”, aldus het MFK-parlementslid, die mensen verzoekt zijn bericht verder te verspreiden ‘opdat deze post Chonky de Lannoy bereikt’.

De directeur van RdK voelt er niet voor om telkens op allerlei vooral weinig zinvolle uitlatingen te reageren, vooral als het aantoonbaar onjuist is wat wordt beweerd, maar in dit geval wijst De Lannoy erop dat Cooper het echt aan het verkeerde eind heeft.

Ja, er is een rapport van 2015 waarin IHS tot het volgende komt: ,,An earnings approach was examined that assumed a Master Limited Partnership (MLP) or some other low cost of capital buyer was interested in Bullenbaai as a strategic fit in their storage portfolio. Using a 10% nominal discount rate and al other assumptions being the same as the other earnings value case, a value of nearly $1.1 billion was estimated for the Bullenbaai site, assuming no royalties are paid to the Curaçao government. Values of this magnitude have been seen for terminals, such as Borco, but are not common and represent the highest expected value of the site.”

Nu volgt ‘de waarheid’, aldus De Lannoy tegenover deze krant: in het meest recente rapport meldt IHS Markit dat voor Bullenbaai eerder gerekend kan worden op een waarde van 235 miljoen dollar. Dat is als de olietanks worden geleased aan PdVSA tegen een tarief onder de marktprijs. IHS Markit heeft ook gecalculeerd wat de waarde is als deze verkocht wordt aan en geëxploiteerd wordt door een derde partij en komt dan vanwege hogere leasemarktprijzen uit op 320 tot 488 miljoen dollar. Tot slot rekent IHS Markit op basis van drie voorgaande transacties dat de waarde van Bullenbaai tussen de 50 en 70 procent van de vervangingskosten van 836 miljoen dollar zou zijn.

- Advertisement -

Dus bij een status quo is de waarde berekend op 235 miljoen dollar; met een andere, derde partij kan deze oplopen tot 488 dollar; en gebaseerd op een bepaald percentage van de vervanging (‘replacement cost’) tussen de 432 miljoen tot maximaal 604 miljoen dollar.

Maar niet het dubbele daarvan, géén 1,1 miljard dollar. Waarom dit van belang is komt door de stelling van Cooper dat Curaçao (lees: RdK) wel degelijk zélf in staat zou zijn de Isla-raffinaderij te laten draaien. ‘Huisbaas’ Refineria di Kòrsou staat op het standpunt dat dit technisch en qua (gekwalificeerd) personeel wellicht mogelijk is, maar dat minimaal 500 miljoen dollar is vereist om ten minste de toevoer van ruwe olie te kunnen garanderen.

Over zulke bedragen beschikken RdK en het Land Curaçao eenvoudigweg niet. Cooper is van mening dat Bullenbaai met een waarde 1,1 miljard dollar ingezet kan worden als ‘collateral’, als zekerheid dus om op basis hiervan de benodigde financiering aan te trekken.

Met de cijfers over de jongste waardebepalingen hoopt De Lannoy duidelijk te maken dat dit zeker niet zo eenvoudig is en dat Bullenbaai, waar 50 van de 1.000 Isla-werknemers werken, niet de waarde vertegenwoordigt die Cooper beweert.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Denkt charlatan c cooper nou echt dat hij wijzer is als ch de lanoy, je moet van betere huize komen cooper, en niet zoveel eten, opgeblazen kop.

 2. Volgens @EAJ, Lullo Cooper, moet dat niet zijn Lullo Pueblo di Korsou? Vrij simpel, nodig Cooper en De Lannoy allebei voor de camera’s en laat ze ons Pueblo di Korsou overtuigen.

  Hetzelfde zag je ook met de discussie over flouride in drinkwater en Green Town, er wordt niet gedebatteerd dus hoe kan iemand beoordelen wie gelijk heeft.

  De laatste tijd zagen we ook een zekere Dirtley Sparen heel veel over de raffinaderij beweren, hij had het zelf over dat bepaalde terreinen op de raffinaderij privé eigendommen zijn.

  Niemand neemt de moeite om deze Sparen tegenover iemand van RDK te zetten zodat we kunnen beoordelen of deze Sparen nou uit zijn nek lult of niet.

  Sterker nog ik zag een uitnodiging van Akademia Popular aan hem om een praatje te komen houden. Ze hadden vóór dat ze de uitnodiging uitstuurden toch even bij Domein beheer kunnen checken of deze Dirtley Sparen een fantast is of niet..

  Wat nog grappig is, onder de uitnodiging stond “Un pueblo informa tin defensa”. Ik wil haast aan toevoegen, moeten we niet eerst verifiëren of Dirtley Sparen “ta kaka for di su smoel?”.

  En wij maar klagen dat de YDK dom is, de YDK wordt slecht geïnformeerd en dat is voor een groot deel de schuld van radio en tv’s.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | Kaag stapt op na motie van afkeuring door Tweede Kamer

Hanneke Keultjes en Tobias den Hartog | Algemeen Dagblad Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar...

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...
- Advertentie -