31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 12:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Vuilstort streng bestraffen’

Camelia-Römer: Bedrijven zelf verantwoordelijk | Jeu Olimpio

Willemstad – Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur kondigt aan samen met politie en Openbaar Ministerie, met harde hand te gaan optreden tegen eenieder die grofvuil stort of tankwagens leegt.

,,Personen en bedrijven – particulier of van de overheid – kunnen een boete verwachten, en mogelijk strafrechtelijke vervolging.”

Zwaar vervuild afvalwater wordt nog steeds bij Shut geloosd, alsook op diverse plaatsen in de mondi. De eind vorig jaar gepresenteerde nieuwe waterbunker schuin tegenover de ingang van de Weg naar Shut is tot op heden niet toegankelijk voor afvalwatertransporteurs.

- Advertentie -

,,We kunnen er niet bij, en als we daar geen water kunnen lozen, waar dan wel?”, zegt Michael Dijkhuizen van Dijk Transport. Eind vorig jaar reageerden Dijkhuizen en collega Aires Balentin van Balentin Rioleringsbeheer hoopvol op de presentatie van het nieuwe waterinnamepunt. De ondernemers klaagden al jaren over het feit dat er geen plek is voor verwerking van chemisch verontreinigd afvalwater. Ze zagen de nieuwe bunker als een begin en hoopten dat de overheid met meer oplossingen zou komen in plaats van transporteurs te bestraffen en beboeten.

Suzy Camelia-Römer, destijds demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, reageerde door te stellen dat de overheid overleg met de transporteurs wenste.

,,Ik roep de lokale ondernemers op om hun zorgen aan ons kenbaar te maken”, aldus Camelia-Römer eind vorig jaar. Dijkhuizen ging op de uitnodiging in, en sprak samen met collega-ondernemers met minister Camelia-Römer.

,,Wij hebben de minister uitvoerig geïnformeerd, en gewezen op het feit dat er geen faciliteiten zijn voor opvang en verwerking van vloeibaar chemisch afval, water met vet afkomstig van restaurants, zout water met schoonmaakmiddelen van cruiseschepen, en ten slotte zand uit beerputten, waardoor dit alles nog steeds rechtstreeks in zee belandt”, zegt Dijkhuizen. ,,Namens alle afvalwatertransporteurs hebben wij aangegeven liever niet bij Shut te storten. Ook wij zijn liefhebbers van de zee, en willen graag een andere oplossing voor het probleem van zwaar vervuild afvalwater.”

- Advertisement -

Sinds het overleg, eind vorig jaar, heeft hij niets meer vernomen, zegt Dijkhuizen.

,,De situatie is niet veranderd. Het grootste probleem vormen nog steeds de chemische toiletten die bij evenementen en op bouwplaatsen worden gezet. Die worden door Selikor geleegd en de inhoud wordt bij Shut in zee gedumpt. Je ziet het zeewater dan wit worden, en vissen komen dood boven drijven.”

Minister Camelia-Römer gaf donderdag tijdens een persconferentie aan niet op de hoogte te zijn van wat er precies bij Shut in zee belandt, en bij Selikor navraag te zullen doen naar het lozen van de inhoud van chemische toiletten. Zij gaf daarbij aan dat alle vervuilers, of dat nu een persoon, particulier bedrijf of overheids-nv is, gelijk zullen worden behandeld.

,,Vanuit een visie van Gezondheid, Milieu en Natuur maakt het niet uit of je achter je naam nv hebt staan; iedereen moet aan dezelfde wetgeving voldoen”, aldus de minister. ,,Of het nu Selikor of een private onderneming betreft, voor de handhaving van de milieuwetgeving maakt dat niet uit. Elk bedrijf zal zelf naar een goede oplossing moeten zoeken voor zijn afvalwater.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Het is zo jammer dat zovelen nietvbegijpen dat de beerput trucks van alles en nog wat vervoeren.
  ze gebruiken het in hun hofi’s voor bewatering.
  Zo krijgen wij in onze voedselvoorziening van tomaten, paprika, jambo, cebollo largu, komkombersalada, warmoes, pinda etc etc. etc. chemisch besmet voedsel.

 2. Mensen we hebben een nieuwe regering (3 maanden), gun ze de ruimte om te werken.

  Als de regering van tussen 2010 en 2017 hun werk hadden gedaan dan verkeren we ons nu niet in deze situatie.

  OM moet een klik afdeling in leven brengen zoals in Nederland waar iedereen anoniem hun tip kunnen deponeren. Alleen in Ned is dit geen onderdeel van Justitie maar een stichting.

 3. Asocialen weten dat toch niks gaat gebeuren(toezicht en handhaving)
  Minister roept maar wat voor de bühne ,vervolgens gebeurd er niks.
  Dus dit gaat gewoon door.

 4. We gaan streng optreden blah blah bla, we gaan streng bestraffen blah blah bla, er gaat niets gebeuren zoals gewoonlijk. Men gaat gewoon door met vervuilen en illegaal lozen en storten. Men is hier te laf om werkelijk iets te doen. Er staat een raffinaderij constant vuil over het eiland te kotsen vele malen boven welke norm dan ook en we doen…niets. Er zijn de bekende particuliere stortplaatsen waar op dagelijkse basis tonnen! aan huis en industrieel vuil worden gedumpt en wat doen we?? Juist ja… helemaal niets.
  Af en toe dan schreeuwen we eens en daarna dan wordt het weer stil zoals gewoonlijk. Zelfs een hond vervuilt zijn eigen nest niet, hier doet men niets anders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

DH | Curfew hours in St. Martin to start midnight to 5:00am

MARIGOT—Due to a significant improvement in the COVID-19 figures, Préfet Serge Gouteyron decided to extend the curfew until Friday, October 22, but with hours to start from...
- Advertentie -