28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 07:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Windfarm Tera Kòrá op spectaculaire wijze geopend

Door Els Kroon

Het abseilen vanaf een hoogte van 91 meter vormde het emotionele hoogtepunt van de ceremonie | Els Kroon

Willemstad – De uitbreiding van het windpark bij Tera Kòrá werd gisteren op spectaculaire wijze officieel geopend.

Premier Eugene Rhuggenaath en minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina namen de honneurs waar voor de regering van Curaçao die verder werd vertegenwoordigd door minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Zita Jesus-Leito en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha.

- Advertentie -

Samen met de ceo’s Henk Hutting en Rik van de Walle van respectievelijk NuCapital en Aspiravi, en de directeuren van Aqualectra en NuCapital Management, Darick Jonis en Roy Kolader, onthulden zij een gedenksteen.

Daaraan voorafgaand konden 250 genodigden genieten van een sprankelende muzikale en culturele show, die zijn letterlijke en figuurlijke hoogtepunt bereikte bij het abseilen door Albert Schoop vanaf de 91 meter hoge gondel van windmolen nummer 7 waar de openingsceremonie plaatsvond.

Het project vergde een totale investering van 36 miljoen dollar. Kolader nam de gelegenheid waar om de traditionele donaties te overhandigen aan vier lokale organisaties, die cheques voor een gezamenlijke waarde van 32.500 gulden in ontvangst mochten nemen.

Kippenvel

ADe verwachtingen voor de show waren hooggespannen bij de 250 genodigden die de opening in de warme middaguren op de vlakte van San Pedro bijwoonden. Zij werden op symbolische wijze ontvangen in het ‘Floralis Molina growth park’ waar meer dan 200 Deense Vestas schaalmodellen van de windmolens in de aarde waren geplant. De perkjes werden liefdevol aangeharkt en verzorgd door jeugdige leden van de scouting.

- Advertisement -

Voorafgaand aan de toespraken figureerden de scouts in diverse soms hilarische sketches. In hun openingstoespraak spraken Hutting en Van de Walle beiden hun trots uit vanwege het resultaat van de succesvolle opbouw en constructie van de vijf nieuwe windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 17,25 MW, die een effectieve bijdrage leveren aan de groene stroomvoorziening op Curaçao en het eiland naar de top 3 brengen van de wereld. Naar nu blijkt is 38 procent van het stroomverbruik van de afgelopen junimaand afkomstig van de nieuwe molens.

Premier Rhuggenaath vermeldde trots dat het doel voor 2020: 30 procent schone, groene energie nu al is bereikt, dankzij de toevoeging van dit windpark. Hij verzekerde de aanwezigen dat zijn regering streeft naar het gebruik van meer groene energiebronnen waardoor het opwekken van elektriciteit goedkoper zal worden, niet alleen voor Aqualectra, maar ook voor de burger.

Ook minister Martina beaamde dit streven, maar kon nog geen uitspraak doen over vastomlijnde plannen voor de uitbreiding op Playa Kanoa, en hoe het winnen van zonne-energie in goede banen kan worden geleid zodat er voor eenieder een win-winsituatie zal ontstaan.

In de nabije toekomst zal het beleid van de regering ook worden gericht op ‘waste to energy’ zodat er geen nieuwe gaten voor het storten van vuilnis worden gegraven op het eiland. Na de toespraken werden alle aanwezigen, onder wie ook de Amerikaanse consul-generaal Margareth Hawthorne, verzocht te blazen om de wieken van de ‘volgroeide’ windmolen nummer 7 in beweging te zetten.

De ceremonie bereikte haar climax toen grote groepen zangers met wapperende vlaggen van verschillende kanten hun entree maakten op de gedragen filmmuziek van Jurassic Park, ondersteund door een heel orkest met pauken, trombones, trompetten en andere blaasinstrumenten.

Toen Albert Schoop in kleurrijke kledij en voorzien van rook en wimpels op 91 meter zijn langzame sprong maakte, kregen velen kippenvel en moest menigeen een traantje wegpinken. De show met 155 medewerkers werd gecreëerd en uitgevoerd door Marjolein Hutting en Janne de Bruin met medewerking van het team van Dennis Aalse en het koor van Anne Aalse.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -