28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:29

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Voorstel hogere licentierechten

AD | Voorstel hogere licentierechten

,,Het is onderdeel van een duurzame oplossing voor onze issues met Giro, waar ook de introductie van een depositogarantiestelsel deel van uitmaakt. De verhoging van de license fee is een manier om dit te financieren.” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In verband met de problemen bij Girobank ligt er een voorstel om de ‘license fee’ (licentierechten) – nu nog 1 procent van alle internationale transacties – op te trekken.

Dat bevestigt premier Eugene Rhuggenaath, die er op wijst dat er eerst nog wel intern over het voorstel, en dus de voors en tegens, gesproken moet worden en er dus nog niets vaststaat.

De licentierechten zijn 1 procent van de waarde van de betalingen van ingezetenen aan niet-ingezetenen. Deze werd in 1996 geïntroduceerd ter vervanging van de ‘foreign exchange tax’ van 1,3 procent. Het bedrag wordt door banken in rekening gebracht bij rekeninghouders en andere klanten die hier gebruik van maken.

Overheidstransacties en betalingen voor importen en exporten van de vrije zone zijn vrijgesteld.

,,Er is een voorstel waar wij nog over moeten beraadslagen”, zegt de regeringsleider. ,,Het is onderdeel van een duurzame oplossing voor onze issues met Giro, waar ook de introductie van een depositogarantiestelsel deel van uitmaakt. De verhoging van de license fee is een manier om dit te financieren.”

Bij Landsbesluit van 13 december is op gezamenlijke voordracht van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) en minister-president Rhuggenaath (PAR) de Adviescommissie financiële markten, bank- en verzekeringswezen ingesteld.

Deze krant vernam dat er sinds enige tijd sprake is van een op handen zijnde oplossing voor de Girobank – de exacte modaliteiten zijn nog niet bekend – met daarin een actieve rol van zowel het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) als de Curaçaose overheid.

Naar verluidt zou deze oplossing onder meer leiden tot een toename van de financiële blootstelling (‘exposure’) van de overheid ten opzichte van de Giro, en dat ter dekking daarvan de overheid voornemens is de license fee voor commerciële banken te verhogen. Exacte percentages zijn niet bekend, maar er zou sprake zijn van 1,7 procent of 1,9 procent.

Financiële experts laten weten dat een oplossing voor de Girobank inderdaad urgent is, niet in de laatste plaats voor het herstel van het vertrouwen in het financiële systeem. Overigens moet zo’n oplossing wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: het moet niet leiden tot een verschuiving van het probleem naar andere financiële instellingen.

Dit alles gezegd zijnde, zijn er wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij een maatregel ter verhoging van de license fee.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Dan kijk je naar de oppositie en de individuen binnen de oppositie en hun track record, en kan je daar beter van verwachten? En nooit denken dat het niet slechter kan, kom je ook niet bedrogen uit.

 2. In een wereld zonder inflatie, wakkert de eigen overheid aan op dat eiland. Stemmen op deze coalitie is het uitblijven van welke maatregel (wat regering is) dan ook en daardoor een omgetoverd worden tot een dief van je eigen portemonnee.
  Welke prijs is die samenleving bereid om te betalen om dit soort NUL bestuurders in het zadel te houden?

 3. @hoezo, sorry maar helaas ? je kan nog harder bloeden en je gaat het ook doen. De kosten (van alles dat je kunt bedenken) gaan nog verder om hoog en de diensten worden nog minder. Zelfs al zou je weg gaan word er nog geplukt.

 4. Corrupte politici, aanverwante familie en vrienden. Wij het gewone volk draaien op voor het schaamteloos gegraai.
  Laat de graaiers de multi-miljoenen terug betalen, bij mij valt niets meer te plunderen.

 5. TUI geeft het goede voorbeeld van een hoge ‘license fee’ ………… Reizen/vluchten aanbieden in euro’s (prijslijst) en vervolgens met een véél te hoge wisselkoers / een eigen license fee omrekenen in guldens en die laten betalen. Hoezo oneerlijk? We praten over Curacao, dus accepted.

 6. Zolang er geld in staatskas of fondsen zit merkken we de graaiers niet direct. Nu zijn kas en fondsen leeg. Dat gaat niet inhouden dat het graaien stopt dus rest er maar een fonds en die leefde ook al op credit. Dat fonds heeft dalijk geen andere mogelijkheid om (ook) te vervallen in criminaliteit. Je moet toch kunnen eten.

 7. Zij ondvangen (salarisen bonusen) zij veroorzaken de problemen (door visiloos beleid en graaien. En wij mogen betalen. Zo is het eenmaal geregeld
  En het einde is nog niet in zicht.

 8. De burger betaalt voor het schaamteloos jatten door Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Amnesia.

  Laten we de license fee de Capella tax noemen, naar de miezerige enge toy boy van Eric Garcia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties