27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD | Vonnis met grote impact voor banken

Licentiefee zomaar doorbelasten aan klant mag niet | Jeu Olimpio

Willemstad – Een vonnis in het nadeel van MCB-dochter Windward Islands Bank (WIB) dat, zoals de bank aangeeft, een ‘grote impact’ kan hebben op de WIB/MCB zelf, het gehele bancaire verkeer en zelfs voor de stabiliteit van de financiële sector.

Dit laatste, de financiële sector op de eilanden, kan door de uitspraak ‘ernstig worden ondermijnd’, zoals het gerecht het in de uitspraak zelf opneemt.

De rechter op Sint Maarten heeft deze week beslist dat WIB de licentierechten (license fee) van 1 procent over transacties in buitenlandse valuta (deviezen), die de bank verschuldigd is aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), niet kan doorbelasten aan een rekeninghouder als dat niet is overeengekomen tussen de bank en de klant.

De klant is in dit geval Wise Travel Bureau nv, handelend onder de naam Travel Planners, een reisbureau op Sint Maarten dat geld voor betaalde tickets overboekt naar de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Tot medio 2012 werden de overmakingen aangemerkt als betaling aan ingezetenen, zodat daarover niet de 1 procent licentievergoeding werd geheven. Dat veranderde echter toen de Centrale Bank aangaf dat betalingen aan IATA worden gezien als een betaling aan een buitenlandse rechtspersoon.

WIB begon daarop met de doorbelasting, maar in juni 2015 werd de bank door de klant gesommeerd alle licentievergoedingen terug te betalen. Er zouden geen rechtsgronden zijn. De rechter is het daarmee eens: feitelijk heft de bank belasting (retributie) – want de licentiefee gaat volledig naar de landen Curaçao en Sint Maarten – door het licentierecht door te belasten en dat kan niet zonder formele wetgeving. Wat blijkt: de eenvormige landsverordening is nooit afgekondigd. Er is dus geen wettelijke basis.

Er is geen twijfel over dat de commerciële banken als gemachtigde deviezenbanken de 1 procent moeten afdragen aan de CBCS (die dit weer geheel doorbetaalt aan de overheden). Dat is wettelijk geregeld. Maar in deze regelgeving is nergens te lezen dat in dit geval WIB deze moet doorbelasten aan haar rekeninghouder. ,,De licentievergoeding is de wettelijk bepaalde tegenprestatie van de bank om als deviezenbank te mogen handelen”, aldus een eerder tussenvonnis in dezelfde zaak van maart dit jaar.

,,Een wettelijke bepaling omtrent doorbelasting is er niet, alhoewel die mogelijk wel passend zou zijn geweest omdat de 1 procent licentievergoeding een instrument is van de centrale overheid om monetair beleid te voeren”, overweegt het gerecht.

Alles wat door MCB-dochter WIB is aangevoerd – e-mails van de Centrale Bank, website CBCS, de Memorie van Toelichting op de regelgeving – het doet volgens de rechter ‘niet ter zake’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. De 1% geldt niet voor transacties in het Koninkrijk. Voor andere landen kan een bank de 1% natuurlijk niet voor eigen rekening nemen zonder failliet te gaan. Die 1% gold al voor 10-10-10. Fijne uitspraak van de rechter, afweging van de diverse belangen is achterwege gebleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -