28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...
- Advertentie -

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire....

Trouw | Nederland doet te weinig om Bonaire te beschermen tegen bedreiging klimaatverandering

Maarten van Gestel Het zuiden van het eiland Bonaire kan onder water komen te staan, en inwoners lopen steeds meer gevaar door orkanen. Maar de Nederlandse overheid doet...

AD | Vizier Refineria di Kòrsou op MoU

Poging tot omkoping krijgt een staartje

Willemstad – Nu duidelijk is dat directeur Roderick van Kwartel van Refineria di Kòrsou (RdK) zich inliet met onregelmatigheden bij het aanbestedingstraject en ontslag is aangezegd, is het vizier volledig gericht op het proces om te komen tot een Memorandum of Understanding (MOU) met de ‘preferred bidder’ voor de overname van de exploitatie van de raffinaderij.

,,Dit proces loopt ondertussen voortvarend voort met het doel om zo spoedig mogelijk tot overeenstemming te komen.” Zo meldt RdK in een persbericht.

Het ‘Project Arawak’, zoals de zoektocht naar een nieuwe operator per 1 januari 2020 heet, was feitelijk in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek naar de gang van zaken rond Van Kwartel en twee medewerkers van overheids-nv RdK.

Uit dit interne onderzoek – uitgevoerd door Ivy Advocaten – is gebleken, ook na hoor en wederhoor, dat de statutairdirecteur van RdK goed fout zat. ,, Naast het door RdK uitgezette traject om te komen tot een strategische partner, hebben de heer Van Kwartel en de twee andere medewerkers een paralleltraject geïnitieerd.”

Met andere woorden: een eigen, niet officieel, traject om te komen tot een exploitant. In eerdere berichtgeving werd gemeld dat het ging om poging tot omkoping, vermoedelijk zelfs het uitlokken om zich te laten omkopen. De Raad van Commissarissen (RvC) spreekt nu van ‘concrete aanwijzingen’ van onregelmatigheden ‘ten opzichte van een bieder’.

,,De RvC meent op basis van de resultaten van het onderzoek geen vertrouwen meer te kunnen hebben in de heer Van Kwartel als directeur van RdK.” Afgelopen donderdag, op 24 januari, heeft de RvC van Refineria di Kòrsou daarom besloten om een voorstel te doen aan de algemene vergadering van aandeelhouders van RdK om de statutair directeur te ontslaan.

Poging tot omkoping krijgt een staartje

Tegelijkertijd met dit voorstel heeft de directie van RdK de twee andere medewerkers die betrokken waren bij deze onregelmatigheden per direct ontslag aangezegd. Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy werd aangesteld als interim-directeur RdK, terwijl Van Kwartel lopende het onderzoek aan de kant was gezet.

De kwestie van poging tot omkoping bij RdK krijgt nog een staartje. Want het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels de inhoud van het onderzoeksrapport ‘gevorderd’, zo meldt RdK. ,

,De verwachting is dat het OM dit onderzoeksrapport binnen twee weken zal ontvangen.”

Het onderzoeksrapport zelf is zeer geheim. Het is enkel in het bezit van president-commissaris Gilbert Martina en de advocaat van RdK. Zelfs premier Eugene Rhuggenaath (PAR), belast met deze overheids-nv, zou niet over het Ivy-rapport beschikken.

Martina geeft aan dat RdK nu vol gas geeft om het Project Arawak weer vlot te trekken. Het welslagen van de zoektocht naar een geschikte partij die de exploitatie van de Isla-raffinaderij in het Schottegat en de olieterminal bij Bullenbaai over iets meer dan elf maanden overneemt – of mogelijk eerder door middel van een ‘early step in’, voor het geval de huidige operator PdVSA er eerder mee stopt – is van cruciaal en nationaal belang voor Curaçao.

Eerder berichtte deze krant dat Motiva Enterprises in het Amerikaanse Houston, een volledige dochter van Saudi Refining dat weer valt onder de Saoedische oliegigant Aramco, de zogeheten ‘preferred bidder’ is.

In verband met harde afspraken over non-disclosure wordt dit van officiële zijde bevestigd noch ontkend. Motiva wilde eerst afronding van het Ivy-onderzoek afwachten om daarmee zelf de grootst mogelijke afstand te nemen van de ‘onregelmatigheden’ over de poging tot omkoop. De weg lijkt nu vrij om het proces om te komen tot een MoU met Motiva een nieuwe impuls te geven en af te ronden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. ‘Want het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels de inhoud van het onderzoeksrapport ‘gevorderd’’

    Ha, ha…ons OM wil daadkrachtig overkomen, pure window dressing.

    Want wat heeft het OM ooit met het rapport over Wacko Werner Wiels gedaan? Juist: net net nada.

    Misschien is er weer een burgerinitiatief nodig om de luie reten van het OM tot actie te bewegen, net als bij Gerrit Schotte waar dat wel tot 3 jaar cel leidde.

    Ons OM is des bananenrepublieks. Volslagen onbetrouwbaar, volslagen incompetent en handelend naar eigen willekeur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -