30 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NU | Nederland erkent Guaidó als president Venezuela bij uitblijven verkiezingen

Nederland erkent Guaidó als president Venezuela bij uitblijven verkiezingen

Nederland is bereid oppositieleider Juan Guaidó te erkennen als president van Venezuela als er in het Zuid-Amerikaanse land binnen acht dagen geen verkiezingen worden uitgeschreven. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

“Als vrije, transparante en democratische verkiezingen binnen acht dagen niet worden uitgeschreven, is ook Nederland bereid om Juan Guaidó te erkennen als interim-president van Venezuela”, aldus Blok in zijn brief.

Met dit standpunt sluit Nederland zich aan bij onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Die landen gaven eerder op zaterdag al aan Guaidó te erkennen als nieuwe leider van het Zuid-Amerikaanse land als zittend president Nicolás Maduro niet binnen een week verkiezingen uitschrijft.

Nederland volgt de gebeurtenissen in Venezuela op de voet, omdat het Zuid-Amerikaanse land op tientallen kilometers afstand van Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is daarmee Nederlands grootste buurland.

Donderdag stelde Blok nog dat Nederland Guaidó niet erkent als interim-president van Venezuela. “De kern is niet het erkennen van de machtsovername, de kern is een einde aan het geweld”, aldus minister eerder deze week.

Parlementsvoorzitter en tevens oppositieleider Guaidó benoemde zichzelf eerder deze week tot interim-president van Venezuela. Het Europees Parlement liet via voorzitter Antonio Tajani weten van mening te zijn dat Maduro moet opstappen.

Venezuela wijst Europees ultimatum af

Tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad zaterdag liet de Venezolaanse regering weten er niet over te peinzen gehoor te geven aan het ultimatum van acht dagen.

“Europa geeft ons acht dagen?” vroeg minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arrazea zich hardop af. “Waar halen jullie het vandaan dat jullie de macht hebben om een deadline of ultimatum te stellen aan een soeverein volk. Dit is bijna kinderlijk.”

De Veiligheidsraad was zaterdag op verzoek van de Verenigde Staten bijeen nadat Washington en een reeks landen in de regio Guaidó als staatshoofd hadden erkend en er bij Maduro op hadden aangedrongen af te treden.

EU dringt aan op vrije verkiezingen in Venezuela

Federica Mogherini, hoofd buitenlands beleid van de EU, drong er zaterdag bij Venezuela op aan om vrije, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen te houden om een regering te kiezen die werkelijk de wil van zijn burgers vertegenwoordigt.

“Bij gebrek aan een aankondiging over het organiseren van nieuwe verkiezingen met de nodige garanties in de komende dagen, zal de EU verdere maatregelen nemen, onder meer met betrekking tot de erkenning van het leiderschap van het land in overeenstemming met artikel 233 van de Venezolaanse grondwet”, zei Mogherini in een verklaring.

“De EU herhaalt dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig en zonder democratische legitimiteit zijn verlopen. Het land heeft dringend behoefte aan een regering die de wil van het Venezolaanse volk werkelijk vertegenwoordigt.”

Ook veroordeelt de EU het gewelddadige optreden van de Venezolaanse autoriteiten tijdens de massale volksdemonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Dat leidde tot “de tragische dood van talrijke mensen en nog veel meer gewonden en arrestaties.”

Buitenland

Namens de Verenigde Staten riep minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo landen zaterdag op om “een kant te kiezen” in de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land. De VS, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen erkennen Guaidó al als president.

“Geen vertragingen meer, geen spelletjes meer. Men moet kiezen tussen de landen die strijden voor vrijheid of Maduro en zijn chaos”, aldus Pompeo tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad.

Vlak nadat Guaidó zichzelf had beëdigd, maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend hem te erkennen als interim-president. In een reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS.

Bron: NU.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -