27 C
Willemstad
• vrijdag 1 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Versterking voor KPCN op Bonaire

HomeMediaAD | Versterking voor KPCN op Bonaire
Per 1 oktober gaat zijn dienstverband in

Willemstad/Kralendijk – Ronald Zwarter, de tweede man van de politie-eenheid Noord-Nederland, stapt op. Met ingang van 1 oktober wordt hij plaatsvervangend chef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) op Bonaire.

Dat schrijven verschillende media.
Zwarter werkte, voordat hij naar het Noorden kwam, in Kennemerland en Haarlem. In 2002 werd hij districtchef in Emmen, om drie jaar later chef te worden van de politie in Groningen (stad) en Haren. Binnen de politie heeft Zwarter vooral beleidsfuncties vervuld.

De woordvoering van de politie wilde niets kwijt over het vertrek van Zwarter. Op het interne computernetwerk van de politie wordt zijn vertrek evenwel aangekondigd. Zwarter zegt in dit bericht onder meer: ,,Met mijn ervaring hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de uitvoering en ontwikkeling van het politiewerk in Caribisch Nederland…”

Tegenover RTVNoord geeft Zwarter aan niet te weten welk verschil hij gaat maken op het eiland. ,,Ik breng natuurlijk veel ervaring mee, maar hoe groot het vertrouwen in de politie daar is, dat is mij niet bekend.” De problemen op de eilanden zijn ook anders. Drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika is bijvoorbeeld een groot aandachtspunt en er is een grote kloof tussen arm en rijk. Ook mensensmokkel uit Venezuela is een probleem waar de politie mee te maken krijgt. ,,Dat, in combinatie met een politiekorps in ontwikkeling, maakt het werk uitdagend”, aldus Zwarter.

Waar hij zich in Nederland hard maakt voor onder meer de bestrijding van cybercriminaliteit, is dat op Bonaire niet aan de orde. Sterker nog, daar zijn de wetten anders in vergelijking met Nederland. Zo wordt per augustus rijden onder invloed strafbaar op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dat heeft niets te maken met achterlopen, maar met een wettelijke aanpassing. ,,Als je zegt dat het korps daar achterloopt, doe je ze tekort”, meent Zwarter. Bonaire, de standplaats van Zwarter, zit namelijk in een overgangsperiode. De Nederlandse wetten worden geleidelijk ingevoerd. Lastig is dat ook, omdat die wetten gaan gelden op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De eilanden liggen zo’n 900 kilometer uit elkaar en er zijn onderling grote verschillen.

Per 1 oktober gaat zijn dienstverband in. Wanneer hij vertrekt naar zijn nieuwe woonplaats weet hij nog niet. ,,Eerst moet er nog een woning komen.”
Het Korps Politie Caribisch Nederland is in 2010 opgericht en voert politietaken uit op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het korps telt zo’n 160 medewerkers.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Wat een ongelooflijke reacties weer.
    Het CV van Zwarter daar kan het gros hier natuurlijk niet aan tippen, nietwaar @Clapas. Verder ben je niet eens in staat iemands naam correct te schrijven. Tjesus zeg, neem je je Haldol wel in???

  2. Zwarter zegt: ,,Met mijn ervaring hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de uitvoering en ontwikkeling van het politiewerk in Caribisch Nederland…”

    Zwerver, laten we elkaar geen mietje noemen, je komt hier voor het mooie weer en om lekker in de zon te liggen. Waarschijnlijk is er veel elleboogwerk te pas gekomen om dit tot stand te brengen.

    Heb begrepen dat Zwerver niet getrouwd is dus ik kan me voorstellen wat voor middelen hij in de strijd heeft gegooid om deze opdracht te krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties