32 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Verkiezingsdag op Sint Maarten

HomeMediaAD | Verkiezingsdag op Sint Maarten
politiechef Carl John: ,,Agenten uit Curaçao, Aruba en Bonaire zullen ons assisteren voor de openbare orde en veiligheid en om ook het verkeer te regelen” | Tim van Dijk

Philipsburg – Het wordt vandaag een extra drukke verkiezingsdag voor Sint Maarten: op dezelfde dag meren ook vijf cruiseschepen, met gemiddeld meer dan 3.000 toeristen en honderden bemanningsleden per schip, aan.

,,Agenten uit Curaçao, Aruba en Bonaire zullen ons assisteren voor de openbare orde en veiligheid en om ook het verkeer te regelen”, zegt politiechef Carl John.

Het is traditie dat kiezers en partijaanhangers van stembureau naar stembureau trekken. Inclusief de duizenden cruisetoeristen die op dagtripjes gaan, neemt de politie dan ook extra maatregelen voor de verwachte verkeersdrukte. Zo meldt Caribisch Netwerk. Met drones die drie keer per dag live de situatie op de weg doorgeven en politiebegeleiding van toeristenbussen die op tijd weer terug moeten zijn in de haven voor de schepen vertrekken, legt John uit. Hij wil niet zeggen hoeveel agenten uit het buitenland komen om het lokale politiekorps te versterken.

Vandaag mogen 23.130 mensen – een kleine 220 meer dan bij de laatste Statenverkiezingen in 2018 – naar de stembus. Ze kunnen stemmen op een van de 111 kandidaten van zeven partijen die strijden voor vijftien zetels in het Sint Maartense parlement.

De uitslag zal dit keer volgens verslaggevers Hilbert Haar en Sharina Henriquez ‘verrassend zijn’ vergeleken met voorgaande verkiezingen, omdat de grootste stemmentrekker, Theo Heyliger van United People’s Party (UP), zich uit de actieve politiek heeft teruggetrokken. Ook de populaire nummer twee, Franklin Meyers, doet niet mee.

Heyliger en Meyers waren in 2018 samen nog goed voor 1.700 stemmen voor de UP, die nu wordt geleid door de van de United Sint Maarten Party (USp) overgelopen Rolando Brison. Hij haalde in 2018 slechts 278 stemmen. Heyligers echtgenote Grisha staat overigens als nummer vier op de UP-lijst.

Voor het eerst doen dit keer twee Nederlandse advocaten mee: voormalig hoofdofficier Cor Merx (18 op de UP-lijst) en Remco Stomp (6 op de lijst van de Verenigde Democraten UD).

Afgaand op de stemmen die kandidaten in 2018 kregen, lijkt volgens Caribisch Netwerk de National Alliance (NA) de grootste kanshebber om als winnaar uit de bus te komen. De huidige NA-kandidaten wonnen in 2018 samen 3.930 stemmen; UP volgde op grote afstand met 1.373 stemmen, gevolgd door UD (1.199) en de christelijke partij SMCP (1.042).

Kandidaten op de lijst van de sterk afgezwakte USp kregen vier jaar geleden slechts 742 stemmen.

Er zijn geen betrouwbare peilingen voorhanden en de twee die inmiddels zijn gepubliceerd geven sterk uiteenlopende uitkomsten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties