AD | ‘Verkiezingen annuleren’

Gerrit Schotte | Jeu Olimpio

Willemstad – De verkiezingen die op 28 april 2017 zijn gepland, moeten worden ingetrokken. Dat was de boodschap van de nieuwe meerderheid van 12 – waarvan overigens PS-lid Sherwin Leonora schitterde door afwezigheid – tijdens de openbare Statenvergadering van gisteren.

Diezelfde meerderheid heeft dan ook een motie gepresenteerd waarmee de gouverneur wordt verzocht al het nodige te doen om de verkiezingen te annuleren. De nieuwe oppositie – bestaande uit PAR, MAN en Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang – heeft op haar beurt twee moties gepresenteerd waarmee de verkiezingen worden gesteund en waarmee zetelroof – tenzij het ten behoeve is van de democratie – wordt afgekeurd. Het is niet tot een stemming voor de moties gekomen; de vergadering werd vroegtijdig geschorst nadat Jacinta Constancia (MFK) collega Giselle Mc William (MAN) een klap in het gezicht gaf.
Schotte hield als eerste zijn betoog en gaf aan dat het Curaçaose volk amper vijf maanden geleden zijn stem reeds heeft uitgebracht. ,,Wil het volk weer na vijf maanden haar stem uiten? Nee, dat wil het volk niet”, aldus Schotte. Hoe hij tot die conclusie komt, is vooralsnog onduidelijk.

Volgens Schotte ontbreekt het het landsbesluit dat door het demissionaire kabinet is getekend om de Staten te ontbinden aan argumentatie. ,,Toen zich op Sint Maarten in het verleden een soortgelijke situatie voordeed, werd 1,5 pagina met argumentatie gevuld. Hier staat simpelweg dat de Staten worden ontbonden.”

Volgens de MFK-leider is het grote verschil tussen de regeringscrisis van nu en die van 2012 dat er toen twee jaar tussen de verkiezingen waren. Bovendien werden de Staten toen ontbonden vóór zich een nieuwe meerderheid voordeed, zo gaf Schotte te kennen. ,,Dit keer was het omgekeerde het geval. Dit keer is het vertrouwen opgezegd en had de regering dus geen meerderheid. Een nieuwe meerderheid had de gouverneur reeds verzocht het proces te starten tot een nieuw kabinet te komen en toen pas verzocht het demissionaire kabinet om de Staten te ontbinden. De omgekeerde wereld”, aldus Schotte.

Koeiman moet – zo stelt de oud-premier – vandaag simpelweg constateren en accepteren dat het niet aan hem is om de Staten te ontbinden. ,,Zeker niet wanneer er een meerderheid is die anders denkt dan hij. Daarom dienen we vandaag moties in waarmee het besluit van Koeiman wordt tegengehouden.”

De gouverneur bevindt zich een benarde positie, zo kaart de fractievoorzitter van MFK aan. ,,Want de rol die zij sinds de beëdiging van het kabinet-Koeiman speelt, bewijst dat het uitmaakt van welke partij je deel uitmaakt en of de gouverneur je decreten ondertekent of niet. De fractie van MFK ‘rests its case’ vandaag. Een minderheid beslist niet in dit land en het volk van Curaçao is het spektakel in deze zaal meer dan zat. Wij zijn klaar om te regeren en zullen binnenkort onze ministers aanwijzen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Verkiezingen annuleren’

 1. Het volk wil juist wel verkiezingen! Juist nu na de omkopingen, zetelroof en kiezersbedrog van de PS!

  En in 2012 was er wel een evt meerderheid maar Liet Schotte en Asjes geen vergaderingen meer toe en sloot Schotte zichzelf op!

 2. Abraham Mossel

  +19

 3. We weten allemaal wel waarom Schotte zo gebrand is op het annuleren van de verkiezingen:

  1. De hoofdsponsor zit in de bak in Sint Maarten.
  2. Er hangt een bevestiging van zijn eerdere veroordeling in de lucht.
  3. Er zijn pas verkiezingen geweest, dus er is geen geld meer om weer stemmen te kopen.
  4. Het budget om parlementariers om te kopen is dus ook op.
  5. Het volk zou zo maar eens bij zinnen kunnen komen en MFK decimeren met de volgende verkiezingen.
  6. De politieke carriere van de overlopers is voorbij, dus op die zetels valt niet meer te rekenen.
  7. Het riante salaris valt weg zodra je niet meer herkozen wordt.

 4. Gerrit krijgt waarschijnlijk geen fondsen meer voor de campagne. Hij heeft keihard gefaald. Even herhinneren: In de huidige 12 zit een overloper van de PAR (en het PAR stemvee heeft dus NIET daarvoor gestemd), een overloper van de MAN (idem) en 2 leugenaars van de PS (die hun kiezers bedrogen hebben door duidelijk in de campagne aan te geven niet met de MFK samen te willen werken). Hoezo meerderheid? Wel in corrupte parlementariers maar niet als volksvertegenwoordiging!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *