AD | Klap dreunt nog na

Ultiem dieptepunt voor de Staten | Jeu Olimpio

Willemstad – De klap die Statenlid Jacinta Constancia (MFK) Giselle Mc William (MAN) gisteren tijdens de openbare Statenvergadering heeft toegediend, is bij de meerderheid in de Staten hard aangekomen.

Constancia sloeg Mc William nadat laatstgenoemde een fel betoog had gehouden waarbij zij onder andere het MFK-Statenlid onderuithaalde vanwege haar betrokkenheid bij de zogenoemde ‘Mondkapjeszaak’. Constancia is verdachte in deze zaak waarbij onderzoek wordt verricht naar fraude die in 2012 – ten tijde van het ministerschap van Constancia – is gepleegd bij een grote bestelling mondkapjes.

Meerdere parlementariërs spreken van een ultiem dieptepunt voor de Staten. Constancia is na het incident door de sterke arm uit de Statenzaal verwijderd, vervolgens aangehouden en naar het politiebureau afgevoerd.

Op beelden die gisteren op sociale media te zien waren, was Mc William met een bebloed gezicht te zien. Haar werd medische hulp geboden, waarna ze naar het politiebureau in Punda werd begeleid om aangifte te doen. Ook bij de Landsrecherche is aangifte gedaan. Partijgenoot Elsa Rozendal vergezelde haar. Laatstgenoemde heeft eveneens aangifte gedaan. Van bedreiging: Constancia had tegen haar gezegd dat zij ook klappen zou krijgen. Constancia is – nadat ze zes uur in hechtenis was – in verzekering gesteld. Zij kan voor een periode van maximaal 2 keer 24 uur in verzekering worden gesteld. mc william

In een persconferentie die MAN naar aanleiding van het incident belegde, verklaarde Mc William dat de klap volgens haar door MFK-leider Gerrit Schotte is georkestreerd. Zij riep het volk op om de beelden van het incident te bekijken. ,,Daarop is duidelijk te zien dat Schotte na het incident gewoon doorloopt.” De klap werd als een laffe daad en als verraad door Mc William omschreven. De politica heeft aan het incident een whiplash en een pijnlijke kaak overgehouden. Door de klap is ook een deel in haar neus verschoven.

Nadat Constancia werd afgevoerd gaf zij buiten ten overstaan van de pers te kennen dat ze afstand neemt van haar partij en van de Staten. Ook heeft ze inmiddels haar zetel ingeleverd. De voormalige Gezondheidsminister liet weten dat ze Mc William eerder heeft verzocht niet over de zaak te praten en dat de beledigingen uit de hoek van het MAN-Statenlid haar pijn hebben gedaan.

Tegelijkertijd gaf ze aan te betreuren wat ze had gedaan en liet weten Mc William persoonlijk haar excuses te zullen aanbieden. Schotte kwam ook even aan het woord waarbij hij liet weten de daad van zijn partijgenoot af te keuren.

In dezelfde adem gaf de oud-premier echter te kennen dat er ‘gevolgen zijn verbonden aan onze daden’, daarmee de indruk wekkende dat Mc William de klap zelf had uitgelokt. Parlementariër Charetti Eduarda-Francisca (MFK) vroeg in aanwezigheid van de pers huilend om vergiffenis voor hetgeen er met Mc William was gebeurd. Het MFK-Statenlid zei dat het incident onacceptabel is. De Statenvergadering van gisteren werd door Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas geschorst.

Wanneer de vergadering wordt hervat, is niet helemaal duidelijk. ,,Ik heb niet kunnen voorzien dat dit zou gebeuren. We moeten wel proberen in de toekomst persoonlijke aanvallen op mede-Statenleden te vermijden.”

Met de schorsing van de Statenvergadering is de droom van de voor corruptie veroordeelde oud-premier Schotte (MFK) om weer aan de macht te komen, tijdelijk onderbroken. Tijdens de openbare Statenvergadering werd gedebatteerd over het besluit van het demissionaire kabinet-Koeiman om de Staten te ontbinden en dientengevolge nieuwe verkiezingen uit te roepen. De nieuwe meerderheid in de Staten had een motie voorbereid waarmee de gouverneur wordt verzocht al het nodige te doen om de verkiezingen, die op 28 april zijn gepland, tegen te houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *