29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 08:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Vergrijzing bedreiging’

Leila Matroos-Lasten, president ad interim Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten

Willemstad – Er zijn ‘aanvullende maatregelen’ nodig om de met de vergrijzing gepaard gaande extra kosten in toom te houden en daarmee de houdbaarheid van de landsbegrotingen veilig te stellen.

 

Leila Matroos-Lasten, president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), gebruikt haar jongste Report of the President behorend bij het verslag over het tweede kwartaal van 2018 om met de nodige klem aandacht te vragen voor de financiële gevolgen van toenemende vergrijzing.

- Advertentie -

Door een combinatie van het bereiken van hogere leeftijden enerzijds en een laag geboortecijfer anderzijds hebben de eilanden te maken met een steeds ouder wordende bevolking. ,,Zonder de juiste en tijdige maatregelen, zal de oudere bevolking nog meer druk gaan uitoefenen op het reeds hoge niveau van publieke bestedingen gerelateerd aan de vergrijzing.”

Dat heeft dan onder meer betrekking op de toenemende ziekte- en zorgkosten en de aanvullingen die vereist zijn om de tekorten van het AOV-fonds ten behoeve van het ouderdomspensioen te kunnen blijven dekken, legt de Centrale Bank-topfunctionaris uit.

Door de al bestaande moeilijkheden om de landsbegrotingen in het gareel te houden, hebben beide regeringen – in zowel Willemstad als in Philipsburg – ‘substantiële betalingsachterstanden’ opgebouwd bij de sociale verzekeraars. Er dient daarom dringend wat te gebeuren om deze achterstanden weg te werken en nieuwe schuldopbouw te voorkomen.

Hoewel beide landen de pensioengerechtigde leeftijd hebben opgetrokken – op Curaçao van 60 tot 65 jaar en op Sint Maarten naar 62 jaar – is dit volgens Matroos-Lasten bij lange na niet voldoende. Additionele maatregelen zijn een must.

- Advertisement -

Onder meer denkt de ad-interim CBCS-president aan de introductie van een verplicht (basis)pensioenstelsel en ingrepen in de gezondheidszorg die tot doel hebben de efficiëntie te verhogen.

Matroos-Lasten noemt dit ‘stappen die genomen moeten worden’. Ten aanzien van Sint Maarten is het advies om de pensioenleeftijd te verhogen tot 65 jaar en om een algemeen ziektekostenverzekeringsstelsel in te voeren.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

  1. Dat vergrijzing een probleem is staat buiten kijf. Minder kinderen die geboren worden, jongeren die hun zin hebben hun gied betaalde baan in NL op te geven om hier voor de helft te gaan werken speelt ook mee. De immigranten die hierheen komen zijn meest 60plussers, alhoewel NL sinds 2016 ook over AOWrs belasting in NL heft dankzij een deal met de Cur regering, welke deal is de vraag, omdat AOW vh hier werd belast.
    Van deze ‘deal’ wordt C natuurlijk niet beter.
    Dus ja minder inkomsten slecht voor de landsbegroting etc

  2. Vergrijzing is wel degelijk een problemen en is geen luchtverhaal. In Europa is dat ook een groot probleem. En op Curacao waar een groot deel van de jonge bevolking is vertrokken en waar 80% van de jonge studenten niet meer terug keren is het ook een groot probleem. Je kan ‘t opvangen door jonge buitenlanders toe te laten. En dat is al meer en meer een feit aan ‘t worden. De werkende bevolking op Curacao is al een heel groot deel allochtoonvan oorsprong. En nog even en mandarijns of kantonees en Spaans op school zal een item worden. Papiamento wordt een minderheid taal.

  3. Wederom een zeer “dun” verhaaltje van een zgn. topfunctionaris. Waar vinden ze die toch??? De ene open deur na de andere, maar oplossingen ho maar. (wat krijgt deze mevrouw eigenlijk per maand voor dit soort gewauwel, krijgt inderdaad ipv verdient..)
    Onderwijs op sesamstraat niveau geven om de bevolking dom te houden, zou de eerste prioriteit moeten zijn.

  4. Er worden weer luchtbalonnen omhoog losgelaten door Matroos Lasten, net als die van de economie aantal maanden terug, over thema’s die totaal niet nieuw zijn. Deze worden natuurlijk weer zonder adequate oplossingen losgelaten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -