30 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Vergoeding cabinepersoneel MD

HomeMediaAD | Vergoeding cabinepersoneel MD
Rechter: Sprake van collectief ontslag

Willemstad – Luchtvaartmaatschappij Insel Air mag de arbeidsovereenkomst met het cabinepersoneel van de MD-toestellen per 1 juni ontbinden, maar moet elke werknemer wel een vergoeding meegeven. Dat heeft het gerecht gisteren beslist.

Het cabinepersoneel en elf piloten werden vorige maand naar huis gestuurd, maar hebben hun ontslag aangevochten. De beschikking gisteren betrof alleen het cabinepersoneel.

De rechter acht het ‘voldoende aannemelijk dat Insel Air zich in een zodanig slechte financiële situatie bevindt dat het aantal medewerkers moet worden verminderd om de continuïteit van de onderneming te waarborgen’. Ook is vast komen te staan dat het ‘last in first out-beginsel’ niet is geschonden.

De arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemers kan met ingang van 1 juni 2018 worden ontbonden, bericht het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in een persbericht. Per geval, met inachtneming van de specifieke omstandigheden, is aan iedere werknemer een ontbindingsvergoeding toegekend. De rechter is van oordeel dat sprake is van een collectief ontslag en dat de individuele ontslagaanvragen niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van de 26 verzoeken die Insel Air bij de rechtbank heeft ingediend.

,,Om te voorkomen dat de betreffende werknemers benadeeld worden door de keuze van Insel Air voor een ontbindingsprocedure in plaats van een collectieve ontslagaanvraag bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), heeft het gerecht beoordeeld ‘of de waarborgen die in de Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten en de ministeriële richtlijnen zijn ingebouwd om collectieve ontslagen te toetsen, in acht zijn genomen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Vreemd dat niemand van de ontslagen werknemers de eigen zakken vullende nutteloze commissarissen van Insel Air voor de rechter wil dagen.

    Zo’n Karel Frielink had er toch allang met een flinke trap onder zijn luie reet uitgegooid moeten worden, maar integendeel, op Curacao betalen we grof geld voor zijn cursussen corporate governance terwijl hij er op dat gebied bij Insel Air zo’n onbeschrijflijke puinhoop van gemaakt heeft dat hij strafrechtelijk en civielrechtelijk vervolgd zou moeten worden.

    Commissarisaansprakelijkeheid? Come in, Kunneman!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties