27 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Verarming op Curaçao

HomeMediaAD | Verarming op Curaçao
VBC: De gevolgen van de economische malaise die zich al enig tijd manifesteert beginnen steeds duidelijker te worden. De Curaçaose samenleving wordt geconfronteerd met een (forse) welvaartsdaling” | Jeu Olimpio

Willemstad – Een verarmingsproces is zich op Curaçao aan het voltrekken. Tot die conclusie komt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), die zich baseert op data afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).;

,,De gevolgen van de economische malaise die zich al enig tijd manifesteert beginnen steeds duidelijker te worden. De Curaçaose samenleving wordt geconfronteerd met een (forse) welvaartsdaling”, aldus de VBC. ,,In de afgelopen decennia is het reële bruto binnenlands product per capita met meer dan 10 procent gedaald. Ook was in 2017 het aantal personen dat gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde onderstandsregeling het hoogst in de afgelopen tien jaar.”

Gebrek aan duurzame economische groei, respectievelijk stagnatie en krimp zijn de voornaamste oorzaken dat het inkomen aan het verminderen en de werkeloosheid aan het toenemen is, waardoor steeds meer mensen een beroep op de onderstandsregeling moeten doen, zo stelt de VBC, die vervolgens stelt:

,,Het stimuleren van structurele economische groei en entameren van nieuwe economische activiteiten zijn noodzakelijk om de trend van verarming om te buigen in groei van de welvaart.”

Het opstarten van economische activiteiten vereist volgens de vereniging durf, vastberadenheid en een product of dienst dat verkoopbaar is.

,,Uit recent onderzoek van US News en World Report blijkt dat naast deze basiseigenschappen ook andere factoren een grote rol spelen waarom ‘start-ups’ in sommige landen sneller en vaker van de grond komen.”

Uit het onderzoek waar de VBC naar verwijst komt naar voren dat landen die de volgende faciliteiten bieden de meeste investeerders aantrekken: een ondernemersvriendelijke omgeving en overheid; een cultuur van nemen van risico’s; goed opgeleid en vakbekwaam personeel; goed ontwikkelde infrastructuur die connectiviteit met de rest van de wereld biedt; goed ontwikkeld rechtssysteem ter waarborging van de rechtszekerheid; een aantrekkelijk fiscaal klimaat; stabiliteit; aanwezigheid en gemakkelijk toegang tot kapitaal en financieringsmiddelen.

Op basis van deze criteria blijkt volgens US News en World report dat Duitsland, Japan, USA, United Kingdom en Zwitserland de top vijf landen zijn bij startende ondernemers. Zo blijkt dat in Duitsland voor 20 euro met een onderneming gestart kan worden. In de UK is het mogelijk om voor 12 pond binnen enkele minuten een online businessbankrekening te openen.

,,Vele internationale en lokale organisaties en experts hebben hierop gewezen en geadviseerd om aandacht hieraan te besteden, doch de Curaçaose beleidsmakers en beslissers schijnen hiervan niet onder de indruk te zijn. De gevolgen van deze opstelling en insteek is marginale en stagnerende economische groei wat tot verarming leidt.”

De VBC doet een dringend beroep op de beleidsmakers en beslissers ‘het roer om te gooien en zich te concentreren op het stimuleren van economische groei om de welvaart te vergroten’.

,,Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Volg de bevindingen en richtlijnen die voortvloeien uit onder meer het onderzoek van US News and World Report. Deze adviezen zijn allemaal pro deo”, aldus de vereniging tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Uit het onderzoek waar de VBC naar verwijst komt naar voren dat landen die de volgende faciliteiten bieden de meeste investeerders aantrekken: een ondernemersvriendelijke omgeving en overheid; een cultuur van nemen van risico’s; goed opgeleid en vakbekwaam personeel; goed ontwikkelde infrastructuur die connectiviteit met de rest van de wereld biedt; goed ontwikkeld rechtssysteem ter waarborging van de rechtszekerheid; een aantrekkelijk fiscaal klimaat; stabiliteit; aanwezigheid en gemakkelijk toegang tot kapitaal en financieringsmiddelen.

    En dat allemaal hebben we niet!

  2. Zolang er in de Staten meer veroordeelde oplichter en vermoedelijke moordenaars zitten en aan de touwtjes trekken dan iemand met eerlijke bedoelingen is er geen dooie hond die één gulden op dit verrotte en corrupte eiland inversteerd, zolang er de kans bestaat dat Gerrit de Raaf nog aan de macht kan komen en dan zijn marionetten aan het werk kan zetten ( PIK pias )> je ziet nu het zelfde op SXM gebeuren, daar is nu gewoon weer de veroordeelde Thoe Heyliger die aan de touwtjes trekt, maar ook dit zal daar de economie schaden en het geld zal nog lang niet los komen uit NL, Theo is nu al met bezig om 50 miljoen dollar te lenen op voorhand om het later terug te betalen ( dus nooit nada,niks) . Ik weet nog goed dat zijn schoon vader Claude W zo’n 40 jaar geleden een bouwbedrijf uit Italië de bouw opdracht gunde voor de totale renovatie en vernieuwde Juliana AIR port SXM. Het ging om een miljoenen project, de het Italiaanse bouwbedrijf kreeg een voorschot cq eerste 1e termijn van 35 miljoen. Er zijn precies twee tweedehands betonvrachtwagens op het eiland aangekomen, hierna heeft er niemand ooit meer iets gezien of gehoord van dit bouwbedrijf, weg, verdamt 35 miljoen, en geen hond die er wat over durfde te zeggen, anders ging gewoon je kop eraf, en die schoonvader is de grote leermeester geweest van Theo Heyliger en al deze oplichtingen worden nu nog steeds als zoete koek door geslikt door de mondy bevolking, omdat ze gewoon weg geen eigen mening “mogen”hebben. Veel sucses NL met dit nieuwe staatshoofd, jullie trappen er weer met open ogen in, omdat er geen een van jullie”nl” , ook Knops zo te zien totaal geen ruggengraat hebben en in het achterhoofd denken, het is mijn eigen geld niet, het is het geld van het Nederlandse volk, ze denken alleen maar als ik maar van het gezeik af ben, straks zit er toch een andere regering met de gebakken peren, DOEI?.

  3. Op Curaçao wordt ondernemen afgestraft met hoge belastingen en veel bureaucratie. Daarentegen worden ambtenaren, politici en ISLA medewerkers tot in het absurde beschermd en overmatig beloond.
    Ik vrees dat eerst de wal het schip moet keren voordat hier iets verandert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties