27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AD | Veertien politieke partijen gemeld

HomeMediaAD | Veertien politieke partijen gemeld
Hoofdstembureau KSE | Jeu Olimpio

Willemstad – Het is vandaag de dag van het inleveren van de verkiezingslijsten bij het Hoofdstembureau bij Kranshi in Otrobanda. Op de lijst staan op dit moment 14 partijen die zich hiervoor hebben aangemeld, zo meldt het Hoofdstembureau.

hoofdstembureauDat wil overigens niet zeggen dat er niet meer partijen mee willen en gaan doen. Want ook vandaag kunnen partijen zich nog melden, mits zij de nodige documenten – zoals de kandidatenlijst met personen die kiesgerechtigd zijn, ingeschreven staan op Curaçao en de Nederlandse nationaliteit hebben – bij zich hebben, zo wordt door persvoorlichter Sheryl Losiabaar uitgelegd. Er moet ook 2.000 gulden betaald worden.

De dag zal om 16.00 uur afgesloten worden met een persconferentie.

,,Omdat er veel partijen zijn, zijn er regels opgesteld voor participatie van de pers”, zo wordt nader uitgelegd.

Zo mogen er geen interviews gehouden worden op het moment dat de lijst ingediend wordt omdat dit opstopping veroorzaakt in de zaal en op de trap. Er is buiten op het terrein een gebied aangewezen waar de interviews achteraf gehouden kunnen worden. De leden van de pers moeten bovendien hun perskaart bij zich hebben. De partijen die zeker hun lijst gaan indienen en die ook al een tijdstip daarvoor hebben zijn MAN (10.00 uur), Movementu Progresivo (MP, 11.00 uur), Un Kòrsou Hustu (Hustu, 11.40 uur), Democratische Partij (DP, 12.00 uur), Partido Inovashon Nashonal (PIN, 12.20 uur), Movementu Kousa Promé (MKP, 12.40 uur), Partido Alternativa Real (PAR, 13.00 uur), Movementu Futuro Kòrsou (MFK, 13.20 uur), Movementu Speransa (Speransa, 14.00 uur), Pueblo Soberano (PS, 14.20 uur), Kòrsou di Nos Tur (KdNT, 14.40 uur), Partido Nashonal di Pueblo (PNP, 15.00 uur), Movementu Push Kòrsou (MPK, 15.20 uur) en Partido Aliansa Nobo (PAN, 15.40).

De partijen die al in de Staten vertegenwoordigd zijn hoeven geen steunstemmen te verzamelen. Er zijn op dit moment zes partijen die dit wel moeten doen. Mensen die de lijst willen ondersteunen kunnen dat doen op 18 en 19 maart, tussen 9.00 en 16.00 uur. De partij moet een aantal handtekeningen verzamelen van ten minste één procent van het totaalaantal geldige stemmen (79.014) bij de laatste verkiezingen, om uiteindelijk ook echt aan de verkiezingen mee te mogen doen. Elke partij moet daarnaast nog officieel een kleur toegekend krijgen.

Bij de verkiezingen van 5 oktober 2016 meldden zich ongekend veel partijen bij de inschrijving, maar liefst 21.

FOL en PAN samen

Frente Obrero Liberashon (FOL) gaat bij de komende verkiezingen een lijstverbinding aan met Partido Aliansa Nobo (PAN), zo heeft politiek leider Anthony Godett tegenover deze krant verklaard. Amado ‘Broertje’ Rojer is de lijsttrekker.

,,FOL/PAN gaat de strijd aan tegen onrecht, wij komen op voor de arbeidersklasse. Rojer en ik zijn allebei zoons van vakbondsstrijders die veel voor de arbeiders hebben betekend. Zijn vader is Hubert ‘Bèbè’ Rojer en mijn vader was Wilson ‘Papa ‘Godett”, aldus de politiek leider van FOL. FOL deed bij de verkiezingen van oktober 2016 niet mee, omdat de partij niet voldoende steun in de voorronde wist te halen. Hetzelfde geldt ook voor PAN. Godett trok zich na de verkiezingsnederlaag van 2012 teleurgesteld uit de politiek terug, maar deed op verzoek van de achterban toch weer mee aan de verkiezingen van vorig jaar.

Volgens lijsttrekker Rojer van FOL/PAN is de lijstverbinding een ijzersterke combinatie. ,,Mijn partij is er tot nu toe niet in geslaagd om in het parlement te komen. Met FOL erbij maken we meer kans, eenheid is macht. Godett heeft heel veel ervaring als Statenlid, dat is goed voor ons.”

Rojer wilde niet ingaan op de vraag wie voor de combinatie in de Staten gaat zitten als de partij straks een zetel weet te halen. ,,Ik doe daar geen uitspraken over. Natuurlijk telt de ervaring die iemand heeft mee, maar wij moeten ons nog daarover uitspreken.”

De politiek leider van PAN verklaarde ervan overtuigd te zijn dat de twee partijen dit keer wel genoeg stemmen in de voorronde halen om op 28 april mee te doen aan de verkiezingen.

DP, de partij die bij de vorige verkiezingen een lijst met alleen maar vrouwen had, doet in april mee aan de verkiezingen, zo heeft voorzitter Frank Gressmann tegenover deze krant verklaard. ,,Leroy Freitas, een man die al jaren in de partij actief is, is de nieuwe lijsttrekker. De partij heeft veel telefoontjes gehad van de achterban, de leden vonden dat we mee moesten doen met de verkiezingen.” Bij de verkiezingen van vorig jaar wist de partij geen zetel te halen. Na de verkiezingen trok politiek leider Geraldine Scheperboer-Parris zich terug uit de partij.

Volgens Gressmann staan sommige vrouwen die vorig jaar aan de verkiezingen meededen nu weer op de lijst. Er is in elk geval één politieke partij die zich vandaag als nieuwkomer zal melden bij Kranshi, zo blijkt uit een persbericht van Kòrsou Solidario i Duradero (KSD) onder leiding van Stanley Bodok. Hij legt uit dat de partij al bijna drie jaar actief is als burgerorganisatie, zowel op Curaçao als in Nederland. ,

,Ons doel is om middels samenwerking, solidariteit en participatie het welzijn van alle burgers, zonder onderscheid des persoons, te bevorderen en een milieubewust land te helpen vormen”, aldus Bodok. ,,Onderwerpen als ‘good governance’, solidariteit, duurzame economie, goed onderwijs en gezondheidszorg van kwaliteit staan op de agenda. Adequate werkgelegenheid, toegang tot onderwijs, effectief sociaal en gezondheidszorgbeleid, geschikte woonvoorzieningen zijn verankerd in basisrechten van ieder mens. De basisrechten vormen de hoekstenen voor het KSD-beleid.”

De partij betreurt het dat een crisis tussen sommige politieke partijen de bevolking plotseling weer naar de stembus stuurt. ,,Terwijl wij kostbare tijd en middelen besteden aan geruzie, zijn wij als land niet in staat om garant te staan voor de basisrechten van alle burgers.”

Bodok legt uit dat de voorbereidingen voor participatie gestaag vorderen. Belangrijk is dat de prominente KSDleden ook ingeschreven staan in het Curaçaose kiesregister en daarin ligt een knelpunt omdat het kiesregister door het plotseling uitroepen van de verkiezingen met terugwerkende kracht is gesloten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties