Willemstad – Het Curaçaose telecombedrijf UTS gaat personeel ontslaan. Dat is gisteravond bekendgemaakt.
In de komende drie jaar moet UTS van 480 naar 200 personeelsleden. Gisteren is met de vakbond Sitkom besproken dat personeel eerst gevraagd zal worden vrijwillig ontslag te nemen. ,,Als dit niet voldoende afvloeiingen oplevert, dan zal vanaf januari 2018 personeel gedwongen ontslagen moeten worden”, aldus de overheids-nv.
,,Ondanks alles wat UTS heeft ondernomen om te bezuinigen en om te voorkomen dat er getornd wordt aan het personeelsbestand, is nu toch het ongewenste moment aangebroken dat bezuinigd moet worden op de personeelskosten”, aldus UTS. ,,We zijn er ons van bewust dat dit een enorm pijnlijk besluit is, zeker gezien de economische situatie van Curaçao. Deze maatregel is echter uitermate belangrijk en nodig om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen, goede service te blijven verlenen en het niveau op pijl te houden.”
Eerder moest het bedrijf al overgaan op een ronde van vrijwillige afvloeiing. UTS wilde daarna het gedwongen ontslag inzetten, maar beloofde eerst een audit te doen.
UTS heeft het al jaren moeilijk vanwege de constante technologische vernieuwingen en de grote concurrentie. Verder speelt er de zaak van de duurtetoeslag waarbij een kostenpost van 40 miljoen gulden boven het hoofd van UTS hangt en de situatie ontstaat dat er meer pensioenafdrachten gedaan worden voor mensen die niet in dienst zijn van het bedrijf dan aan de medewerkers.
Bron: Antilliaans Dagblad
Ok ok. Ik begrijp het.
Alle telecoms hebben het moeilijk en moeten mensen naar huis.
Maar is ook niet de tijd dat een andere leiding overneemt ?
Dat lijkt me heel logisch.
Mensen blijven op curacao te lang op hun stoel zitten.
En begin dan als eerste met de overbodige dure mensen eruit te gooien, maar die zullen wel weer blijven zitten.
@Marc, Bij overheids NV’s is het vaak dat er inderdaad een aantal mensen rondlopen die de hele dag niets doen of over een opdracht 2 dagen doen waar jij en ik dat in 20 minuten doen. Ook zij hebben te maken met politieke benoemingen en dan krijg je de Norbert George, Giovanni Atalita en Menki Rojer gevallen.
Typisch dat op Curacao overal waarbij op groot nivo mismanagement gaande is de leiding in handen van ex KPMG is.Dit zo wel bij de semi overheids bedrijven als bij enkele comm.bedrijven.Mogelijk een soort ons kent ons syndroom
Van 480 medewerkers naar 200 ? Is volgens mij mogelijk de voorbode van een totaal faillissement. Deden die 280 werknemers die hun ontslag krijgen dan helemaal niks dat ze weg kunnen zonder dat het totale proces negatief wordt beïnvloed? Hoe lang al ? En zijn de verantwoordelijken dan niet een beetje laat met die gigantische personeel-reductie?
En worden ook zij hierop afgerekend?
Wanneer zijn de laatste nieuwe medewerkers overigens in dienst gekomen? Vorige week of zo? Dat zou niet getuigen van een vooruitziende blik van het , in dat geval , mis-management.
@ericlapas, helemaal mee eens. Ze hebben net miljoenen gestopt in een logo verandering. Waarom? Was dat strategisch zo belangrijk? Laat me niet lachen. Het uniqa avontuur is nog zo’n rookwolk. Stuur eerst de directie naar huis en ga dan reorganiseren.
500 mensen op de payroll is veel te veel. Zeker nu iedereen Wifi heeft en nooit meer betaald belt en de omzet van UTS achteruit is gegaan.
Het is dat er concurrentie is (Digicel), anders had de sociale werkplaats die UTS is eindeloos kunnen voorbestaan.
Bij Aqualectra zouden als het een commercieel gerund bedrijf was ook honderden mensen uitvliegen, maar dit bedrijf is monopolist.
Waardoor we de hoogste water en elektra tarieven ter wereld hebben.
Meestal als het niet goed gaat met een bedrijf is de CEO de eerste die eruit moet maar hier gaat het anders. Deze proleet heeft tegen de afspraken in dankzij Suzy Camelia – Römer een vaste aanstelling. Laten we hopen dat er geen ontslagvergunning komt zolang UTS de boeken niet openbaart.