25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Uitzetting Venezolanen gaat door

Zita Jesus Leito | Jeu Olimpio

Willemstad – De uitzetting van een groep van acht Venezolaanse vrouwen gaat vandaag zoals gepland door. Dat heeft minister Zita Jesus-Leito (PAR), die de uitlandige Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) vervangt, tegenover deze krant verklaard.

De vrouwen hebben het afgelopen weekeinde vergeefs geprobeerd via een hongerstaking uitzetting te voorkomen. Volgens advocaat Berry Scheperboer had minister Girigorie, door rekening te houden met de humanitaire kanten van deze zaak, een uitzetting nog kunnen voorkomen. De minister heeft immers de discretionaire bevoegdheid, dat wil zeggen de ruimte om in bijzondere gevallen naar eigen inzicht te handelen.

Afgezien daarvan had de regering op grond van artikel 3 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) de acht Venezolaanse vrouwen en hun kinderen ook als vluchtelingen kunnen erkennen.

Scheperboer probeerde gisteren samen met advocaat Geraldine Scheperboer-Parris de dreigende uitzetting van de groep te voorkomen. De advocaten hebben daarvoor een bezwaarschrift opgesteld. De raadsman heeft in gesprek met deze krant uitgelegd wat er in het bezwaarschrift naar voren is gebracht. De advocaten erkennen dat de vrouwen misschien illegaal het land zijn binnengekomen. Maar ze moeten nu als vluchteling worden beschouwd. Het is op grond van artikel 3 van het EVRM niet mogelijk hen nu naar hun vaderland terug te sturen. De raadslieden willen ook door de autoriteiten worden gehoord om zo de belangen van hun cliënten te kunnen behartigen.

Zij pleiten voor een tijdelijke vergunning van zes maanden voor de groep en de kinderen. (Een vrouw die al 40 dagen vastzit, heeft twee schoolgaande kinderen. Zij weigert de paspoorten van de kinderen aan de autoriteiten af te staan. De kinderen zijn op een geheim adres).

De Venezolaanse vrouwen die het land straks worden uitgezet, vormen op geen enkele manier een bedreiging voor Curaçao, zo licht advocaat Scheperboer toe. Zij zijn geen bedreiging voor de openbare orde, noch voor de goede zeden of de interne veiligheid.

De tijdelijke vergunning die zij moeten krijgen is bedoeld om in de tussentijd te regelen dat de vrouwen in een later stadium overgedragen kunnen worden aan landen die vluchtelingen opnemen, aldus de raadsman.

De strijd om een humane behandeling van Venezolanen die vanwege de situatie in hun land naar Curaçao komen, gaat volgens Scheperboer ondanks de uitzetting van vandaag onverminderd door.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

8 reacties

 1. Ik zie dat @Fox, @Brian en @Johan een grote denkfout maken. Het gaat hier niet om economische vluchtelingen. De regering (dictatuur) van Venezuela ontneemt een groot deel van de bevolking van de basis levensbehoeften. Dit is gewoon een vorm van marteling.

  Mensen voedsel en andere basis levensbehoeften bewust ontnemen (wat Maduro doet) is één van de ergste vormen van marteling die er is.

  Behalve een waardeloze minister is Girigorie ook een waardeloze jurist anders had hij dit kunnen weten of het kan ook zijn dat het de hufter koud laat.

 2. Het gaat hier om illegalen. Hoe schrijnend de situatie in Venezuela ook is, deze mensen kunnen niet als vluchteling worden aangemerkt. Ze worden namelijk niet vervolgd of gefolterd en er is evenmin sprake van een oorlogssituatie in Venezuela. Je kunt alles en iedereen willen opvangen, maar waar ligt de grens? Het zijn er nu 6, morgen zijn het er honderden. Kijk wat er in Europa gebeurd is. Boten vol economische vluchtelingen.

 3. Volgens mij is er geen oorlog in Venezuela..

  Artikel 3 heeft het over verbod op foltering,. Volgens mij hebben deze dames daar geen last van gehad.

 4. Vertragingstactiek, laplas.

  En jij en ik mogen die juridische bijstand betalen.

  Net zoals jij en ik de 230 miljoen overheidsschuld van Insel Air mogen betalen.

 5. Heb begrepen dat deze vluchtelingen om juridische bijstand hebben gevraagd maar dat ze die niet hebben gekregen. Dit is wat wij YDK noemen? Mensen als Jesus Leito en Girigorie? Ik waalg ervan.

 6. Leito zorgt beter voor haar man en zus, die ze riant betaalde overheidsbaantjes bezorgd heeft.

  Girigorie is op snoepreis?

 7. Typisch dat een tamelijk groot deel van de YdK met een soort minachting latino,s bekijkt en behandeld maar wel voor zichzelf altijd eist dat hij of zij als een bijzonder soort mens gezien moet worden want ze zijn dushi hende!!!!! Niet echt dus

 8. Wat dat betreft zijn de autoriteiten op Aruba wel een stuk humaner en zien ze daar de Venezolanen als een broedervolk dat in nood is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -