27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 22:37

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Uitslaande brand in hartje Punda

AD | Uitslaande brand in hartje Punda

De brand is een grote tegenslag voor Punda | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Curaçao werd gisteravond opgeschrikt door een uitslaande brand in hartje Punda. Omstreeks half negen kreeg de brandweer een melding van vuur op de bovenverdieping van een van de panden in de Heerenstraat, een welbekende en belangrijke winkelstraat van Willemstad.

Onmiddellijk werd massaal uitgerukt. Brandweereenheden van Steenrijk, Mundo Nobo en Rio Canario waren ter plaatse. Ook sleepboten werden vanuit de Sint Annabaai ingezet, onder andere met waterspuiten en verlichting. In Punda staan de gebouwen dicht tegen elkaar aan, met het grote gevaar dat de vlammen overslaan op naburige panden.

De brand woedde in de hoek van twee leegstaande, voormalige winkels, vermoedelijk Heerenstraat 29-31. Deze grenzen aan de ene zijde tegen het gebouw waar Afas is gevestigd en aan de andere kant Freeport Jewelers.

Aanvankelijk leek Freeport gespaard te blijven. Maar hoewel er een smalle steeg is tussen de gebouwen en eerder gezegd werd dat de juwelierszaak buiten gevaar zou zijn, meldde de brandweer later dat ook een deel van Freeport op nummer 25-27 brandschade zou hebben opgelopen. Tegen half twaalf verwachtten de brandblussers het vuur onder controle te hebben en grotendeels geblust, aldus brandweerofficier Ana Rodriguez tegenover deze krant.

De rook en geur waren tot in de verre omtrek te zien en te ruiken. De autoriteiten spraken van grote brandschade aan de panden waar de vuurhaard was. Naar de oorzaak wordt nog nader onderzoek gedaan. Dat zal vanochtend als eerste gebeuren. Er raakte niemand gewond, zei Imro Zwerwer, woordvoerder van de politie. Op dit tijdstip zijn de winkels gesloten en is de binnenstad grotendeels stil en verlaten.

De politie zette een groot deel van het centrum af: de Heerenstraat, maar ook de Handelskade. De brand is een grote tegenslag voor Punda, dat al zwaar te lijden heeft, gezien de verslechterde economie, het wegblijven van Venezolaanse kooptoeristen en concurrentie met andere winkelcentra, waaronder Sambil. Cruisetoeristen komen wel in groten getale af op de kleurijke en monumentale panden. Deze gebouwen hebben grote architectonische waarde.

Het is onbekend wie de eigenaar is van de getroffen panden en of deze verzekerd zijn. Snel herstel is van groot belang voor Punda. Het management van Freeport was gisteravond niet bereikbaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

 1. Reminder, c cooper heeft niet te weinig geld onder de tafel gekregen. Dat probeerde hij voor de belasting-dienst te verbergen.

 2. PollerAfsluiting toegang door gebruik poller eenvoudig te regelen

  Pollers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van een stad. Bijna elke stad heeft wel een poller of ook wel Bollard genoemd. Toegang tot het stadscentrum is niet meer zo gemakkelijk zeker niet met al het winkelend publiek. Door pollers te plaatsen wordt dit al een stuk gemakkelijker om dit te realiseren.

  Pollers zijn er in heel veel kwaliteiten maar waar het Elpar om gaat is dat er geen of bijna geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Daarom bekijken wij per locatie wat de beste oplossing is. Soms is een Anti terrorist poller noodzakelijk, maar soms kan men ook prima volstaan met een 100mm handmatige poller. Bij een anti terrorist poller kan zelfs een vrachtauto met 80 km per uur nog niet doorrijden en als men dit dan toch probeert, zal de gehele voorzijde van de truck vernield zijn. Maar wat belangrijker is op dat moment is dat de vrachtauto stil staat en dat deze dus niet door de poller heen kan. Bij een normale afsluiting zal dit dan ook zeker niet aan de orde zijn maar daarom is het zeer belangrijk te bekijken wat de behoefte is van de klant.

  ttps://www.elpar.nl/parkeertechniek/parkeer-beveiliging/poller/

 3. Product van “me first” bestuurdersdie het belang van een volle portemonnee boven dat van een veilige binnenstad plaatsen.

 4. Destijds toen ze begonnen met de straten af te sluiten hebben winkeliers Charles Cooper gewaarschuwd voor dergelijke scenarios maar die heeft zich hier niets van aangetrokken. God weet hoeveel geld hij onder de tafel heeft gekregen …

 5. Toen ik de filmpjes van de brand zag rezen er bij mij vragen.
  1. Waar was de ladderwagen ? Bij dit soort branden moet je van bovenaf kunnen blussen en dat ontbrak hier dus gewoon.

  2. Waarom duurde het zo lang eerdat er meerdere waterstralen op de brand werden gericht ? Op alle filmpjes die ik heb gezien was slechts 1 luizig waterstraaltje te zien, dat niet eens tot de hoogste verdieping kwam. Dat heeft bijgedragen aan het sneller groter worden van het vuur.

  3. Sinds wanneer ga je met grof geschut als een waterkanon aan boord van een sleepboot, over panden spuiten ? Ben heel benieuwd hoeveel waterschade dat heeft veroorzaakt. Snap dat bij afwezigheid van een ladderwagen er toch water op het vuur moet, maar dit is geen alternatief.

  4. Hoe staat het met de brandpreventie in andere leegstaande panden. We weten dat de huiseigenaren aldaar weinig onderhoud plegen, dat laten ze over aan de huurders, maar bij gebrek aan huurders doet dus helemaal niemand iets. Hoe is dit mogelijk ?

 6. Brandweerofficier Ana Rodriguez? Blijkbaar vallen ze bij de brandweer ook op latinas.. Volgens mij heeft deze brandweerofficier ervaring met het blussen van andere soort branden.

 7. Panden krijgen een inspectie van de brandweer en moeten aanpassingen doen of sluiten. Maar blijkbaar “vergeet” de inspectie om te kijken of ze er wel kunnen kome. Je kan niet aan alles denken, dat zegt de pand bezitter ook wel, meer dan eens tegen de brandweer, die dan veel begrip op kan brengen. Karma

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties