29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

AD | Uitkomst blijft onzeker

HomeNieuwsAD | Uitkomst blijft onzeker

Bereidwilligheidsverklaring ligt voor ondertekening op tafel

Melvin Mac Cijntje
Fractieleider Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) blijft voorstander van nieuwe verkiezingen

Willemstad – De besprekingen over voortzetting van de oude coalitie, aangevuld met PAR, zijn ondanks het ontslag van het kabinet Whiteman doorgegaan. De uitkomst daarvan is echter nog onzeker.

Fractieleider Melvin ‘Mac’ Cijntje van Pueblo Soberano (PS) blijft nog steeds voorstander van nieuwe verkiezingen. ,,Dat is onze eerste optie.” Maar ook hij bevestigt dat er een bereidwilligheidsverklaring op tafel ligt.

Gisteravond werd daarover nog steeds onderhandeld tussen de oude coalitie van PS, PAIS, PNP en Glenn Sulvaran en oppositiepartij PAR. Verschillende partijen waren optimistisch. PAIS-voorman Alex Rosaria liet desgevraagd weten dat de fractieleden van PAIS vanochtend hun handtekening zullen plaatsen onder de bereidwilligheidsverklaring.

Rosaria gaat er ook van uit dat andere samenwerkende partijen de verklaring zullen tekenen waarmee twaalf parlementariërs aangeven bereid te zijn om te praten om zo tot een regering te komen die de steun geniet van een meerderheid in de Staten.

PAR-leider Zita Jesus-Leito reageerde gisteren nog voorzichtig. In een korte reactie tussen de gesprekken door liet zij weten dat er ‘nog niets getekend’ was. ,,Er is pas een bereidwilligheidsverklaring als alle Statenleden die het akkoord steunen dit ondertekend hebben. En er is nog niets getekend.”

Op de vraag of er de afgelopen dagen verder aan de eisen van PAR tegemoet is gekomen bleef ze het antwoord schuldig. ,,Ik wil de besprekingen niet verstoren.”

Haar woordvoerder Stephen Walroud zei eerder op de avond dat ‘er openingen zijn’, maar gaf ook aan dat het nog niet rond is.
Eerder liepen onderhandelingen tussen PS en PAR vast over de post van de Gevolmachtigde minister. Naast deze portefeuille wil de PAR ook de ministerpost van Economische Ontwikkeling; een post die nu nog PAIS toebehoort.

PAIS gaf eerder al te kennen bereid te zijn de portefeuille op te geven. PS weigerde echter afstand te doen van de post van Gevolmachtigde minister die nu door Marvelyne Wiels (PS) wordt bezet.

Volgens Cijntje betekent een bereidwilligheidsverklaring niet dat er snel een nieuw kabinet zal zijn. ,,In feite zegt zo’n verklaring alleen dat je bereid bent met elkaar verder te praten. We zullen de verklaring tekenen voor het geval er toch een mogelijkheid is om er samen uit te komen.”

PNP-leider Humphrey Davelaar zei desgevraagd dat hij zijn handtekening onder de bereidwilligheidsverklaring zal zetten als er een definitieve versie op tafel komt. ,,Sinds zondag zijn we in gesprek geweest over de punten die op papier gezet zouden worden. Ik heb dinsdag het ontwerpdocument gezien en daarmee was ik akkoord. Als ik de definitieve versie krijg dan zal ik die tekenen.”

Daarna kan de formatie van het nieuwe kabinet beginnen. Wanneer er een nieuw kabinet zal zijn ‘zullen we wel zien’, aldus Davelaar. Hij durft daarover geen voorspelling te doen.

Ondertussen zijn er meerdere opties mogelijk, zo gaf Rosaria te kennen. Het idee van een interim-kabinet lijkt steeds aantrekkelijker te worden waarbij een kleine groep een aantal specifieke taken krijgt toegewezen tot het einde van het regeerperiode in 2016.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties