AD | Uitbreiding van FirstCaribbean

Uitbreiding van FirstCaribbean

Willemstad – FirstCaribbean International Bank (Cayman) Ltd. – waarvan de bankvestigingen op Curaçao, Sint Maarten, en sinds oktober 2016 ook Aruba, deel uitmaken – heeft de nettowinst na belastingen in het boekjaar eindigend op 31 oktober 2016 licht zien dalen tot 46,4 miljoen dollar.

Dit was 50,1 miljoen dollar een jaar eerder. Ter vergelijking: de winst over gebroken boekjaar 2014 bedroeg 32,2 miljoen dollar. Dit is onlangs bekendgemaakt, onder andere door middel van publicatie van een advertentie met de Financial Statements. De winst van 46,4 miljoen dollar is gerealiseerd over een totaal eigen vermogen (total shareholders’ equity) van 509,8 miljoen dollar (was 557,4 miljoen).

Er wordt geconsolideerd gepubliceerd. Er zijn geen aparte jaarcijfers gepresenteerd over de prestaties van de bank in de Dutch Caribbean; Curaçao, Sint Maarten en Aruba zijn samengevoegd bij de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Het management, dat bestaat uit Mark McIntyre en de op Curaçao gevestigde Pim van der Burg, wijzen in het directieverslag op ‘een bevredigend resultaat voor alle stakeholders’, ondanks de matig presterende economieën van de Dutch Caribbean.

Dat FirstCaribbean de financiële cijfers openbaar maakt, heeft te maken met de richtlijnen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die voorschrijven jaarlijks de Financial Highlights voor mei te publiceren. De bank is op Curaçao, Sint Maarten en sinds kort ook op Aruba actief op de lokale markt, en bedient daarnaast ook internationale klanten vanuit FirstCaribbean Bank (Curaçao) nv. Het afgelopen jaar werd het vertegenwoordigend kantoor op Aruba omgezet in een volwaardig filiaal dat alle bankdiensten aanbiedt, als onderdeel van de uitbreiding in de Dutch Caribbean.

De economieën van Curaçao, Sint Maarten en Aruba vertoonden het voorbije jaar ‘een bescheiden tot geen groei’, aldus het directieverslag. Terwijl er op de eerste twee genoemde eilanden sprake was van een negatieve inflatie (deflatie) als gevolg van daling van de olieprijzen. De bank zag het balanstotaal iets toenemen naar 3.580,5 miljoen dollar (bijna 3,6 miljard) per 31 oktober 2016; dat was 3.545,5 miljoen een jaar eerder. De verstrekte leningen en kredieten kwamen iets hoger uit, namelijk op 1.650,6 miljoen (was 1.633,6 miljoen dollar). De spaartegoeden en deposito’s van klanten bij FirstCaribbean stegen naar 2.418,6 miljoen (was 2.212,6 miljoen).

De netto rente-inkomsten zijn toegenomen: van bijna 75 miljoen dollar in 2015 naar 77,6 miljoen in 2016. Daarbij valt op dat de rente-inkomsten met 92,1 miljoen (was 87,7 miljoen) zijn gestegen, maar dat ook de rente-uitgaven zijn gegroeid naar 14,6 miljoen (was 12,7 miljoen). De inkomsten van CIBC FirstCaribbean uit fees en andere commissies zijn in vergelijking met een jaar eerder afgenomen van 16,4 miljoen tot 15,6 miljoen.

Bron: Antilliaans Dagblad / Knipselkrant Bearingpoint/KPMG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *