AD | ‘Tot maart stoom CRU voor de Isla’

Aqualectra/cru stroom | Jeu Olimpio

Willemstad – Als de inspecteur van het Stoomwezen aan de CRU respijt geeft om tot 8 maart een boiler die aan revisie toe is te gebruiken, dan kan de overheids-nv tot die dag nog stoom leveren aan Refineria Isla.

De boiler moet daarna in revisie. CRU hoopt eind mei genoeg onderdelen te hebben om een andere boiler in te zetten.

Dat heeft directeur Henny Barbolina van de CRU tegenover deze krant verklaard. Barbolina verwacht vandaag van de inspecteur van het Stoomwezen te horen of de CRU de boiler kan inzetten. ,,De kwaliteit van het asfalt dat CRU van de raffinaderij krijgt om als brandstof te gebruiken bij de productie van stoom is zo slecht dat de boilers sneller vervuild raker en daardoor langer uit de roulatie worden gehaald. Dit probleem dateert al uit 2016, zo legt Barbolina uit.

,,De installaties zijn ook niet allemaal geschikt voor het verbranden van asfalt. Dat is een bijkomend probleem. De installaties uit de tijd van de Shell zijn wel goed daarvoor, maar die uit 2003 zijn niet ideaal om asfalt mee te verbranden.”
Directeur Roderik van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) waar CRU onder valt, verklaarde gisteren in de commissievergadering van de Staten te hopen dat de inspecteur van het Stoomwezen begrip heeft voor de situatie van dochteronderneming CRU.

Van Kwartel heeft voordat hij directeur bij RdK werd, jarenlang bij de raffinaderij gewerkt. Hij bevestigde dat de raffinaderij nu op 50 procent van de capaciteit draait. RdK overweegt nu om zogeheten package boilers aan te schaffen. Dat zijn boilers die gemakkelijk in elkaar zijn te zetten en zowel op gas als op aardolie kunnen draaien.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *