27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Top immigratiedienst aangehouden

Ook huiszoekingen verricht | Jeu Olimpio

Willemstad – De aanhoudingen van gisterochtend bij de Toelatingsorganisatie hebben te maken met gesjoemel bij de uitgifte van verblijfsvergunningen. Hierbij zou door de gearresteerden een lucratieve handel zijn opgezet.

Dat verneemt deze krant uit welingelichte bronnen. Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat leden van de Landsrecherche Curaçao, in samenwerking met het Korps Politie Curaçao (KPC) en het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), een aantal aanhoudingen hebben verricht in een onderzoek naar ambtelijke corruptie in verband met verblijfsvergunningen en de aanvragen hiervan binnen de Toelatingsorganisatie (voorheen deel van de immigratiedienst). Hierbij is Esther Cheri (51), het hoofd van de Toelatingsorganisatie, aangehouden, evenals een medewerkster met de initialen L.L.M.L. (47). Het tweetal wordt verdacht van onder meer ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en misbruik van functie.

Ook huiszoekingen verricht

- Advertentie -

Tegelijkertijd is een aantal huiszoekingen verricht, onder leiding van de rechter-commissaris en in aanwezigheid van de officier van justitie, en is gezocht op een aantal kantoren binnen het gebouw van de Toelatingsorganisatie. Hierbij zijn artikelen die belangrijk zijn voor het onderzoek, zoals documenten en gegevensdragers (telefoons, laptops en computers), in beslag genomen.

Volgens informatie waar deze krant over beschikt zou Cheri vreemdelingen – vooral van Chinese afkomst – in ruil voor een flinke som geld sneller helpen aan een verblijfsvergunning. De medewerkster L. werkt aan de balie en zou de aanvragen voor een vergunning in ontvangst hebben genomen om deze vervolgens naar Cheri door te spelen.

Al jaren doen geruchten en speculaties de ronde over de manier waarop Chinese ondernemers zo snel aan een verblijfsvergunning kunnen komen. Gistermiddag maakte het Openbaar Ministerie (OM) nog bekend dat de twee verdachten de periode van inverzekeringstelling van 2 keer 24 uur zijn ingegaan. Dit is nodig voor de voortgang van het onderzoek, aldus het OM.

De Landsrecherche is belast met dit onderzoek. Deze opsporingsinstantie richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de procureur-generaal.

Cheri werd in 2015 door de toenmalige regering van Ivar Asjes tot de nieuwe directeur van de Toelatingsorganisatie Curaçao (voorheen Immigratiedienst) benoemd. Er waren twee kandidaten ‘in the running’ voor deze functie, maar Cheri kreeg de eer, gezien het positieve resultaat van de werkzaamheden die zij samen met haar team heeft verricht bij de dienst. Cheri is advocaat van beroep en werd halverwege 2014 voor een periode van zes maanden benoemd als hoofd van de toelatingsorganisatie. Ze stelde toen als voorwaarde voor de benoeming dat ze samen met Max Gruning – een doorgewinterde counterpart – wilde werken, om de werkzaamheden binnen de genoemde periode te kunnen verrichten.

Volgens een later verschenen rapport van de ombudsman had het aanstellen van dit team succes, omdat de organisatie beter presteerde. Over de verdenkingen aan het adres van Cheri en L. stelt het OM: ,,Ambtelijke corruptie vormt een bedreiging van de rechtsstaat. De Landsrecherche Curaçao en het Openbaar Ministerie Curaçao geven dan ook prioriteit aan onderzoek naar dergelijke vormen van corruptie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Als ik terugblader in onze gewaardeerde Knipselkrant zie ik dat Navarro destijds zijn byside Esther Cheri in haar functie heeft benoemd.

    https://knipselkrant-curacao.com//amigoe-cheri-nieuwe-directeur-toelatingsorganisatie/

    Hij zegt hierin onder meer over zijn huidige partner: ‘Tegenwoordig dient men slechts drie weken te wachten op een nieuwe vergunning’.

    Nee, logisch… als op dit door god verlaten eiland smeergeld wordt betaald gaat alles snel.

    Sin berguansa, Nelson ‘fasten your seatbelts’ Navarro!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -