AD | Sport als middel tegen criminaliteit

Het project is vergelijkbaar met ‘Alleen jij bepaalt’ in Nederland | Jeu Olimpio

Willemstad – Om te voorkomen dat ze straks het verkeerde pad op gaan, krijgt een groep leerlingen uit het funderend onderwijs vanaf januari volgend jaar extra begeleiding in de vorm van sport en bewegen.

Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) heeft voor de uitvoering van het project 1,1 miljoen gulden uit het Criminaliteitsfonds gekregen.
Dat zegt FDDK-directeur Thakaidzwa Doran desgevraagd. Op twaalf lagere scholen waar nu geen gymnastiekles wordt gegeven, wordt vanaf volgend jaar in de ochtend sport en spel aangeboden.

Uit alle leerlingen worden er 30 geselecteerd die in de middaguren nablijven en dan verder worden begeleid in een bepaald type sport. ,,Dat is dus meer dan sporten als vrijetijdsbesteding”, benadrukt Doran. ,,Het gaat erom deze kinderen discipline bij te brengen en bij te dragen tot het vormen van hun karakter.”
FDDK heeft het project in 2015 ingediend bij de toenmalige minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), en nu groen licht gekregen ‘voor tenminste een jaar en een mogelijke verlenging met nog twee jaar’.

De 1,1 miljoen gulden uit het Criminaliteitsfonds dekt de kosten voor het eerste jaar. FDDK zorgt dat er voor alle scholen een begeleider beschikbaar is en een assistent, dat de kinderen twee keer per week sportbegeleiding krijgen en voeding en een uniform. Binnen de organisatie stelt de stichting een coördinator aan voor het hele project. De vacature voor die functie staat deze week in de krant.

FDDK is op zoek naar een afgestudeerde hbo’er in Sport & Bewegen, sportmanagement of sportmarketing, met minimaal vijf jaar ervaring. Doran verwacht niet een geschikte kandidaat te vinden op het eiland. ,,Waarschijnlijk iemand uit Nederland, maar dan bij voorkeur met Curaçaose roots.”

Het project is vergelijkbaar met ‘Alleen jij bepaalt’ in Nederland. Dat maakt voor jongeren van 12 tot 18 uit het vmbo en praktijkonderwijs de weg vrij naar een sportvereniging. Doran: ,,Wij richten ons op de basisscholen omdat we denken dat de problemen op Curaçao al beginnen bij kinderen uit het funderend onderwijs.”

Het Criminaliteitsfonds is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de bestrijding van de misdaad op het eiland. Eind april had het fonds ongeveer 12 miljoen gulden in kas.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *