AD | Strikte regels bij heropening hotels

Chata-rapport ziet toe op schonere en veiligere toeristenindustrie

Willemstad – Hotels en andere accommodaties zullen zich bij het verwelkomen van gasten post Covid-19 strikt aan bepaalde regels moeten houden om de gezondheid en de veiligheid van zowel de gasten als de medewerkers te garanderen.

Dat staat in het ‘Best practice protocol report’ van hospitalityvereniging Chata. In het voorwoord geeft Chata-ceo Miles Mercera aan dat hospitality in de kern een bedrijfstak is van mensen die voor mensen zorgen.

,,De veiligheid van onze gasten en medewerkers is altijd onze eerste prioriteit geweest. Nu we bezig zijn met de heropening en zodra reizigers er klaar voor zijn om weer te reizen, willen we hen ervan verzekeren dat de toeristenindustrie schoner en veiliger zal zijn dan ooit tevoren”, aldus Mercera.

Om te voldoen aan de nieuwe gezondheids- en veiligheidsuitdagingen en verwachtingen na Covid-19 heeft Chata het rapport voor best practices voor de gehele toeristensector aangeboden. Het is gericht op verbeterde schoonmaakmethoden, sociale interacties en werkplekprotocollen, terwijl het zorgt voor transparantie tijdens het verblijf van de gasten.

In het rapport zijn verschillende stappen opgenomen om de veiligheid van zowel de gast als de werknemer te garanderen. Van het volledig digitaliseren van de ‘pre-arrival’ tot het volgen van een Covid-19 Safety Training door het personeel werkzaam in de sector. Onder het kopje ‘Employee & Guest Health’ wordt bijvoorbeeld bij Airport Arrival aangegeven dat Curaçao een Covid-19-free certificaat moet ontvangen van de reiziger voor deze op het toestel naar Curaçao stapt. En eenmaal uit het toestel moet alle bagage worden gedesinfecteerd, aldus Chata.

,,We moeten gaan nadenken over nieuwe technologie om gezichten/temperatuur van aankomende bezoekers te scannen en bezoekers die op het eiland aankomen, moeten verplicht gedurende 14 dagen in quarantaine en zijn niet toegestaan bezoek te ontvangen.”

De gast wordt bij aankomst bij de accommodatie niet langer met een handdruk begroet, maar met een warme glimlach en direct naar zijn kamer begeleid voor de check-in, bijvoorbeeld via een persoonlijke tablet. Zowel gasten als werknemers moeten zo vaak mogelijk de handen wassen of desinfecteren. Hiervoor moet de accommodatie voor voldoende handontsmettingsmiddel en antibacteriële zeep zorgen.

,,Het ontsmettingsmiddel mag niet minder dan 60 procent alcohol bevatten. Dispensers moeten worden geplaatst bij ingangen, de lobby, ontvangstruimtes, restaurants, vergaderruimten, liften, zwembaden, sportruimtes en andere openbare ruimtes en moeten waar mogelijk contactloos zijn”, aldus Chata in het rapport. Tijdens het verblijf mag de gast tijdens housekeeping niet in de kamer aanwezig zijn. Afhankelijk van het aantal gasten (gezin of persoon) in een kamer wordt het beddengoed om de drie dagen of om de dag verschoond. Handdoeken worden om de dag vernieuwd. Het personeel moet worden getraind in nieuwe reinigingsprocedures en ervoor zorgen dat de beste schoonmaakproducten worden gebruikt. Na het uitchecken van de gast wordt de kamer 24 uur leeggelaten voordat housekeeping binnengaat om de kamer grondig schoon te maken en deze voor te bereiden op de komst van de volgende gast. Een kamer moet tussen gasten in twee tot drie dagen leeg blijven, aldus Chata.

Bij alle hotels en accommodaties moeten de regels omtrent social distancing worden toegepast. Gasten moeten minstens twee meter van andere groepen vandaan staan, dit geldt ook voor gebieden waar gasten in de rij moeten staan.

,,Dergelijke gebieden moeten duidelijk gemarkeerd zijn om social distancing toe te passen. Moedig waar mogelijk eenrichtingsverkeer aan met gemarkeerde in- en uitgangen. Indien van toepassing worden de lobby en andere openbare zitgedeeltes opnieuw ingericht om sociale afstand te bevorderen. Er moeten borden worden geplaatst om gasten eraan te herinneren dat ze sociale afstand moeten houden”, aldus Chata.

Ook bij zwembaden en stranden moeten de zitplaatsen minstens twee meter uit elkaar staan. Kinderen mogen naar buiten lopen, maar mogen alleen naar het zwembad gaan of in de speeltuinen van het hotel spelen op basis van ‘time slots’ om zo de risico’s te minimaliseren.

In het best practices rapport introduceert Chata ook de ‘New dining experience’ waarbij tafels verder uit elkaar moeten staan dan het gebruikelijke ontwerp. De populaire ochtendbuffetservice wordt geüpdatet naar een op bestelling gemaakt ontbijt.

Restaurants dienen alleen met reserveringen of ‘time slots’ te werken om te voorkomen dat veel mensen tegelijkertijd bij het restaurant opdagen. Groepen mogen alleen worden toegestaan als ze niet groter zijn dan zes man, om zo de sociale afstand toe te kunnen passen.

Voor hotel-restaurants geldt dat tijdens piekuren wachtrijprocedures moeten worden geïmplementeerd. Loungestoelen moeten worden verwijderd, tafels worden met een afstand van twee meter uit elkaar geplaatst en het aantal barkrukken moet worden verminderd om ook aan de bar de geschikte afstand te kunnen hanteren.

Verder moeten alle kruiden en keukengerei voor zelfbediening worden verwijderd. Deze zijn alleen nog verkrijgbaar bij de serveerders. Tot slot is het koken aan tafel niet langer toegestaan en worden barsnacks (bijvoorbeeld pinda’s) per individuele gast geserveerd en niet langer gedeeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

19 Reacties op “AD | Strikte regels bij heropening hotels

 1. ASO. Totaal gestoorde aanpak. Degene die dit heeft bedacht zegt met HOOFDLETTERS en uitroeptekens: kom vooral niet naar Curaçao, nu niet, morgen niet, nooit meer.

  De insteek blijft: we verstoppen ons allemaal voor het virus want dan doen we net of het er niet is.

  Er is maar 1 oplossing. Met het sterke deel van de bevolking het virus doorstaan en immuniteit opbouwen. De zwakkeren en ouderen zo goed mogelijk beschermen en accepteren dat in een ramp nu eenmaal mensen sterven. Met de huidige aanpak gaat het hele eiland ten onder. Inkomen weg, eten weg, gezondheid weg. Tergend langzaam maar 100 % zeker.
  Sommigen zijn er trots op dat er maar 18 besmettingsgevallen zijn. Zien die ook de 20.000 personen die in leven gehouden worden met voedselpakketten? En een verwoeste economie zonder enige hoop of visie?
  Op een dag komt de grote afrekening. Just wait.

 2. @Hans
  Als er dan toch voldaan moet worden aan de door Chata – overheid – geldende regels moet dit ook van toepassing zijn op B&B.
  Een buurman in de straat met B&N adverteert nu al ‘op Facebook vakantie in eigen land’ vanaf 100 NAF pn.
  Het loopt echt storm auto’s af en aan door de straat gevuld met mensen die komen kijken.
  No way social distancing of apts desinfecteren. Men doet maar weer.

 3. Ambulant

  Vrees voor vernietiging van de mensheid.
  Ja hoor. met 0.05% waarvan de meeste toch al dood zouden gaan binnen 2 jaar.
  Het is geen astroïde ter grootte van new York. Of een arsenaal tsaar bommen.
  Niet te veel netflix kijken.
  Overdrijven is ook een vak.
  We hebben van een mug een olifant gemaakt.
  Zweden gaat ons uitlachen Aruba ook.

  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

  Of the 56.9 million deaths worldwide in 2016, more than half (54%) were due to the top 10 causes.

  1. ) Ischaemic heart disease and stroke are the world’s biggest killers, accounting for a combined 15.2 million deaths in 2016. These diseases have remained the leading causes of death globally in the last 15 years.

  2.) Chronic obstructive pulmonary disease claimed 3.0 million lives in 2016, (COPD)

  3.) while lung cancer (along with trachea and bronchus cancers) caused 1.7 million deaths.

  4.) Diabetes killed 1.6 million people in 2016, up from less than 1 million in 2000.

  5.) Deaths due to dementias 2 million+ more than doubled between 2000 and 2016, making it the 5th leading cause of global deaths in 2016 compared to 14th in 2000.
  Dementie heeft ook infectie types….. Prion…. van 1 miljoen naar over 2 miljoen in 10 jaar tijd. Wat hebben al die verzorgings tehuis mensen…

  6.) Lower respiratory infections remained the most deadly communicable disease, causing 3.0 million deaths worldwide in 2016. (Infuenza’s)

  7.) The death rate from diarrhoeal diseases decreased by almost 1 million between 2000 and 2016, but still caused 1.4 million deaths in 2016.

  8.) Similarly, the number of tuberculosis deaths decreased during the same period, but is still among the top 10 causes with a death toll of 1.3 million.

  9.) HIV/AIDS is no longer among the world’s top 10 causes of death, having killed 1.0 million people in 2016 compared with 1.5 million in 2000.

  10.) Road injuries killed 1.4 million people in 2016, about three-quarters (74%) of whom were men and boys.

  Streptoccen infections
  Salmonella
  Meazels
  etc. etc.
  En geloofsconflicten helemaal weggelaten.
  800.000 mensen in 100 dagen…. waar niemand niks omgaf

  Simpel vallen geeft 4000+ doden per jaar in NL.

  Corona met 350.000 wereld wijd. Waarvan een groot deel ook influenza heeft en 95% met top 10 lijst klachten lopen, Haalt die top 10 niet.
  Influenza wel.

  De hele statistiek van alle voorgaande jaren is nu ondersteboven gegooid.
  En terminale kanker maar corona besmet is corona als doodsoorzaak.
  Waarbij de aanpak en behandeling in de begin dagen chaos was en voor aanzienlijke sterfte cijfers heeft gezorgd.
  Het hoge risico op een ziekenhuis besmetting hoor je niemand over.
  Dat intubatie ook tot de hoog risico behandeling behoord zeggen ze ook niet.
  Zonder corona ook 30 to 40% Nog los van de infecties.

  Het grootste gevaar is dat nu hele grote groepen mensen niet naar de dokter gaan uit angst dat ze positief zijn. En opgesloten worden.
  Dat gaat veel meer slachtoffers eisen dan wat corona doet.

  En economisch dat de kosten voor zorg nu echt de pan uit gaan rijzen tja… dat is het volgende hoofdstuk.

 4. Jos vd donk

  Uit jarenlange ervaring weet ik dat men het wiel opnieuw wil uitvinden,dit is zo een idioot plan dat er geen kommentaar op kan geven.
  Je moet het verloop van het virus bekijken, na ongeveer 90 dagen is het bijna weg en beheersbaar, gezondheidscertificaat stelt niets voor
  Anderhalve meter afstand is achterhaald, dus wat nu men is erachter gekomen dat ventilatie en het verblijven in de buitenlucht het beste helpt en het risico verlaagd,je moet het toerisme vanaf begin july weer toelaten, eerst vanuit Europa, gecontroleerd,niet een keer duizenden, zorgen voor goede voorlichting naar de gast toe,als iemand verkouden of koorts heeft zorgen dat er een arts beschikbaar is en aan de gast vragen om op zijn kamer te blijven,dat hygiëne goed moet zijn is normaal maar 3 jaar geleden wilde deze organisatie geen gehoor geven aan de klachten van de internationale hotel association
  Envde aanbevelingen van het WHO, dus allemaal onzin wat daar gezegd word, start je het toerisme niet fase bewijs op, krijg je een golf van faillissementen,

 5. Glenda Ottenheim zvinck,

  Want de overheid luistert naar haar burgers?

  Dacht het niet.. Komt u ook met een oplossing dan!

 6. Abraham Mossel

  @ Dislect inderdaad. ik kan ook iemand uit de geschiedenis die zei ook toen hij aan de macht was. Arbeit macht vrij, en kon meer als 6 miljoen doden op zijn conto bij schrijven. Zijn naam was Adolf de Raaf.

 7. Glenda Ottenheim zvinck

  Allemaal afbrekende reacties maar echt geen enkele alternatief gelezen van al deze inzenders. Aan de zijlijn staan schreeuwen en fluiten.

 8. Joseph S

  Wederom een blijk van onvermogen van “onze uitverkorenen”.

  Slechts het aanbieden van verblijf aan toeristen in Bon Futuro en de barakken aldaar kan ons nog redden van de ondergang!
  De opgestelde eisen van DRR zijn bij lange na niet waterdicht om ons te behoeden voor een snel naderend einde van de mensheid in het caribisch gebied.
  “The new dining experience” is wat mij betreft ook niet voldoende risicoloos en ik adviseer de DRR dan ook ten zéérste slechts sonde voeding toe te staan in de eerste 14 dagen voor onze welkome gasten.
  Om na de eerste 14 dagen de social distancing te verzekeren krijgt iedere gast een halsband om die een elekrische schok geeft zodra hij of zij zich binnen een straal van 2 meter van een ingezetene bevind.

  Ik adviseer DRR dan ook om zo spoedig mogelijk een pilot te doen én wel met een goede doorsnee weergave van de te verwachten clientèle.
  Mijns inziens zouden onze ministers en statenleden de perfecte afspiegeling zijn qua obesitas, leeftijd en bestedingspatroon van de gewenste doelgroep.
  Enige uitzondering ten tijde van deze pilot te Koraal.Specht zal zijn dat onze ambtsdragers als niet-ingezetenen zullen worden beschouwd.

 9. Aletheia

  Jullie snappen het gewoon niet. Dit is zo ondoordacht dat het wel doordacht moet zijn.

  Gezien de lage bezetting van hotels afgelopen tijd (onbekwaam toeristen beleid, slecht product) denken ze geld te gaan verdienen door toeristen en bewoners in hotel quarantaine te plaatsen onder het mom dat ze moeten voldoen aan de COVID-19 maatregelen, maatregelen die de iemand anders (lees overheid) hen oplegd. Non est mea culpa claimt Chata

  Volgens mij moet een belangen organisatie zich hard maken tegen ideen die niet gaan werken ipv klakkeloos overheid volgen … ooo wacht … ben helemaal vergeten dat we zo weer een paar honder miljoen kunnen vangen

  Dus Chata blij, overheid blij, nederland blij (kunnen ingrijpen)

  laten we vooral niet kijken wat anderen doen in de wereld.

  https://responsibletourismpartnership.org/travel-and-tourism-after-covid-19/

  Misschien valt daar iets uit te putten

 10. 14 weken op Santa Barbara…

  In sommige landen heb je nog zulke grote AI dat je er makkelijk 2 weken kan rondlopen en elke avond in een ander restaurant kan eten.

 11. Isolatie maakt vrij

 12. Deze corona geeft aanleiding tot vrees omtrent een vernietiging van de mensheid zoals men met zekerheid erover denkt. Hand over hand toenemende opnames en sterftecijfers veroorzaken vrees. Logisch. Velen zijn bang dat de corona de dodelijkste pandemie niet van deze eeuw, maar van dit jaar of hooguit volgend jaar zal worden. Wat zien we nu? Dat ondernemers, zakenlieden, horeca, restaurants etc. in het algemeen momenteel gevangen zitten tussen de desastreuze en vernietigende krachten van de corona en de krachten van het materialisme. En velen vallen jammerlijk ten prooi aan de aanbidding van het geld, het materialisme dus. Ze zijn bang voor de corona, maar toch zwichten zij voor het materialisme. Zij (fig.) maken het huis lekker schoon zodat de corona zich lekker, op zijn gemak zich kan huis vestigen, broeien en meer slachtoffers kan maken. Deze zakenlieden aanbidden bovendien onwetend de personificatie van zelfzucht. Zaken doen geld binnen harken zien ze als prioriteit, en de corona helemaal op de laatste plaats. Ieder weldenkend mens zou moeten redeneren dat het langzamerhand tijd wordt en zich gaan afvragen of het wel raadzaam om zaken te doen met zo’n vijand die (fig.)op ieder hoek staat om genadeloos en wreed toe te slaan. Zelfs de regering(en) beschouwen de economie en andere bronnen van inkomsten belangrijker dan de strijd tegen de grootste vijand van de mensheid tot nu toe, want zij geven oogluikend toe. Maar ja, tijd en omstandigheden zullen iedereen binnenkort laten zien wát deze grootste vijand tot nu toe in petto heeft voor ons. Want zijn strijd is nog niet echt begonnen, hij is aan het opwarmen, hij is nog niet op z’n hoogtepunt.

 13. Ook dat nog

  Met andere woorden, kom
  niet naar Curacao.
  Wat een gotspe dit stuk.
  Concentratiekamp korsow

 14. Knoek-koe

  Dat krijg je als je dit soort instanties vol dauw met
  Politieke familie vriendjes, niet de beste van de beste.

  Creativiteitsloos

 15. Cornelis

  Er is maar 1 woord voor deze regels wat weergeeft hoe ze bij Chata en de overheid denken en doen “knettergek”
  We kunnen het toerisme wel vergeten want met zulke maatregels kun je beter ergens anders heen gaan als je van je vakantie wilt genieten.

 16. Hoe werkt dit bij een b&b? Wij hebben een heel appartement geboekt, dus eigen ingang, met ook eigen kook mogelijkheid.

 17. Ik denk dat de insteek van Chata is toeristen zodanig afschrikken dat ze betalen om niet te hoeven komen.

  Goisco en Mangusa vinden het idee om na verblijf van een gast de hotelkamer 3 dagen niet te verhuren zeer interessant en overwegen om na een dag open hun supers ook 3 dagen te sluiten.

 18. Ik ga 9 uur in het vliegtuig zitten om dan in een 2 sterren hotel te gaan zitten voor 2 weken en mag alleen op het strand liggen. Niets zien van Curacao en veel geld betalen.

  Ja dat gaat hem zeker worden!

  Kan die clown Mercera niet iets wat anders doen?

 19. Waanzinnig.

  Geschreven in de Capriles kliniek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *