30 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Strijd over naam ICUC

HomeMediaAD | Strijd over naam ICUC
Handelsnaam blijft van stichting Curises – ICUC blijft de handelsnaam voor de Inter-Continental University of the Caribbean.

Willemstad – Onderwijsbedrijf I.C.U.C. International bv van Carl Camelia heeft ook in hoger beroep de rechtszaak tegen onderwijsstichting Curises verloren: inzet was het gebruik van de handelsnaam ICUC (uitspraak: I See You See) en afkorting voor Inter-Continental University of the Caribbean.

In een recent vonnis stelt het Hof zich te verenigen met de motivering door het Gerecht in eerste aanleg dat het gebruik van de naam ICUC door de vennootschap van Camelia in de gegeven omstandigheden ‘onrechtmatig is’. Uit de door de bv aangehaalde stukken blijkt verder ook niet dat de vennootschap zwaarwegend belang heeft bij het gebruik van de naam ICUC.

Het is een enigszins complex verhaal, waarbij voormalige partners en/of samenwerkende personen elkaar nadien flink dwarslagen en dit tot voor kort nog steeds deden.

Zo werkte Camelia voorheen bij Curises, dat met onder meer Camelia’s oud-collega Gilbert Cijntje, de handelsnaam ICUC gebruikt; exact de naam die Camelia voor zijn onderneming hanteert. Curises, voorheen bij de universiteit UNA/UoC en tegenwoordig gevestigd aan het Brionplein, gebruikt hiervoor de handelsnaam ICUC. Dit staat op de website, het gebouw, advertenties en de diploma’s van studenten.

De vennootschap I.C.U.C. International is in 2013 opgericht door Camelia, zelf voormalig bestuurder van Curises. Dit bedrijf heeft eveneens het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijsprogramma’s ten doel. De statutaire afkorting is I.C.U.C. en het bedrijf gebruikt die naam in zijn logo en op zijn website. Ook hier staat ICUC voor Inter-Continental University of the Caribbean.

Vanaf 2016 heeft Curises – die in deze rechtszaak werd bijgestaan door advocaat Mirto Murray – de bv verzocht het gebruik van haar handelsnaam te staken, maar het bedrijf van Camelia gaf hier geen gevolg aan. In oktober 2017 heeft het gerecht de vennootschap bevolen het gebruik te stoppen en de inschrijving van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel door te halen.

In november ging Camelia in hoger beroep. Maar ook in beroep heeft de vennootschap niet bestreden dat Curises, hoewel geen onderneming met winstbejag, de naam ICUC als handelsnaam gebruikt en daarom aanspraak kan maken op bescherming. Die bescherming houdt mede in dat de gebruiker van een oudere handelsnaam met een verbodsvordering kan optreden tegen een jonger merkrecht.

Het Hof: ,,Die bescherming is eens te meer aangewezen indien, zoals hier, het merk is gedeponeerd door iemand, Camelia, die van het eerder gebruik op de hoogte was en daarbij zelfs betrokken is geweest. Dat Camelia de bedenker van die naam is geweest, maakt dat – zo al juist – niet anders. Doorslaggevend is dat de handelsnaam meerdere jaren – met medeweten van bestuurder Camelia – door Curises voor haar activiteiten is gebruikt en zij daarmee de nodige bekendheid heeft verkregen.”

,,Welke bedoeling Camelia met de door hem mogelijk verzonnen naam heeft gehad is dan niet relevant, in aanmerking genomen dat niet vaststaat dat met/binnen Curises de harde afspraak was gemaakt dat dit gebruik slechts tijdelijk/voorwaardelijk was en dat Camelia, (ook) als hij buiten Curises-verband als concurrent verder zou gaan met zijn bv, de handelsnaam zou mogen meenemen (om zo van de opgebouwde bekendheid te profiteren) en dat Curises haar activiteiten onder een andere handelsnaam zou voortzetten. Dat, en hoe, een dergelijke afspraak is gemaakt, heeft de vennootschap onvoldoende concreet gesteld.”

I.C.U.C. International bv heeft intussen bij de Kamer van Koophandel als handelsnaam ‘Universidad Integral del Caribe’, zo wordt duidelijk na een zoektocht door deze krant. Het blijkt dat dit sinds maart 2018 het geval is. Het bedrijf heeft Camelia als president-directeur.

Curises heeft als doelstelling (post-)doctoraal beroepsonderwijs en na-ervaringsonderwijs te verzorgen, en op verdieping van dit onderwijs gericht wetenschappelijk onderzoek te verrichten op sociaaleconomisch gebied. De stichting heeft een algemeen directeur die tevens penningmeester is, Paul van Bladel. Verder een voorzitter, Rudy Naaldijk, en twee bestuursleden: Gilbert Cijntje en Sidney ‘Bicho’ Justiana.

Bron: Antilliaans Dagblad

Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties