AD | Strengere controle op autogordel

Verkeerscontrole | Jeu Olimpio

Willemstad – Hoewel de wet voorschrijft dat alle inzittenden van een auto een veiligheidsgordel dienen te dragen, wordt dat op Curaçao nog vaak nagelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil er daarom strenger op gaan controleren.

Met name bij passagiers op de achterbank is een inhaalslag nodig.
Dat bevestigt plaatsvervangend woordvoerder Roderick Gouverneur desgevraagd aan deze krant. Aanleiding om hier vanaf dit jaar strenger op te gaan controleren is de stijging van het aantal – vaak ernstige, of zelfs fatale – verkeersongelukken, waarbij achteraf blijkt dat de inzittenden geen riem om hadden. En de afloop had in zulke gevallen zonder twijfel minder ernstig kunnen zijn wanneer de slachtoffers die veiligheidsgordels wel hadden gedragen.

Volgens Gouverneur komt het bovendien vaak voor dat bestuurders wel een autogordel dragen, zoals het hoort, maar dat kinderen op de achterbank nog geen riem om hebben. ,,Waarom zou je jezelf wel beschermen, maar je kinderen niet? Die kunnen bij een ongeluk net zo goed tegen de ruiten aanvliegen in de auto”, aldus Gouverneur. ,,De officier van justitie vindt het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden.”

Het is wettelijk verplicht om een veiligheidsgordel te dragen in de auto, stelt de OM-woordvoerder. ,,Letterlijk zegt de wet dat behalve de chauffeur, ook de bijrijder en degenen die achter de bestuurder en achter de bijrijder zitten, verplicht zijn een gordel te dragen.” Wie dat niet doet en door de politie wordt betrapt, kan rekenen op een proces verbaal ter hoogte van 250 gulden. En wanneer men deze niet direct betaalt, maar een zitting afwacht en alsnog moet betalen, komt daar nog eens 50 gulden bovenop.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Strengere controle op autogordel

 1. De vraag is, heeft deze controle zin? Iedereen ziet toch van ver dat er gecontroleerd wordt.

 2. Showroe di Emmastad

  Heerlijk zo’n eiland, met vanouds willekeur van dikke Keystone cops die onder het mom van “preventie” iedereen a priori verdenken, hufterig bejegenen, fouilleren, controleren. Onderdanige “rèspèt” demanderen ze, Alfa Top Dog attitude hebben ze. Police state is next. Proteha y sirbi is een loze kreet, een pr-cover. Dushi hende… I guess.

 3. Hogere boetes, goed – eindelijk!

  Meer controleren, goed – eindelijk!

  Maar als de incasso van boetes achterblijft is dit allemaal zinloos, en dat gaat helaas gebeuren.

  Vraag het Brian Mariano, die al bijna 10 jaar wacht om zijn gevangenisstraf uit te gaan zitten.

  Of, niet, nieuwe Norman Serphos?

 4. Ja hoor!! en los zitten in de bak van een pickup is wel veilig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *