28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Steun Insel in belang Land’

HomeMediaAD | ‘Steun Insel in belang Land’
henry-van-der-kwast-inselair-lucille-wout-george-rhuggenaath-jeu-olimpio
“Niets doen was geen optie”, benadrukt minister Eugene Rhuggenaath (PAR)

Willemstad – Als de overheid Insel Air geen 33 miljoen geleend had, was de luchtvaartmaatschappij er nu zeer waarschijnlijk niet meer geweest. ,,Het gaat hier om een zaak van landsbelang.

Niets doen was geen optie”, benadrukt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO).

De voltallige stuurgroep die de overheid adviseert over het overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden aan Insel Air was gisterenmiddag aanwezig bij een persconferentie, om het belang en de urgentie van de overeenkomst die vrijdag werd getekend toe te lichten. Behalve Rhuggenaath schoven in Fort Amsterdam oud-premier en tevens voorzitter van de Commissie van Wijzen Etienne Ys, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) aan.

Het wegvallen van de luchtvaartmaatschappij zou grote sociaaleconomische gevolgen hebben voor het eiland, luidde de boodschap. Voor het toerisme, voor de belastinginkomsten en voor de werkgelegenheid. Maar ook voor familiebezoeken, sportieve en culturele uitwisselingen en medische uitzendingen. Ys: ,,Door Insel heeft Curaçao een centrale positie in het netwerk van luchtverbindingen met de eilanden, maar ook met bijvoorbeeld Suriname en Colombia.”

De situatie is urgent omdat er, anders dan ten tijde van DAE, geen concurrent is die het gat kan opvullen.

,,Insel heeft een belangrijke economische waarde en er is geen alternatief”,

zegt Rhuggenaath. Om de operatie zo snel mogelijk te stabiliseren, verwacht de minister dat er een ‘down scale’ nodig is, bijvoorbeeld van het aantal routes waarop wordt gevlogen naar wat hij noemt ‘ABC plus’, maar mogelijk ook voor wat betreft salarissen. ‘Stop the bleeding’ is zijn motto.

Insel raakte met name in financiële problemen omdat in Venezuela een bedrag van 100 miljoen dollar van het luchtvaartbedrijf wordt vastgehouden.

,,Omdat het geld uit Venezuela niet snel zal komen, is nu actie nodig”, zegt Ys. ,,We zouden als land meer dan 33 miljoen gulden verliezen als we niets deden, zo belangrijk is de interventie van de overheid.”

De lening is niet bedoeld voor het aflossen van oude schulden, zoals achterstallige betalingen van sociale premies. Hoe die in de toekomst zullen worden afgelost, moet blijken uit het stabilisatieplan.

Volgens Rhuggenaath zou de Canadees Giles Filiatreault, de nieuwe uitvoerend directeur van Insel, gisteren op Curaçao aankomen.

,,Hij wordt het gezicht van het bedrijf en heeft een beslissende stem.”

De regering heeft voormalig minister van Financiën, José Jardim, aangewezen als president-commissaris. Het managementteam moet voor eind februari een stabilisatieplan presenteren en binnen drie maanden een businessplan. De overeenkomst is tijdelijk, zo benadrukt Rhuggenaath.

,,Doel is dat de overheid zich zo snel mogelijk terugtrekt. Dat kan als de aandeelhouders zelf de lening afbetalen of als er een strategische partner is gevonden.”

Nadat de overheid in december vorig jaar al drie miljoen gulden aan Insel Air betaalde als een voorschot op de lening, volgde vrijdag een tweede tranche van 5,6 miljoen gulden. De drie miljoen is volgens Ys vooral besteed aan het uitbetalen van salarissen. Daaraan zal de tweede tranche ook worden besteed, maar ook aan bijvoorbeeld landingsrechten en onderhoud van de vliegtuigen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. De 33 miljoen is al op gegaan en aan salariskosten voor die onbekende Canadees en al die nieuwe directeuren die het niet voor niets gaan doen en wellicht ook latina secretarreses in dienst nemen voor 12.000 per maand.
    En ondertussen Mogen de fokkers en md niet vliegen

  2. Ik denk dat de minister gelijk heeft echter kan je veroorzakers natuurlijk niet laten zitten,die moet je per direct verwijderen.En dan laten onderzoeken naar hun wan beleid en in competentie.Maar voor politici is dat natuurlijk niet logisch die laten stinkende wonden zitten en plakken er een pleister overheen.Rekening houdende met de personen die in de commissie van wijzen zijn benoemd kan het ook niet anders.de boter op hun hoofd is allang gesmolten

  3. Er is geen alternatief wordt er gesteld, maar als een andere luchtvaartmaatschappij zich aanmeld dan wordt deze kunstmatig buiten de deur gehouden. Volgens Rhuggenaath zou de Canadees Giles Filiatreault, de nieuwe uitvoerend directeur van Insel, gisteren op Curaçao aankomen. Het is te hopen dat hij niet met Inselair vliegt want dan kan het nog wel even duren. De “schuld” van dit zoveelste luchtvaartdebacle hier wordt nu steeds maar bij het niet betalen van Venezuela neergelegd, we weten domweg dat er veel meer aan schort en dat de genoemde reden slechts een deel is van de huidige puinhoop. Men leert hier domweg niets van het verleden, waar men in andere situaties zo graag naar wijst. Curacao heeft “het” niet op luchtvaartgebied en het wordt tijd dat men dat eens inziet. De gemeenschap heeft hier al kapitalen moeten bijdragen aan de onzin van een “nationale” luchtvaartmaatschappij met waterhoofd directies en een te grote expansiedrang die de realiteit vele malen passeert.

  4. Is een airline met incapabele managers (Heerenveen, Lippinkhof) wel een alternatief?

    Van de andere kant heeft de overheid zoveel verdiend aan de accijnzen op de alcohol die de aandeelhouder van Insel Air in de Heeren nuttigt, dat het netto bedrag dat de overheid investeert wel mee valt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties