AD | Spektakel in Annabaai

Rhuggenaath: Katalysator voor logistieke sector | Foto Karel Frielink

Willemstad – Een enorme katalysator voor onze logistieke sector, voor de Curaçaose economie en onze concurrentiepositie in de regio.

Zo reageerde premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren enthousiast op de komst van de twee nieuwe drijvende dokken. ,,Curaçao is nu de vijfde ter wereld met droogdokcapaciteit en de eerste in de regio.”

Het op een na grootste transportschip ter wereld Xin Guang Hua met aan boord twee nieuwe drijvende dokken voor Curaçao maakte gisterochtend – na een reis van 5.000 mijlen vanuit de haven van Rotterdam – rond 6.00 uur een veilige doorvaart door de Sint Annabaai. Wanneer de dokken – een van 230 meter lang en een van 120 meter – gelost zijn, zullen ze naar de eindbestemming worden gebracht: Damen Shiprepair Curaçao. Naar verwachting gebeurt dat vanochtend.

Damen shipyards drijvende droogdokken | Foto Damen

,,Dit is een toegevoegde waarde voor onze haven. Met de additionele capaciteit zal Damen meer scheepvaartverkeer en meer economische activiteiten in onze haven genereren”, aldus minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling.

De passage en doorvaart van het transportschip onder de Koningin Julianabrug richting het Schottegat was eerst gepland voor zaterdag. Een groot publiek verzamelde zich toen in de stad om de komst van de nieuwe drijvende dokken te aanschouwen. Door te veel wind moest de doorvaart echter worden uitgesteld. De sterke wind vormde een te groot risico, zo laat Damen in een schriftelijke verklaring weten.

,,In dezen is gekozen voor veiligheid boven alles.”

Damen Shiprepair Curaçao stelt ‘enorm trots te zijn op de professionaliteit en het precisiewerk van Curaçao Ports Authority (CPA) en Kompania di Tou Kòrsou (KTK). ,,Zij hebben in goede samenwerking het schip veilig aan de kades van de Isla afgemeerd.” Ook de minister-president is vol lof over alle betrokken partijen. ,,Een geweldige klus waarbij Curaçao opnieuw laat zien hoe een klein eiland groot kan zijn als we samenwerken. #Huntu.”

Damen shipyards drijvende droogdokken | Foto Bea Moedt

Foto boven Damen, foto onder Bea Moedt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *