AD | ‘Snel verbetering Insel’

Nieuw gezicht Insel Air aan de slag | Jeu Olimpio

Nieuw gezicht Insel Air aan de slag | Jeu Olimpio

Willemstad – Het nieuwe gezicht van luchtvaartmaatschappij Insel Air, de Canadees Gilles Filiatreault, wil de prestatie van de maatschappij ‘binnen 48 uur’ weer op peil hebben. ,,We moeten zeker zijn dat we kunnen leveren wat we beloven.”
De uitvoerend directeur is zondag op Curaçao aangekomen en maakte gisteren in een-op-eenontmoetingen kennis met de huidige managers van het bedrijf.

Samen met chief financial officer (cfo) André Delger vult hij namens de regering het managementteam van Insel Air aan. ,,Onze taak is om de 33 miljoen gulden die de overheid aan overbruggingskrediet beschikbaar heeft gesteld zodanig te gebruiken dat de luchtvaartmaatschappij weer optimaal functioneert”, zei Filiatreault gisteren tijdens een eerste kennismaking met de pers bij Curaçao Airport Partners (CAP).

De uitdagingen liggen met name in de uitvoering van de vluchten, zoals de afgelopen twee weken overduidelijk is gebleken, en op technisch gebied. Filiatreault vergelijkt de situatie met een patiënt die het ziekenhuis binnenkomt.

,,De diagnose is nog niet precies gesteld, maar hij is op verschillende plekken gewond. Wat je dan eerst moet doen is het bloeden stoppen.” En hetzelfde geldt voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij waar hij orde op zaken moet stellen. ,,Als ik de juiste informatie heb gekregen, dan lukt dat binnen een week”, zegt de doortastende Canadees zelfverzekerd.

Want hij weet waar hij over praat en heeft al eerder met hetzelfde bijltje gehakt. Filiatreault heeft al zeker 20 jaar ervaring met het opstarten en herstructureren van luchtvaartmaatschappijen, ook in het Caribisch gebied. BWIA hielp hij er eind jaren negentig in negen maanden weer bovenop. Insel moet in vier, vijf maanden weer geld verdienen. ,,In ieder geval voor de zomer. Dat is het doel.”

Eind deze maand moet er een stabilisatieplan op tafel liggen en binnen drie maanden een businessplan. De komende weken zal zowel het team van managers worden geëvalueerd, als de structuur van het bedrijf, de financiële resultaten en de nauwkeurigheid van de informatie. Maar het belangrijkste is om er nu eerst voor te zorgen dat passagiers zich weer op hun gemak voelen en werknemers weer trots zijn dat ze voor Insel werken.

Vandaag staat een bijeenkomst met alle medewerkers van het bedrijf op het programma. ,,De problemen van de afgelopen periode hebben voor veel frustratie gezorgd”, zegt Filiatreault. Gebrek aan communicatie deed de zaak geen goed.

De Canadees wil de dialoog terug in de organisatie. ,,Get a smile back on their faces.” Want om de missie kans van slagen te geven is het belangrijk dat iedereen van de partij is, ‘everybody on board’; personeel, management, media.
Na twee dagen op Curaçao kan ‘het nieuwe gezicht van Insel Air’ nog weinig concreet zijn.

Of de organisatie verder moet krimpen, is nog onduidelijk. Het ligt voor de hand dat Insel zich in de toekomst op de regionale routes gaat richten. ,,Daarop heeft de maatschappij wel haast een monopolie. Dat lijkt me de kerntaak. De operatie met jets, MD’s, op langere routes heeft veel meer concurrentie.”

Ceo Kluyver van Insel Air treedt af

Ceo Abert Kluyver van Insel Air International bv, een van de oprichters en aandeelhouders van de luchtvaartmaatschappij, zal na een transitieperiode die al is ingezet, aftreden. Dat heeft Insel Air in een persbericht laten weten. Kluyver heeft sinds het prille begin in 2006 de maatschappij geleid. Onder zijn leiding groeide de vliegmaatschappij die eerst een toestel met 15 zitplaatsen had uit tot een internationale maatschappij met 22 markten in de pan-Amerikaanse regio en een passagiersaantal van 1,2 miljoen.

Als aandeelhouder zal Kluyver de liquiditeitspositie van het bedrijf verstevigen en zich erop richten om de gelden die het bedrijf in Venezuela heeft uitstaan naar Curaçao te krijgen. Ook zal hij op zoek gaan naar een strategische partner voor de maatschappij.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | ‘Snel verbetering Insel’

 1. Hij heeft al …tig luchtvaartondernemingen weer op de rails gekregen. Zoveel zelfs dat hij de tel is kwijtgeraakt. Graag de namen zodat we kunnen checken hoe het die bedrijven daarna is vergaan.
  ( oh, “vergaan” ,zie ik nu, heeft ook een andere betekenis. Nou ja, zal toeval zijn).

 2. Bla Bla Bla komt er weer een zijn zakken vullen van ons belasting geld

 3. Komt inderdaad onbetrouwbaar over.
  Op stel en sprong vertrokken en Madagaskar met
  een probleem achterlatend.

  Vriendje van?
  Beter salaris?
  Begreep dat hij niet in staat was om in M. het probleem op te lossen en nam de kuierlatten toen de kans zich voordeed?

 4. http://matv.mg/air-madagascar-demission-du-directeur-general/

  In Madagascar vragen ze zich af waarom de heer Filiarteault zo maar ineens vertrokken is.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Val_Air

  Meneer had zelf ook een airline opgericht. Val air.
  On December 9, 2003 the Canadian Transportation Agency issued a license for the carrier to operate domestic services with small aircraft. On February 24, 2004 the CTA suspended the airline’s operating license as the certificate of insurance on file with the Agency had been canceled.

 5. http://www.tresorpublic.mg/?revue-de-presse=air-madagascar-demission-du-dg-canadien-gilles-filiatreault

  Per dit artikel heeft mr. Filiarteault op stel en sprong ontslag genomen in Madagascar waar hij kort periode in dienst was. Ook om Air Madagascar er weer boven op te helpen en een strategische partner te nemen. Hierdoor is er abdrupt een einde gekomen aan dit project. Wellicht kunnen de pers wat meer onderzoek doen naar deze meneer? Waarom vertrekt hij ineens bij Air Madagascar?

 6. Abraham Mossel

  Aan de belastingbetaler veel beloven, maar later blijkt het zo als elke keer gelogen! Wanneer houd het eens een keer op met die geld smijterij door de Curcrimse regeringen ” cq zakkenvullers ” met belasting gelden, gaan de ogen dan nooit eens open, men weet toch onderhand wel dat door mis bedrijfsvoering en het constant graaien uit de pot, elke keer weer de boel naar de kloten gaat, zou het kunnen dat dit komt door elke keer deze vliegtuig aandeelhouders het monopoly te geven?.

 7. Laat Gilles Renault snel Heerenveen naar zijn sprekende mantelpak sturen, en Lippinkhof terug naar een car rental.

  Jammer dat de ordinaire KPMG graaiers (Delger, de Zeeuw, Scoop) weer ingehuurd zijn om schaamteloos hun zakken te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *