31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

AD | Slotuitdeling failliet CDM

Slotuitdeling failliet CDM | Jeu Olimpio

Willemstad – In het faillissement van NV Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) heeft de rechter-commissaris de zogenoemde slotuitdeling van de op de verificatievergadering van 22 augustus 2017 goedgekeurde vorderingen ‘bevolen’.

In een bekendmaking meldt de curator in dit faillissement, de advocaat Arnold Huizing, dat de crediteuren op grond van deze uitdeling de resterende 15 procent van hun goedgekeurde vorderingen ontvangen.

De door de rechter-commissaris goedgekeurde slotuitdelingslijst heeft gedurende tien dagen na publicatie bij de griffie van het Gerecht in eerste aanleg op Curaçao ter inzage gelegen voor de crediteuren.

Dit maak deel uit van een omvangrijke faillissementszaak, het ‘gecontroleerde’ faillissement van Curaçaose Dok Maatschappij (CDM), dat nodig was voor de doorstart met Damen Shipyards. Daarvoor vond op 22 augustus een verificatievergadering plaats. Daar deed Huizing op 22 november verslag van.
Er werden tijdens de verificatievergadering in totaal 160 vorderingen, alle concurrent, ingediend. Alles bij elkaar voor een bedrag van ruim 27,7 miljoen gulden. Op die verificatievergadering werden vorderingen voor een totaalbedrag van iets meer dan 24 miljoen erkend.

,,Deze erkende crediteuren hebben, na goedkeuring van de uitdelingslijst voor de rechter-commissaris, recht op 35 procent van hun goedgekeurde vorderingen.” Op dat moment hadden 135 crediteuren betaling ontvangen. Bij de verificatievergadering waren curator Huizing, een deel van de schuldeisers en/of hun gemachtigden en Getmar Caldera, bestuurder van CDM, aanwezig.

Er waren ook zogeheten ‘betwiste crediteuren’. Die werden door het gerecht naar renvooi verwezen en moesten op 30 oktober hun conclusie van eis indienen. In totaal zijn vijf crediteuren op de terechtzitting verschenen, maar hadden toen nog geen conclusie van eis ingediend. Kort daarop heeft één dat alsnog gedaan.
Alle renvooi-zaken werden door de rolrechter verwezen naar de zitting van 4 december. Indien een eiser dan wederom niet verschijnt, wordt hij geacht zijn aanvraag te hebben ingetrokken.

Intussen gaat het weer goed met de scheepswerf. Zoals met de Damen Shiprepair Curaçao bv en CDM Holding nv gesloten koopovereenkomsten werd beoogd, zijn de activiteiten van het scheepsdok gecontinueerd, en hebben de 378 werknemers hun werk kunnen behouden, aldus het proces-verbaal van de verificatievergadering.

Begin februari 2017 werd bekendgemaakt dat met de overname van de CDM-activiteiten – zoals met Damen overeengekomen – het Dok was ‘gered’, het personeel werd overgenomen en de concurrente crediteuren een deel (toen werd nog uitgegaan van 50 procent) van hun vorderingen zouden krijgen. Daartoe werd de – op Curaçao daarvóór niet eerder toegepaste – constructie gebruikt van een zogeheten pre-pack faillissement, omdat redding in een normaal faillissement vrijwel niet mogelijk zou zijn geweest.

Het pre-pack faillissement van CDM ging terug tot 26 augustus 2016. Op die dag heeft CDM het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao verzocht ‘om toepassing te geven aan de figuur van de pre-pack om aldus de mogelijkheden en voorwaarden van een herstructurering middels faillissement te onderzoeken en voor te bereiden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -