28 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | ‘Humane aanpak van Venezolanen’

Venex legt voorstellen aan regering voor.

Willemstad – Venex, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao heeft tijdens een bespreking met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) suggesties gedaan voor een humane aanpak van de problemen van legaal en illegaal verblijvende Venezolanen op het eiland.

,,Venezuela bevindt zich op dit moment in een humanitaire crisis, het is de grootste crisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. De crisis wordt door de politieke en de economische situatie in het land veroorzaakt. Als belangenorganisatie hebben wij met het oog hierop mogelijke alternatieven met de regering besproken. Het kabinet beslist daarna wat zij met onze voorstellen doet.” Dat stelt Mari Ann Goiry, bestuurslid van Venex in gesprek met deze krant.

Goiry wilde niet in detail treden over het uitgewerkte voorstel omdat de vereniging geen valse verwachtingen bij de doelgroep wil wekken. ,,Voor ons is het belangrijk dat de regering op grond van de humanitaire crisis in Venezuela nadenkt over wie er wel en niet worden toegelaten en onder welke voorwaarden. Het zou kunnen betekenen dat Venezolanen die illegaal hiernaartoe komen tijdelijk kunnen blijven in afwachting van een structurele oplossing.”

In het gesprek met de premier heeft de groep de regering geattendeerd op andere zaken die ook de aandacht verdienen. ,,Wij signaleren dat er een soort van xenofobie is ten aanzien van Venezolanen. Dat kom je bijvoorbeeld op scholen tegen. Zo heeft een meisje op school te horen gekregen dat zij beter terug kan naar Venezuela, en dat alle Venezolanen delinquenten zijn. Ik las in de pers dat iemand met een Venezolaans uiterlijk betrokken was bij een incident in een supermarkt. Het ging niet om een Venezolaan, maar dat is het punt niet.

Venezolanen hebben net als Curaçaoënaars en latino’s allerlei tinten. Hoe kun je dan zeggen dat het om een persoon met een Venezolaans uiterlijk gaat?”
Volgens Goiry is het tijd dat de lokale bevolking en Venezolanen weer leren om met elkaar samen te leven.

,,Wij moeten weer als broeders en zusters met elkaar omgaan. Vergeet niet dat circa 90 procent van de gezinnen hier familie-, vriendschappelijke – of zakelijke banden met Venezuela heeft. En Venezolanen die naar het eiland komen, moeten zich realiseren dat er hier een andere cultuur heerst.”

Venex verwacht snel van de regering te horen wat het kabinet met hun suggesties gaat doen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. @CI, De YDK is wereld kampioen in dit. Niet de Nederlander. De Chino, De Makamba, Haiti, Latino, Arabier, Surinamer etc. De zgn echte YDK.

  2. Ik kon meerdere keren herinneren dat ik voor buitenlander bent uitgemaakt toen ik als kind opgroeide, maar ook als volwassen, alleen omdat ik lichtere rode kleur had. Het probleem dat menig lokale vergeten dat we al decenia’s cocktail aan kleuren zijn. De Curaçaoënaars is niet van origene donkere kleur van maar rode huid kleur, laten we dat niet vergeten. Hiernaast er zijn nog genoeg nakomelingen alhoewel gemengd te vinden op zowel Curaçao, Bonaire en Aruba, ja van de Arawak- Caiquetio indianen die zogenaamd door de Europeanen allemaal verbanen waren. Laat die nou juist allemaal afkomstig zijn vanuit Venezuela. Jeejtje de YDK die dit doen moeten zich schamen gaan we dezelfde doen wat Nederlanders doen met ons mensen in Nederland? Een bevolkings groep stigmatiseren voor enkelen die de fout ingaan, in dit geval Venezolanen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -