26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 08:39

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Screeningswet toch niet behandeld

AD | Screeningswet toch niet behandeld

De aanpassingen in de screeningswet bleek geschreven en bewerkt door GMN minister Suzy Romer en kabinetschef Alvin Daal die beide voor hun functies vrezen

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft de Staten gisteren uiteindelijk niet kunnen inlichten over de tussentijdse bevindingen van de commissie die zich bezighield met de evaluatie van de Wet integriteit (kandidaat-) ministers, beter bekend als de screeningswet.

Zo ver is het nooit gekomen. De vergadering voorafgaand aan wat het debat over de screeningswet moest zijn, verliep chaotisch en rommelig, met verschillende beschuldigingen aan het adres van de coalitie. De oppositie verweet de coalitie de wetswijziging nu gehaast te willen doordrukken om te voorkomen dat meerdere ministers van het kabinet-Rhuggenaath worden aangemerkt als verdachte van het schenden van de screeningswet.

Van de huidige regering zijn eerder ministers Steven Martina en Marilyn Alcalá-Wallé als verdachten aangemerkt en is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek tegen hen gestart. De zaak tegen Martina is uiteindelijk voorwaardelijk geseponeerd en die tegen Alcalá-Wallé loopt nog. Daarna zijn ook tegen de andere ministers van het kabinet- Rhuggenaath – met uitzondering van minister Quincy Girigorie van Justitie – aangiftes gedaan van het schenden van de screeningswet.

Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gaf gisteren tijdens de vergadering aan dat er niet over de screeningswet kan worden gedebatteerd omdat de parlementariërs alleen een samenvatting van een tussentijds rapport hebben ontvangen.

,,We kunnen nu niet gaan discussiëren en besluiten gaan nemen op basis van een samenvatting van een tussenrapport. We moeten wachten op het volledige eindrapport, dat bestuderen en daarna daarover debatteren”, aldus de fractieleider van MFK. Pisas wees er ook op dat het heel lang heeft geduurd voor de vergadering over de screeningswet werd opgeroepen.

,,Daaruit concludeer ik dat deze vergadering geen prioriteit heeft en we dus best kunnen wachten. Als deze vergadering nu toch, ondanks onze bezwaren, plaatsvindt, is het om de ministers van de coalitie te bevoordelen. We creëren dan de indruk dat we willen voorkomen dat bepaalde ministers er ook van verdacht worden de screeningswet te hebben overtreden.”

Charles Cooper (MFK) sloot zich bij Pisas aan. ,,We kunnen niet accepteren dat ‘un kos kurú’ (iets dat nog rauw is) in de Staten wordt behandeld. Er is een openbare vergadering opgeroepen, waarom? Omdat er een ‘rubber stamp’-motie is voorbereid. Daarom is er nu een openbare vergadering en geen voorbereidende vergadering van de centrale commissie. Deze openbare vergadering is met voorbedachten rade opgeroepen. Daar doen wij niet aan mee.”

Ook Jacinta Constancia (MFK) gaf aan: ,,Dit is met een specifiek doel opgezet; om te voorkomen dat meer ministers van het kabinet- Rhuggenaath als verdachte worden aangemerkt. Dit zal voor de eerste keer in de geschiedenis zijn dat de Staten een tussentijds rapport – iets dat nog niet klaar is – behandelen. Dat kán gewoon niet.”

Marilyn Moses (MP) steunde ook het voorstel van orde van Pisas om niet te debatteren over het tussentijds rapport.

,,Dit is geen speelschool. We zijn de Staten. Als we niet naleven wat in het Reglement van Orde is opgenomen, dan zijn we heel verkeerd bezig. We hebben een samenvatting van een tussentijds rapport waarin al duidelijk wordt aangegeven dat er nog verschillende dingen moeten gebeuren voor het eindrapport wordt gepresenteerd. Als we nu hierover gaan debatteren, beïnvloeden we het werk van de commissie. Dat mag absoluut niet. Waarom weegt het verzoek van de regering om hier nu over te de debatteren zo zwaar? Kom eerst maar met het volledige en laatste rapport”, aldus Moses.

Uiteindelijk vroeg Giselle Mc William (MAN) om de vergadering voor 15 minuten te schorsen ‘zodat iedereen zich kan bezinnen’.

,,Want de manier waarop we op dit moment met deze vergadering omgaan, is niet correct.”

Na de vergadering daarna nog verschillende keren te hebben geschorst, werd het debat tot nader order uitgesteld zonder dat er over de screeningswet is gedebatteerd.

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 juni 2020

Naschrift KKC

Lees ook: Camelia-Römer: Binnen coalitie draag ik bij | Antilliaans Dagblad

De motie is hier te lezen: http://www.qracao.com/docs/Konsepto_Moshon_lei_Screening_9_yuni_2020.docx

Vanmiddag na het Statendebat over de Screeningswet biedt de coalitie een motie aan die de regering opdracht geeft om de mogelijkheden te onderzoeken de screeningswet aan te passen. Reden: het moet afgelopen zijn met het misbruiken van deze wet om zittende ministers te vervolgen. De motie is hier te lezen: http://www.qracao.com/docs/Konsepto_Moshon_lei_Screening_9_yuni_2020.docx Wil je weten wie hem opgesteld heeft? Kijk dan even in de properties van het document. Weet je meteen ook waarom de screeningswet NU moet worden aangepast…. | Dick Drayer

Motie veiligheidsdienst screeningswet door Suzy Camelia Romer-Alvin Daal

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Ongeschoolde mongolen. Te dom om te poepen, regeren MIJN en ons eiland.
  Het niveau is te triest om over na te denken….
  Welkom op Curacrim

 2. Mozes zegt: ‘,,Dit is geen speelschool. We zijn de Staten.’

  Een Staten vol dansleraren en dj’s, luie gokverslaafden en proleten, wandelende strafbladen en een lolo uit Soto is wel degelijk een speelschool.

  En vergeet Mozes zelf niet: die ging als mislukte huisarts op peperdure dienstreis naar een hitech verkeersbeurs.

  En waarom, zei ze? Wel – en dit moet even op zijn Bulululu’s – OMDAT ER BUDGET VOOR WAS.

  Dommer dan gordijnenvrouwtje Mozes heb ik niet veel Statenleden horen kakelen.

 3. Dit moet de illusie creëren dat er sprake is van een waar democratisch systeem op Curacao.

  De oppositie haalt met mooi praat de screeningswet ten orde. Maar nooit en te nimmer wat aan de grondslag hiervan ligt : dat regeerders op het eiland aanspakelijk moeten gesteld worden voor hun corrupt handelen.

  Geen wonder want als zij allemaal daar achter zouden staan zouden ze allemaal de bak in gaan.

  Smoke & screens like always.

 4. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Kwaad dien je met kwaad te bestrijden dus dit gore, achterbakse en schaamteloos parasitterende kabinet moet publiekelijk aan de aan de schandpaal gebonden worden.
  Slechts uitstel van executie is wat men nu bewerkstelligd, maar de afrekening zal er zeker niet minder om zijn.

  Voor de meeste leden van de oppositie die helaas ook voornoemde kenmerken bezitten niet getreurd… Ook zij zullen bijtijds hun opwachting mogen maken voor het proletariaat.

 5. Suzanne Suzanne, jullie lachen, maar iedereen kan het zien dat het een ingeblikte lach is. Een zenuw-lach, zegt men. Jullie handjes zijn vuil, pikzwart van het aannemen van on-eerlijk geld, geld aannemen onder tafeltje dek je, geitje mek je. Hoe hebben ze jou betaald Suus, met $, met €, of met fls.?? Oh oh Suzette, wat héb je toch gedaan dame? Over zes maandjes komt zwarte piet, en neem je mee naar Spanje schatje. Verdien je niet genoeg Suzie? Vijf aangiften Suzy? Da’s veel hè? Directeur van twee bedrijven ben je? Un cacho tin cuater pata Suus, pero e no por cana den cuater caminda. Suus si por cana den dos caminda anto? Wel wel. Suus ta mala mucha anto. Suusje, aki poco dia ta macamba ta manda riba Corsow. Anto nan ta trece tur cuater estaciones: lente, zomer, herfst, winter. Leuk toch? Tanta ta contentu si nan bini Corsow? Bon Suusje, mi ta sigi, te otro biaha atrobe.Ajoooo. Dag tante.

 6. Proficiat aan de Staten. De democratie is gelukkig niet dood waar ik voor vreesde. Het is een schande dat de regering in deze moeilijke tijden waarin ze alle zeilen zouden moeten bijzetten om in ieder geval de bevolking niet te laten verhongeren en diverse dossiers m.b.t. de toekomst van ons land op hun bureau hebben liggen dit soort voorstellen er even door denken te kunnen drukken. Denk ook aan de onlangs door de minister van gezondheid ingediende voorstel voor Cannabis teelt in deze roerige tijd.
  ik ben nog steeds benieuwd wie nu ineens op het idee kwam de integriteit wet aan te passen.
  Staten. houd uw ogen open. Hou ook de achterdeurtjes in de gaten.

 7. De verdachten van de MFK en de verdachten van de oppositie zijn het er niet met elkaar eens, ????? wat een lachertje. Het is jammer als dit schorrumorrie word ontslagen door NL zij nog jaren een dik salaris krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties