29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...

PBC | Orkaanseizoen 2023 was een ongebruikelijk actief jaar

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen 2023 in de Atlantische Oceaan, dat gisteren eindigde, was een van de meest actieve seizoenen in recente jaren. Met een totaal van twintig...

PBC | Universiteit van Curaçao zoekt nieuwe rector magnificus

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez, UoC is op zoek naar een nieuwe rector magnificus. De huidige rector magnificus, Francis de...

PBC | Curaçao heeft nieuwe toeristische attractie: de eerste watertaxi

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Toeristen en inwoners van Curaçao kunnen de schoonheid van de prachtige stranden en helderblauwe wateren op een nieuwe manier ervaren dankzij de lancering van...
- Advertisement -spot_img

AD | Schrijver van klasse heen

HomeNieuwsAD | Schrijver van klasse heen
frank martinus arion | Schilderij Arthur Oster
Frank Martinus Arion geschilderd door Arthur Oster

Willemstad – Curaçao heeft met de dood van Frank Martinus Arion (1936) een schrijver van formaat verloren, een auteur die ook mondiaal meetelde.

Dat zegt hoogleraar Taalverwerving en Taalonderwijs Ronnie Severing tegenover deze krant.

Frank Martinus Arion overleed gisteren op 78-jarige leeftijd nadat hij al enige tijd met gezondheidsproblemen kampte. Deze populaire Curaçaose schrijver was in binnen- en buitenland vooral bekend van zijn boek ‘Dubbelspel’. Dit boek wordt binnenkort verfilmd als ‘Double Play’ dankzij Fundashon Bon Intenshon. Zaterdag is er een eerste bijeenkomst van de crew die onder leiding zal komen te staan van de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson.

De auteur wordt vaak in één adem genoemd met die andere twee grote Curaçaose schrijvers: Boeli van Leeuwen en Tip Marugg.

,, In vergelijking met die andere twee schrijvers is zijn werk klassieker, zo maakte hij net als Dante gebruik van een gids in ‘Stemmen uit Afrika’”, aldus Severing.

De schrijver heeft met zijn passie voor de landstaal ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Papiaments, aldus de hoogleraar.

,,In de tijd dat hij hoofd was bij het Instituto Lingwistiko Antiano (ILA) heeft hij zich toegelegd op de standaardisering van woorden in het Papiaments. Hij was een groot voorstander van onderwijs in de eigen taal en richtte de Skol Humanista na Papiamentu op. Bij de universiteit was hij een van de hoogleraren die betrokken was bij de masteropleiding Papiaments, op die manier droeg hij bij aan de ontwikkeling van het Papiaments op academisch niveau.”

Zijn gevoel voor sociale rechtvaardigheid en zijn schrijftalent werden al op jeugdige leeftijd bij de auteur ontwikkeld, zo legt Severing uit.

,,Bij Frank thuis werden er politieke bijeenkomsten gehouden. Zijn vader was lid van Partido Nashonal. In de pauze van de toespraken mocht Frank als Tula op het podium staan.”

De politicus Amador Nita, die zelf stuiverromans schreef, bezocht de politieke bijeenkomsten bij het huis van de vader van de schrijver. ,,Frank verkocht de stuiverromans voor Nita en liet hem lezen wat hij zelf had geschreven. Hij genoot enorm als Nita onder een van zijn stukken schreef: ‘You are a great writer’.”

De debuutroman ‘Dubbelspel’ van de auteur werd vol lof ontvangen, zo legt Severing uit.

,,Frank brak daarmee echt door. De roman werd in het Engels, Duits, Deens en later ook in het Papiaments vertaald en was in 2006 het eerste boek dat werd uitgegeven in het kader van de leescampagne ‘Nederland leest’.

Tijdens de rellen van 30 mei 1969 was Frank Martinus Arion bezig met een bibliografie van oude Papiamentstalige werken, zo legt Severing uit.

,,Hij moest daarvoor onderzoek doen bij het bisschoppelijk paleis waar de oude werken stonden opgeslagen. Toen de betogers richting het Brionplein kwamen, heeft Frank de oudste boeken snel in een koffer gestopt, en is toen naar de kerk van Santa Famia gelopen. De boeken werden daar verstopt maar zijn later zoekgeraakt. Een paar decennia later zijn ze door pater Streefkerk gevonden bij Santa Rosa. Frank is door zijn actie ook wel de ‘Salvator Libris’ de redder van belangrijke boeken van het culturele erfgoed genoemd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. een engel waakt met hem
  en streelt door de korrels
  van zijn kroezig haar.

  maar laag-sluipend als
  de hagedis, geruisloos
  varend in de donzigheid
  van gras, waakt aan
  de overkant de dood.

  Frank,
  deskansa na paz!

 2. Ik heb altijd erg genoten van de boeken van Arion. Wel altijd heel jammer gevonden dat hij zich aansloot bij de PS (people’s party) waarvan ik mij zou kunnen voorstellen hoe teleurstellend het is geweest uiteindelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties