31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:43

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Sancties VS nekslag Isla

De sancties van de VS tegen PdVSA werden eind januari aangekondigd en treden na een afbouwperiode van drie maanden op 28 april in werking | Jeu Olimpio

Willemstad – Op zondag 28 april wordt een nieuw pakket maatregelen van de Verenigde Staten (VS) tegen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA van kracht. Die hebben verstrekkende gevolgen voor raffinaderij Isla.

Exploitant Refineria Isla, dochtermaatschappij van PdVSA, leaset de raffinaderij van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De verhuur loopt geen gevaar maar vanaf 28 april kan Isla vier essentiële activiteiten niet langer uitvoeren. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van RdK. Meest kritiek is wel dat ‘een groot aantal licenties voor het draaien van de softwareapplicaties wordt ingetrokken’.

De Lannoy: ,,Het is niet duidelijk of de raffinaderij in dat geval nog zou kunnen draaien.” Daarnaast is vanaf 28 april de aankoop van materialen, zoals pompen, leidingen en pakkingen, bij Amerikaanse leveranciers niet meer mogelijk en wordt de verkoop van de productie ‘erg moeilijk’. Bovendien is voor de transacties in dollars de medewerking van een correspondentbank in de Verenigde Staten (VS) nodig. ,,Deze transacties worden geblokkeerd”, zegt De Lannoy.

- Advertentie -

Refineria di Kòrsou is namens het Land Curaçao eigenaar van de raffinaderij en is op alle vier de fronten actief om het ergste te voorkomen. Om de levering van materialen veilig te stellen wordt een Amerikaans inkoopbedrijf in het leven geroepen. Het bedrijf moet worden aangemeld bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, Treasury Department, en er moet een zogenaamde ‘waiver’ in verband met regelgeving voor import en export van goederen worden aangevraagd.

De Lannoy: ,,Dat is nodig om het onderhoud van ons bezit mogelijk te maken.” Bij hetzelfde Amerikaanse ministerie wordt een ‘letter of comfort’ voor Curaçao Refinery Utilities (CRU) aangevraagd ‘om de leveranties van stroom en stoom aan de raffinaderij te garanderen uit het oogpunt van veiligheid’. De Lannoy:

,,Bovendien vragen we een algehele vrijwaring aan, omdat de sancties nooit waren bedoeld om ons land te raken.” RdK heeft juridische ondersteuning ingehuurd bij een lokaal bureau en bij een bureau in Nederland en in Amerika. Een team van juristen is ingezet om alles voor elkaar te krijgen en er wordt op diplomatiek niveau gelobbyd.

Daarnaast wordt gewerkt aan twee drastischer oplossingen: de operatie tijdelijk laten overnemen door een niet-Venezolaans bedrijf of een vervroegde instap van de toekomstige exploitant (het leasecontract met PdVSA loopt, zoals bekend, eind dit jaar af).

- Advertisement -

De Lannoy doet geen uitspraken over mogelijke kandidaten voor zo’n ‘early step in’ omdat dat een zaak is van de Project Management Organization (PMO). Maar volgens de RdK-directeur zijn alle PMO-leden gehouden aan een geheimhoudingsovereenkomst, een ‘non-disclosure agreement’, die ‘is getekend met belangrijke gesprekspartners’.

De sancties van de VS tegen PdVSA werden eind januari aangekondigd en treden na een afbouwperiode van drie maanden op 28 april in werking. Vanaf dat moment zijn de rekeningen van het staatsoliebedrijf in Amerika bevroren en is het Amerikanen niet meer toegestaan te handelen met het bedrijf.

Venezuela exporteert ruim 40 procent van de PdVSA-olie naar Amerika.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Dit lijkt een mission impossible, welke maatschappij de raffinaderij ook overneemt ze kunnen geen beroep op PDVSA doen dus de olie is straks langer onderweg en dus veel duurder. Het zou wel grappig zijn om al die verwende negers die intussen auto met airco gewend zijn weer kilometers te zien lopen.

  2. als ik goed lees wat De Lannoy ( de zoette broodjes bakker ) allemaal uit zijn nek lult, haal ik hier uit dat het hele zooitje wat met de ISLA te maken heeft nu pas volop aan het aanvragen zijn voor vergunningen, wat zijn we weer op tijd bezig, dat noemen ze, het paard achter de wagen binden/lopen?. En er maar oplos liegen en bedriegen met lul praatjes hij lijkt de Raaf wel met zijn lul verhalen , zeg toch eerlijk dat die roestbak op sterven na dood is, hij gaat dicht en nooit meer open, wie stopt er 3 miljard $ in deze roestbak ? geen hond toch.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -