29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 20:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Nederland moet in Curaçao aan zijn zorgplicht richting Venezolaanse vluchtelingen voldoen

Opinie Peter Heintze , Thea Hilhorst en Denis Dijkzeul | Volkskrant

Venezolaanse kooplui verkopen fruit op de floating market in de wijk Punda in het centrum van Willemstad. Op deze markt verkopen Venezolanen vers waar, die ze met de bootjes die liggen aangemeerd over brengen van het vaste land. Veel marktkraampjes zijn gesloten vanwege het exportverbod door de crisis in Venezuela. Beeld ANP

Minister Ollongren en staatssecretaris Knops, nu op de Antillen, dienen het probleem van de Venezolaanse vluchtelingen op te lossen.

Opvang in de regio is een ­centraal begrip in het buitenlandbeleid van de Nederlandse regering. Net als mensenrechten. Doorgaans liggen ­regio’s waar vluchtelingen dienen te worden opgevangen, ver buiten de grenzen van ons koninkrijk. Onverwacht is het Nederlandse koninkrijk nu zelf die regio, in een klein, maar bijzonder ‘hoekje’: Curaçao. De opvang van vluchtende Venezolanen op het eiland schiet tekort: mensenrechten worden geschonden. Het is hoog tijd dat het koninkrijk werk maakt van goede opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

Radeloos

- Advertentie -

Curaçao, een eilandstaat met 160 duizend inwoners, worstelt met grote problemen. De exploitatie van de Curaçaose olieraffinaderij door de ­Venezolaanse oliemaatschappij bracht veel werkgelegenheid en ­deviezen, net als rijke Amerikanen en Venezolanen die hun geld stuk sloegen in paradijselijke toeristenoorden.

Nu is alles anders. Vanwege Amerikaanse sancties tegen Venezuela staat de raffinaderij vrijwel stil, hotels ­sluiten hun deuren, luchtvaartmaatschappij Insel Air is failliet verklaard. 26 procent van de bevolking is werkloos. De crisis in Venezuela trekt diepe sporen in de Curaçaose economie en de overheidsfinanciën lopen spaak. Vorige week dinsdag kwam de langverwachte derde Aanwijzing van het College ­financieel toezicht op Curaçao.

Ondertussen voltrekt zich in ­Venezuela, nog geen 80 kilometer ­verderop, een politiek, sociaal en ­economisch drama. De wereld­gemeenschap bereid zich voor op het grootschalige verstrekken van humanitaire hulp. Radeloze Venezolanen verlaten het land.

En daar begint het op Curaçao te wringen. Onder druk van een morrende bevolking, een haperende economie en teruglopende overheidsinkomsten probeert de regering in Willemstad ongedocumenteerde Venezolaanse migranten te weren. Deze groep wordt weggezet als criminelen.

Bootjes

- Advertisement -

Al generaties reizen mensen heen en weer tussen het Zuid-Amerikaanse vasteland en de Caraïbische eilanden voor de kust. Bootjes brengen vis, fruit en seizoenarbeiders. Allemaal buiten de officiële regels om en zonder internationaal toezicht. Naast vis en fruit brengen de bootjes ook drugs en wapens en faciliteren zij mensenhandel. En nu dus ook in toenemende mate vluchtelingen uit Venezuela.

Deze vluchtende Venezolanen, die mogelijk recht hebben op internationale bescherming, worden het kind van de rekening. Zij krijgen geen opvang of bescherming, maar worden behandeld als criminelen die zo snel mogelijk moeten worden uitgezet. Dat dit gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, ligt de Curaçaose regering niet van wakker. Die waarschuwt keer op keer voor een mogelijk aanzuigende werking indien zij niet hard optreedt tegen illegale ­Venezolanen.

Nederland

Curaçao is een zelfstandig land binnen het koninkrijk en is zelf verantwoordelijk voor asielbeleid en migratie. De andere landen in het koninkrijk hebben echter een zorgplicht voor elkaar, zeker in tijden van nood. Bovendien is het buitenlandse beleid een koninkrijksaangelegenheid: als er binnen het koninkrijk sprake is van mensenrechtenschendingen, zal het koninkrijk daarop worden aangesproken. Nederland neemt het echter niet op voor vluchtelingen die recht hebben op bescherming. Waarnemers op Curaçao pleiten voor een ­zakelijkere houding van Nederland: minder neutraal en actiever ­oplossingen aandragen.

Al in juli 2018 waarschuwde de ­Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) voor rechtsongelijkheid en wees met name op de naleving van mensenrechten binnen het koninkrijk. De mogelijke gevolgen van de ­crisis in Venezuela voor Curaçao dwingt tot een pro-actievere houding om Venezolaanse vluchtelingen te ­beschermen. Iedereen snapt dat Curaçao in de huidige situatie de instroom met eigen middelen niet conform vluchtelingenrecht kan afhandelen. Laat Curaçaose en Nederlandse ­ambtenaren in gezamenlijkheid een functionerende asielprocedure voor Curaçao verder vorm en inhoud ­geven.

Het beschermen van Venezolaanse vluchtelingen doet geenszins afbreuk aan de onafhankelijkheid en de eigen verantwoordelijkheid van het land Curaçao. Bovendien zou het een land sieren (Nederland) dat altijd de mond vol heeft van mensenrechten en opvang in de regio, zeker nu blijkt dat het koninkrijk door omstandigheden zelf die regio blijkt te zijn.

Peter Heintze, onderzoeker, bezocht Curaçao in maart
Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire hulp, Erasmus Universiteit
Denis Dijkzeul, hoogleraar Conflictstudies, Ruhr-universität Bochum

Bron: Volkskrant

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Laten die PvdA, Groenlinks, Sp, en Denk vazalen en nep pastoors hun studies in landen doen als Israèl, Turkistan, Libistan, Griekenland, Titalistan, Marokostan,etcetra 199x. Curacao ligt zelf aan het infuus, en kinderen gaan naar school met lege magen, doe daar maar eens een studie aan Peter Heintze & Co, en zorg dat deze kinderen worden geholpen inplaats van snoep reisjes te maken op kosten van de NL belasting betaler.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -