32 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Rossana Kluivert breekt in rechtbank, zoon Nino: ‘Opgelicht?! schildert mijn moeder af als misdadiger’

HomeMediaAD | Rossana Kluivert breekt in rechtbank, zoon Nino: ‘Opgelicht?! schildert mijn...

Sebastiaan Quekel | Algemeen Dagblad

Rossana Kluivert arriveert met haar advocaat Royce de Vries bij de rechtbank voor een kort geding tegen het programma Opgelicht?! van AvroTros. In de uitzending werden mogelijke misstanden aangekaart binnen het door Kluivert opgerichte Dog Rescue Center op Curacao. © ANP

EMOTIES IN RECHTBANKDe advocaten van Rossana Kluivert hebben vanmiddag in de rechtbank in Lelystad frontaal de aanval geopend op de redactie van het onderzoeksprogramma Opgelicht?!.

Advocaten Royce de Vries en Khalid Kasem stellen dat de journalisten door de ondergrens zijn gezakt door Rossana af te schilderen als een bedrieger. Rossana moest tijdens haar verklaring vechten tegen de tranen. Zoon Nino nam het voor haar op. ,,Opgelicht?! schildert mijn moeder af als een misdadiger.”

Rossana spande samen met haar advocaat Royce de Vries (zoon van Peter R.) een kort geding aan tegen de AvroTros omdat die weigerde de uitzending, waarin volgens Opgelicht?! misstanden bij haar hondenopvang op Curaçao aan de kaak werden gesteld, offline te halen.

De rechtszaal puilde uit met belangstellenden, vrijwilligers en vrienden van de familie Kluivert, onder wie zelfs Rachel Hazes. De uitspraak wordt aan het einde van deze maand verwacht.

Beschuldigingen

Opgelicht?! startte vorig jaar een onderzoek naar de stichting van Rossana Kluivert, de vrouw van technisch directeur van FC Barcelona Patrick Kluivert, nadat er vragen op de redactie binnen waren gekomen over het uitgegeven donatiegeld en het bestaan van het Kluivert Dog Rescue Center.

In de uitzending van afgelopen november, waar 1,1 miljoen mensen naar keken, kwamen vrijwilligers en dierenartsen aan het woord die zich eveneens inzetten voor honden op het eiland. Uit de reportage bleek dat geen van hen wist waar het opvangcentrum van Kluivert zich op het eiland bevindt.

Daarnaast kwam in het programma naar voren dat Kluivert veel minder honden zou verzorgen dan ze zelf beweert te verzorgen en dat ze van het ingezamelde geld van donateurs tienduizenden euro’s aan marketingkosten zou hebben betaald en een winkelpand huurt. Volgens de AvroTros kreeg Opgelicht?! ‘verschillende berichten’ binnen over de werkwijze van de Kluivert Dog Rescue Foundation ‘die een aantal vragen oproept’. ,,Aan de hand van deze berichten is Opgelicht een onderzoek gestart”, liet een woordvoerder destijds weten.
‘Buitengewoon emotioneel‘

Royce de Vries, advocaat van Kluivert, vindt dat er karaktermoord op Kluivert is gepleegd. ,,Dit is een buitengewoon emotionele zaak”, zo begon de raadsman vanmiddag zijn pleidooi. ,,Kluivert Dog Rescue Foundation is een kleine stichting die pas anderhalf jaar geleden is opgezet. Mevrouw Kluivert en vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor het omvangrijke probleem van straathonden op het eiland. Dat doen ze niet voor het geld, maar vrijwillig, louter uit liefde voor de honden.”

,,Sterker nog”, vervolgt De Vries, ,,mevrouw Kluivert heeft zelf duizenden euro’s in de stichting gestoken. Deze stichting is haar kindje, haar levenswerk. De kijker van Opgelicht?! wordt op basis van tendentieuze en onnauwkeurige verslaggeving een heel ander beeld voorgeschoteld. Er is willens en wetens een onjuist beeld neergezet.” De Vries laat geen spaan heel van het programma. ,,Het gaat te ver om in deze stichting alle onjuistheden en slordigheden te bespreken. Maar vaststaat is dat Opgelicht?! niet te goeder trouw heeft gehandeld. Alleen al de naam van het programma is stigmatiserend voor Kluivert.”

Collega-advocaat Khalid Kasem gaat nog een stapje verder. ,,Hier is geen sprake van journalistieke onzorgvuldigheden of slordigheden: hier is te kwader trouw gehandeld. Een smeuïg verhaal moet je niet kapotmaken, was de gedachte. Maar ze durfden niet live in de uitzending met ons in gesprek te gaan. Dat zegt heel veel over de kwaliteit van het item.”

Reactie Opgelicht

De advocaat van AvroTros, Bertil van Kaam, is een andere mening toebedeeld en stelt dat er in deze uitzending helemaal geen ernstige of strafrechtelijke beschuldigingen zijn gedaan.

,,Er wordt nergens de indruk gewekt dat hier sprake is van oplichting of bedrog. Het programma behandelt niet alleen maar items met een strafrechtelijke opzet, maar ook algemene onderwerpen. U zult daarvoor goed naar de uitzending moeten kijken”, meent Van Kaam. Over het verzoek van Kluivert om live in de uitzending te reageren: ,,Men kan niet zomaar op de stoel van de programmamaker gaan zitten en van alles gaan eisen. Zo werkt het niet.”

Het feit dat Kluivert een rol speelt in de uitzending, betekent niet per se dat ze een oplichter of bedrieger is, benadrukt de advocaat. ,,De titel van het programma wil niet zeggen dat er gesteld wordt dat er sprake is van oplichting of fraude. Dat wordt bovendien in het programma benoemd als dat het geval is of niet. Hier is dan ook geen sprake van bedrog, hier is in een kritische analyse de balans opgemaakt van een stichting met een feitelijk verslag. Een rectificatie zou een heel verregaande maatregel zijn op de journalistieke vrijheid die de makers hebben.”

Forse kritiek op Rossana

Rossana Kluivert sprak echter schande van de aflevering en verwijt de programmamakers onzorgvuldigheid en een gebrek aan het bieden van weerwoord. Ze vond het onbegrijpelijk dat ze niet in de studio mocht reageren op de aantijgingen en onthullingen die volgens haar grotendeels worden verspreid door een organisatie met wie ze de samenwerking heeft beëindigd.

AvroTros stelde echter dat ze wel was uitgenodigd om te reageren. ,,De redactie van Opgelicht?! heeft op verschillende momenten en manieren Rossana Kluivert de kans gegeven om te reageren”, zei een woordvoerder. ,,We hebben netjes hoor- en wederhoor willen plegen. Maar daar heeft zij geen gebruik van willen maken.”

Al vrij snel na de gewraakte uitzending barstte de bom op sociale media. Waar veel kijkers Kluivert eerst het voordeel van de twijfel gaven, krabbelden zij al snel terug. ‘Wat zak je dan door het ijs, zeg Rossana Kluivert. En dat nog wel over de rug van die zielige verwaarloosde en voor dood achtergelaten hondjes op Curaçao. Dan ga je dus echt over lijken!’, twitterde een teleurgestelde kijker.

Ook op Kluiverts Instagramaccount regende het beschuldigingen. ‘Bah bah, wat een oplichter ben jij. Schaam je diep!’ en ‘Ongelooflijk hoe je over de rug van hulpeloze honden te werk gaat. Als je écht iets voor de honden op Curaçao wil doen, geef je het geld dat nog over is aan de organisaties die zich echt inzetten voor hulpeloze honden. Zij kunnen het geld goed gebruiken!’

Bron: AD.nl

8 reacties

 1. Iedereen schijnt te vergeten dat Patrick een man heeft dood gereden in het verleden en er zonder echte straf en berouw mee wist weg te komen. De stichting is een dekmantel

 2. Een verademing de aflevering van opgelicht, er is geen Kluivert Dog Rescue Center, dus waarom blijf je dan donaties vragen als er al zoveel geld gedoneerd is, en je hebt geen Center? In nood kon je niet bellen voor hun dierenambulance, en kapot of niet er was geen telefoonnummer! En als je een samenwerking beëindigd en je laat je voormalige partner met de hondjes achter omdat je zelf geen center hebt, dan zorg je dat ze geld hebben om de diertjes goede zorg te
  geven, en zeg je niet ja wij zouden donaties werven en jullie voor de hondjes zorgen, dan heb je het niet het beste met de diertjes voor.
  En dan kan je zeggen de grond is bouwrijp gemaakt en en er zijn hekken, maar als je normaal gesproken verhuisd neem je die toch ook niet mee? Als het Rossana Kluivert echt alleen om de hondjes ging, en niet om haar ego of naam, dan had ze zich nooit zo opgesteld, want dan had ze de andere bestaande rescue’s en alle mensen op Curaçao die zoveel goeds doen al vele jaren voor de diertjes ondersteund, het afgelopen jaar, dat is pas dierenliefde! Rossana hopelijk ga ga je niet winnen de 29ste met je tranen en je slapeloze nachten actrice , want dat zou nou juist echt ten koste van de arme diertjes op Curaçao gaan !

 3. ROSSANA meisie, één ding mag en moet je never vergeten. Opgelicht, Radar, Kat in de zak, Meldpunt etcétera etcétera zijn niet alleen leerzame en tevens goed gerichte consumenten programma’s, maar die ook een “waarschuwing” bevatten voor de kijkers en luisteraars van de televisie. Rossana, je hebt weinig of zelfs geen bewijzen die voor zich spreken en die jou kunnen verdedigen. Dus jij als dégene bent die op dit terrein werkt (honden opvangen), heb jij bewijzen nodig waarop je jouw conclusie kunt baseren. Ik kijk iedere dinsdag avond 0m 21.25 (Jaap Jongbloed) naar dit programma Opgelicht. In alle gevallen gaan zulke programma’s extra nauwkeurig, extra secuur te werk om zoveel mogelijk informaties te winnen en meerdere keren te checken voordat zij overgaan tot presenteren. Informaties uit welingelichte en betrouwbare bronnen aldus. Zoals men dat zegt in het papiamentu: informacionnan digno di crédito. Rossana, waar is al het geld dat jouw echtgenoot bijeen heeft geschrapt door heen en weer op het veld te rennen en balletjes te trappen???? In plaats dat jullie anderen sponseren om voor de viervoeters te zorgen na hun opvang, moeten anderen júllie sponseren. Wat een giller, bizar, hartverscheurend, eng, horror, uw haren zullen ten berge rijzen, scream, onvoorstelbaar, kippenvel, schrikaanjagend aaahhhhhhh. Een omgekeerde wereld dus. Mama mia. Ik zoek dan ook iemand om mij te adopteren, het wordt tijd baby, of niet?? Waarom ga je geen vliegen en muggen opvangen en verzorgen Rossana?? Op Corsow zijn er zoveel van die arme diertjes,van die arme wezentjes die geen toekomst hebben. Succes lady.

 4. Kluivert,Kluivert,Kluivert Foei je bent nu zeker ook aan het procederen van het geld dat door vele mensen is gedoneerd om de zielige hondjes te helpen.
  Dit geld is niet bedoeld om de Fam Kluivert, De Vries en al die andere profiteurs te laten eten, Je moest je schamen om zo om te gaan met mens en dier. Of heeft Patrick hier ook al een groot deel van vergokt?

 5. Mvr.kluivert hat een opzet gemaakt om ook persoonlijke titel BNer te worden en patje had gezegd “zolang het geen geld kost, leef je uit” en dat is gelukt door het geld van argeloze donateurs is mvr Kluivert BNer. Dat moet nog even uitgemolken worden. Intussen hoopt rolls Royce mee te liften op kosten van die zelfde donateurs ik ben wel bang dat bij hem de sticker Losser langer blijft plakken.

 6. Opgelicht heeft niets te vrezen, advocaat Royce de Vries moet nog zijn eerste zaak winnen. Het vermoeden bestaat dat hij zaken aanneemt voor naamsbekendheid.

 7. Oh,oh,oh wat zijn we weer zielig aan het doen mevrouw kluivert. Mevrouw kluivert had gewoon moeten zorgen dat ze eerst de zaakjes goed voor elkaar had. In plaats van met veel bombarie aankondigen dat ze een of ander rescue center wil opzetten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties