32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Curaçao moet wel openstaan voor hulp’

HomeMediaAD | ‘Curaçao moet wel openstaan voor hulp’
Knops laakt falend toezicht inzake Giroproblematiek | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De uitvoering van het Groeiakkoord voor Curaçao gaat de Nederlandse minister Raymond Knops (CDA) ‘niet snel genoeg’, zo stelde hij gistermiddag ter afsluiting van zijn ‘ABC Islands in four days’.

Tijdens een ontmoeting met de pers stak hij in verband met dat ‘niet snel genoeg gaan’ geen moment en op geen enkele wijze de hand in eigen boezem. Integendeel, uit de woorden die hij koos blijkt duidelijk dat de bewindsman van Koninkrijksrelaties meent dat het aan Curaçao (lees: het kabinet-Rhuggenaath) zelf ligt.

Er is vanuit Den Haag ‘kennis, kunde en expertise’ aangeboden. ,,Maar dan moet Curaçao daar wel voor openstaan.” Knops vindt dat er het afgelopen half jaar maar weinig is gerealiseerd. Volgens hem zit het in een gebrek aan kwaliteit en capaciteit. Dit laatste verklaarde premier Eugene Rhuggenaath onlangs ook zelf, namelijk in zijn toespraak voor de VBC-eindejaarslunch.

Nederlandse experts worden volgens de minister lokaal al snel gezien als ‘bemoeienis’. Maar ambtenaren zijn professionals op hun terrein, die goed kunnen adviseren over de diverse scenario’s. Wat het uiteindelijk wordt is een besluit van het Curaçaose bestuur, maar iemand aanstellen vanuit Nederland is geen aantasting van de autonomie. Het is als het inschakelen van een dokter als je ziek bent.

Er is volgens Knops sprake van een crisissituatie en dan is het zaak om te schakelen. De bewindsman van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doelt dan op een combinatie van problemen: Venezuela en de migranten en de impact daarvan, de haperende economie en de deuk in het vertrouwen als gevolg van het falend toezicht van de Centrale Bank in verband met de Girobank.

Als Knops dan zegt ‘Curaçao kan het niet (alleen)’ dan is dat naar zijn mening ‘niet bot’, maar een constatering en een handreiking. ,,We moeten meer dan ooit elkaar helpen. Er zijn kansen, als we het tempo erin houden. En er is vertrouwen nodig.”

Knops ging met opvallend veel nadruk in op de situatie bij Giro. ,,Er zijn heel grote fouten gemaakt. Fouten maken we allemaal, maar hier gaat het om systemen. Dat is onacceptabel en onverantwoordelijk”, doelend op de wijze waarop de Centrale Bank CBCS voor de noodregeling in 2013 en daarna heeft opgetreden, of beter: niet heeft opgetreden.

Mede in verband met de Giroproblematiek heeft de minister de afgelopen weken en maanden veelvuldig in contact gestaan met en bezoek gehad van zijn collega’s uit Willemstad: premier Rhuggenaath (PAR) en de bewindslieden Kenneth Gijsbertha (MAN) en Suzy Camelia-Römer (PIN).

Over de kwestie heeft Knops ook contact met zijn partijgenoot minister Wopke Hoekstra van Financiën. De prijs die Curaçao zal moeten betalen ‘is hoog’. ,,Nederland is niet een soort achtervanger. Hopelijk is dit een echte wake-upcall geweest.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Laten ze naar Bonaire sturen als Nederland dat wild, want Bonaire is een gemeente van Nederland en daar krijgen betere hulp en sorry Curaçao zit al vol en Nederland laat Curaçao toch barsten.

 2. “Volgens hem zit het in een gebrek aan kwaliteit en capaciteit. ”
  maar ook een gebrek aan integriteit: absurde beloningen voor falende bestuurders, een overheid die bij begrotings tekorten weigert te snijden in eigen kosten en alles bij de burger neerlegt, en een falende CBCS.

 3. Woorden, woorden, woorden. Het wordt zonder eerlijke (sociale!) en gekwalifiseerde mensen nooit wat hier : de prognose voor Curacao, is heel simpel i n f a u s t.

 4. Knops, en een heleboel mensen maken de fout dat ze denken met fatsoenlijke mensen te maken te hebben. Helaas. Wel denk ik dat het shirt sponseren van ajax hun zaak geen goed gaat doen en dat het meer de echte intenties duidelijk maakt; Nos heeft honger en heeft sch..t aan de problemen waar de burger, door hun toedoen wordt op gezadeld. NOS wil, direct of indirect een pot met geld nu giro, ennia, offshore en bouw van CMC zijn opgedroogd. En daarom houd NOS nu de hand op, nada mas.

 5. Giro, ennia zijn bedrijven met een groot overheidsbelang, CBCS is een overheidsentiteit bij allemaal bestaat de directie uit politiek benoemde bestuurders ze hebben het gemeenschappelijk belang NOS in de meest directe zin van het woord en dat belang is gediend. Rekening en polis houders zijn niet NOS en dus hebben ze geen moeite met het plunderen van rekeningen en is er geen controle NOS MES POR.

 6. …..Knops over grote fouten mbt de Giro: “Dat is onacceptabel en onverantwoordelijk”, doelend op de wijze waarop de CBCS voor de noodregeling in 2013 en daarna heeft opgetreden, of beter: niet heeft opgetreden” …..

  “Niet heeft opgetreden” = in de Heeren heeft lopen fliere”flirten” en borrelen!
  Danki, Thank you, Dank u, gracias,

 7. CBCS heeft als toezichthouder inderdaad gefaald bij Giro, en dat doet vrezen voor hun rol bij Ennia.

  Neemt niet weg dat het feit dat de verantwoordelijken voor Giro Gate (Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Inesia) nog gewoon vrij rondlopen een grote schande is.

  Neysa Inesia wilde in al haar brutaliteit zelfs minister worden en werd – hoe is het mogelijk – directeur bij Aqualectra!

  De continue stroomuitval bij Aqualectra de laatste tijd verbaast me dan ook niets. Gaan onze maandelijkse betalingen wel naar de bedrijfsvoering van het nutsbedrijf of naar bankrekeningen van moeders in Panama?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties