AD | Römer ‘FWNK wil kunnen controleren’

FWNK wil kunnen controleren

FWNK wil kunnen controleren

Willemstad – De Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) moet ook een controlerende taak krijgen om zo de illegale loterij aan banden te kunnen leggen. Dat is de mening van de voorzitter van het bestuur Marius Römer. Er gaat volgens hem misschien wel meer geld om in het illegale loterijcircuit dan in de legale loterij.

Belangrijke voorwaarde is om beter zicht te krijgen op de handel door alle nummerkantoren te automatiseren. Daarvoor zijn bezoeken afgelegd aan andere landen, waaronder Aruba en Bonaire, die al geautomatiseerd zijn.

De interim-directeur van de FWNK, Sitrhee van Heydoorn, stelt daarover dat het om een relatief eenvoudig kassasysteem gaat waar de verkoop geautomatiseerd in opgeslagen wordt.

Voordeel is dat hiermee niet alleen de verkoop beter geregistreerd wordt, maar de vergunninghouders bijvoorbeeld ook inzicht krijgen in welk kantoor meer verkoopt, hoe de verkoop verloopt en wat bijvoorbeeld de piekuren zijn.

Om tegenwerking van de vergunninghouders te voorkomen moet er een goed communicatieplan komen. En tegenwerking blijkt uit eerdere onderzoeken niet ondenkbaar, want veel vergunninghouders maken zich zelf schuldig aan een illegale schaduwverkoop die parallel loopt aan de trekking van de FWNK.

Ook de automatisering moet overigens wettelijk verplicht worden, zo meent Römer. De Loterijverordening dateert uit 1909 en het wordt dus tijd deze aan te passen. Verder moeten de bevoegdheden in de sector minder versplinterd zijn en onder één paraplu gebracht worden.

Daarbij hoort ook het justitiële deel van de controle. Het kostenplaatje dat aan deze plannen hangt moet nog uitgewerkt worden in een businessplan en begroting.

De voorstellen hiervoor worden gemaakt door de ingestelde multidisciplinaire commissie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *