28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 02:29

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Rhuggenaath: Snijden begint in eigen huis

Premier Eugene Rhuggenaath en minister van Financien Kenneth Gijsbertha | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In aanloop naar de Rijksministerraad (RMR) van 5 juli, waarbij wordt besloten over een mogelijke aanwijzing voor Curaçao, hebben premier Eugene Rhuggenaath en minister Kenneth Gijsbertha van Financiën gisteren een aantal van de maatregelen bekendgemaakt die uiteindelijk tot gezonde overheidsfinanciën moeten leiden.

De bezuinigingen beginnen in eigen huis; binnen het overheidsapparaat, zo liet de minister-president weten. Zo wordt onder andere gekeken hoe de kosten van het personeel kunnen worden verlaagd. In dit kader wordt opnieuw gekeken naar een initiatief dat eerder werd aangekondigd, waarbij personeel van 60 jaar en ouder dat vrijwillig met pensioen wil gaan een pakket wordt aangeboden.

,,Dit verlicht ook onze personeelslasten en biedt tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld jonge professionals te rekruteren”, aldus Rhuggenaath.

- Advertentie -

De premier stond ook stil bij uitgaven waar vaak kritiek op wordt geleverd, namelijk de kosten voor externe consultants.

,,Uiteraard kan de regering – daar waar we hier zelf niet over beschikken – altijd gebruik maken van de kennis en expertise van buitenaf, maar we willen juist bereiken dat we die experts in huis krijgen, binnen het ambtenarenkorps, om uiteindelijk minder afhankelijk te zijn van consultants van buitenaf en daardoor ook minder kosten maken.”

Waar nu ook op wordt gefocust, zijn de verschillende locaties van de ministeries. Efficiënter is namelijk een aantal van deze ministeries bij elkaar te brengen, aldus de minister-president. Maar waar ook grondig naar moet worden gekeken, zijn subsidies. Rhuggenaath kondigde gisteren de oprichting van een speciaal team aan dat bij alle ministeries in kaart gaat brengen aan welke stichtingen zij subsidie verlenen.

,,Daarna wordt gekeken welke subsidies doorgaan en in welke mate en welke subsidies eventueel moeten worden stopgezet, maar ook waar taken die verschillende stichtingen gemeen hebben, samen kunnen worden gevoegd. Hierdoor maak je minder kosten en kun je tegelijkertijd een betere service aanbieden.”

- Advertisement -

Maar er dient niet alleen naar de uitgaven gekeken te worden, ook naar de inkomsten. Minister Gijsbertha kondigde eerder al een verhoging aan van de omzetbelasting van 6 naar 9 procent, alsook een verhoging van de accijnstarieven, maar nu wijst Rhuggenaath ook op de mogelijke verhoging van tarieven voor bijvoorbeeld uitgifte van het paspoort. Zoals deze nu wordt uitgegeven, wordt het praktisch door de regering gesubsidieerd, aldus de minister-president.

,,Dat moet worden rechtgetrokken en daar zal ook de wet op moeten worden aangepast.”

De aanpassingen zijn noodzakelijk, benadrukte de premier. ,,Anders verergert de situatie en zal de economie en mogelijk zelfs onze gulden in gevaar komen en zullen er uiteindelijk drastischere maatregelen moeten worden getroffen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Laar regering Ruggenaath cs zich eerst de spiegel voorhouden (lachspiegel wel te verstaan). Pure kolder.
  Overigens kan ik me niet zo druk maken op een verhoging voor paspoorten. Het is al ridicuul goedkoop vergeleken met de verschillende gemeenten in NL. In SF heb ik 3 jr geleden 33 US$ betaald en voor mijn US pasp betaal ik elke 10 jr. nu 145 US$.
  Sowieso wat hier betaald wordt is peanuts, en kan ik een verhoging best rechtvaardigen.

  Voor het overige moeten de vele nietsnutten, inactieven etc de laan uit worden gestuurd. Zeker diegenen die in dienst zijn genomen in de tijd van Gekke Gerrit en tijdens de blauwe maandag van “Pik:.

 2. Tientallen, nee honderden miljoenen tekorten en Ruggenaath heeft het over verhoging van de paspoorttarieven.

  Ruggenaath is de nieuwe Alexandra Rosaria.

  Heb het eens over de talloze Tilly Pikeries en Menki Rojers bij de overheid!

  Over de Franklin Sluizen bij overheids NV’s die 50K per maand pakken en nog een veelvoud daarvan aan maandelijkse snoepreizen spenderen.

  Heb het ook eens over de vele Alvin Daals die zich overal, via hun links met de politiek, bij de overheid binnenlikken voor peperdure maar zinloze consultantsjobs!

 3. De bezuinigingen beginnen in eigen huis; binnen het overheidsapparaat volgens Ruggenaath. Wat een kolder zeg, hoe verklaart hij dat sommige directeuren van overheid nv’s rond de NAF 50.000 per maand verdienen. Moeten we niet beginnen met daar te korten?

  “Personeel van 60 jaar en ouder dat vrijwillig met pensioen wil gaan” zou ik niet doen als werknemer. Ik ken genoeg mensen die met 60 gepensioneerd zijn, ze vallen in een diep gat, vervelen zich sierlijk en door weinig hersenactiviteit binnen de kortste keer daarna dement.

  Wel heb ik goed nieuws voor alle 60+, vanaf 1 juli is de toegangsprijs voor ladiesnight 1 gulden ipv 10 gulden. Campo denkt mee met onze gepensioneerden.

 4. “Die willen niet in de overheid werken. Dan heb je een Menki Rojer als manager die niet weet en niets doet maar 4 keer zoveel als jou verdient.”
  en waarmee je de lakens moet delen om kans te maken op promotie

 5. Dit verlicht ook onze personeelslasten en biedt tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld jonge professionals te rekruteren”, aldus Rhuggenaath.

  Die willen niet in de overheid werken. Dan heb je een Menki Rojer als manager die niet weet en niets doet maar 4 keer zoveel als jou verdient.

 6. “In dit kader wordt opnieuw gekeken naar een initiatief dat eerder werd aangekondigd, waarbij personeel van 60 jaar en ouder dat vrijwillig met pensioen wil gaan een pakket wordt aangeboden.

  ,,Dit verlicht ook onze personeelslasten en biedt tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld jonge professionals te rekruteren”, aldus Rhuggenaath.”
  Dit soort plannen hebben nooit gewerkt (zie VUT in Nederland): alle mensen met ervaring krijgen een goede en dure regeling en lopen de deur uit, en vervolgens begaat met de fout om veel te veel nieuw personeel in dienst te nemen zodat het netto resultaat op personeels kosten nihil is. Enige oplossing is om mensen te ontslaan en salarissen te bevriezen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -