31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:41

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Getuigen horen in Troya-zaak’

In de zaak Troya, dat voortvloeit uit het Nederlandse onderzoek Cymbal, legt het Openbaar Ministerie de vijf verdachten ten laste dat zij tussen 1 januari 2010 en 6 juli 2015 (honderden) miljoenen dollars hebben witgewassen.

Willemstad – De rechter heeft beslist om in verband met de Troya-zaak – waarbij volgens het Openbaar Ministerie sprake was van grootschalig ‘gewoontewitwassen’ met het bedrijf Monterrey als spil – van het door de verdediging verzochte achttal getuigen er vier te horen.

Het betreft twee medewerkers van MCB Bank, namelijk Michael Prince en Medgar Isebia. Laatstgenoemde is Business Development Manager BankCard Services, terwijl Prince General Manager BankCard Services is. Verder zal als getuige worden gehoord ondernemer Joel da Silva Gois van Goisco en voorts accountant Gianni Schobb.

De bedoeling is om de vier getuigen vrijdag op de zitting – dus niet bij de rechter-commissaris – te horen. Op vrijdag wordt ook besloten hoe de zaak verder wordt afgehandeld, zoals op welke zittingsdagen in augustus. Maandag en gisteren kwamen in de Troya-zaak zes verdachten voor in de misdrijf-zitting. Het betreft één rechtspersoon, Crown Import & Export nv, en vijf natuurlijke personen: Jose Luis de Andrade (Venezuela), Luis Gonzales- Zwanenburg (Venezuela), Rosaura del Carmen Asuaje (Venezuela), Ravi Mohan Balaraman (India) en Jeanete Rosas Vasquez-Ortega (Chili). Allen waren aanwezig en ieder met een eigen advocaat.

- Advertentie -

Het gaat over vele tientallen, zelfs een paar honderd, miljoenen die door middel van swipen zijn witgewassen. Venezolaanse bezoekers die felbegeerde dollars wilden bemachtigen. Dit begon ergens in 2004 en duurde voort tot 2015, toen het OM het onderzoek begon. ‘Gewoontewitwassen’, valsheid in geschrifte, het gebruikmaken van valse documenten en het exploiteren van een geldwisselkantoor zonder de vereiste vergunningen zijn de feiten die het OM ten laste legt.

In Nederland speelde aanverwante zaak Cymbal, waarbij de Curaçaose zakenfamilie Gryns-ztein als verdachte geldt. Met het swipen van dollars voor Venezolanen die zagen dat hun bolívars met de dag minder waarden werden, zijn volgens rechter Stephan van Lieshout behoorlijke winsten gemaakt.

Warenhuisbedrijf Monterrey Trading Co. nv in de Columbusstraat op Curaçao vormde het centrum van een web met agenten en subagenten, die moesten zorgen dat er op volle toeren werd geswipet. Volgens de rechter speelde Isaac Grynsztein, de oudste zoon van de familie, een hoofdrol. Maar er waren ook Chinese en Indiase zakenlieden die ruimschoots een graantje meepikten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Naschrift KKC

Volgems de Amigoe van 25 juni 2019 zijn in afgelopen periode ook zakenmannen Joel Gois en Rudolf ‘Rudy’ Pizziolo gehoord, omdat hun bedrijven ook zouden zijn gebruikt voor het dollartoerisme. Verder werd loterijbaas Robbie dos Santos in dit onderzoek genoemd. Dos Santos en zijn bedrijven Jamaroma, The Money Game en Administratiekantoor Dollar werden in 2016 in het onderzoek Bientu veroordeeld voor het witwassen van geld, belastingontduiking, valsheid in geschrifte en deelneming aan een criminele organisatie en verboden vuurwapenbezit. Hij moest ruim 72 miljoen gulden terugbetalen aan de staat. De betrokken financiële dienstverleners ING bank en KPMG zijn ook medeschuldig bevonden en hebben in deze zaken reeds geschikt.

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Er is o.a. door de MCB bank alsmede de overheid grof verdiend aan deze zwarte geldstroom “swipe” transacties.

  Als de banken er aan kunnen verdienen dan krijgen illegale transacties en de uitvoerders ervan een hele andere bejegeningen.

 2. En onze o zo integere MCB – ze willen van de crimineel Robbery dos Santos af – graaide vrolijk mee met haar bank card services.

  Uigerekend MCB had het beste zicht op wat er gebeurde in Monterrey, maar de Nesya Amnesia van de MCB keek toe en MCB cashte vrolijk mee met iedere transactie.

  Misschien moeten we de correspondent banks van de MCB hierover even inlichten?

 3. Gianni Schob staat op de payroll van EY dat laatst in een personeelsadvertentie naar integere werknemers zocht.

  Met personeel als Schob op de payroll zul je die in eigen huis inderdaad niet vinden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -