30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Rechter moet nu vonnissen’

HomeNieuwsAD | 'Rechter moet nu vonnissen'
'Rechter moet nu vonnissen' | Bea Moedt
,,Ondanks dat er nu al weer vier maanden zijn verstreken moet er geconstateerd worden dat de noodsituatie die aanleiding was om dit kort geding te beginnen gewoon voortduurt. Dit kan en mag niet getolereerd worden.” | Bea Moedt

Willemstad – De gesprekken tussen de stichtingen Clean Air Everywhere (CAE), Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) en de overheid over de luchtvervuiling vanaf het Isla-terrein hebben niets opgeleverd.

Op de vierde zitting van het kort geding van de organisaties en enkele burgers tegen het Land Curaçao kwamen de eisers tot de conclusie dat rechter Peter van Schendel nu toch maar met een vonnis moet komen.

De rechter stuurde de partijen tot nu toe steeds naar de onderhandelingstafel omdat de overheid beloofde maatregelen te zullen nemen. Ondanks een positief begin bleken de vijf gesprekken niets op te leveren, zei advocate Sandra in ’t Veld op de zitting:

,,Uit niets blijkt dat de overheid de urgentie van de situatie ook maar enigszins onderkent.”

Afspraken en toezeggingen werden ‘keurig vastgelegd in de notulen’, maar resultaat heeft het niet opgeleverd.

In ’t Veld somde de toezeggingen op: een vervolgonderzoek naar de beruchte groene stof die in de wijken onder de rook van de Isla neerdaalt, een informatiefolder over de omgang met de stof, een onderzoek naar het affakkelen en het stoppen daarvan, het beschikbaar stellen van emissierapporten, een haalbaarheidsstudie naar een gezondheidsonderzoek en een plan van aanpak voor de verbetering van bedrijfsprocessen. Aan geen van deze punten is volledig voldaan.

,,De enige conclusie die getrokken kan worden na deze vier maanden van overleg is dat het nu wel 100 procent duidelijk is dat er, zonder dat de rechter ingrijpt, helemaal niets wezenlijks gaat veranderen.”

De eisende partijen beschuldigen de overheid van onwil. Rapporten blijven onder het stof liggen en voor onderzoek is geen geld. Maar onderzoek naar vuil zwemwater in het zwembad van Brievengat kreeg wel prioriteit na een klacht ‘door één bezoeker’, aldus In ’t Veld. Voor CAE, Smoc en de eisende burgers is de maat vol.

Naast de eis om een einde te maken aan de vervuiling en het starten van onderzoeken wijzen zij ook op een vorige week door de Tweede Kamer aangenomen motie. Daarin wordt geconstateerd dat Curaçao het probleem niet alleen kan oplossen en dat Nederland moet helpen met ‘scenario’s te ontwikkelen’ voor een duurzame oplossing.

De conclusie van In ’t Veld is dat minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur ‘handelt in strijd met alle internationale normen’ en de bescherming van de gezondheid van de bevolking niet serieus neemt.

,,Ondanks dat er nu al weer vier maanden zijn verstreken moet er geconstateerd worden dat de noodsituatie die aanleiding was om dit kort geding te beginnen gewoon voortduurt. Dit kan en mag niet getolereerd worden.”

Rechter Van Schendel wordt gevraagd om in ieder geval ervoor te zorgen dat duidelijk wordt wat er in de groene aanslag zit en wat er gedaan kan worden aan het structurele affakkelen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift:

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties