26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

AD | PS maakt een draai bij stemming

HomeMediaAD | PS maakt een draai bij stemming
politie opleiding | Jeu Olimpio

Willemstad – De motie tegen de politie-bacheloropleiding, die afgelopen vrijdag door 13 van de 19 Statenleden die stemden werd aangenomen, valt in twee opzichten op: dat twee MAN-leden van de vorige coalitie in deze meegingen met de nieuwe coalitie; en dat PS nu ook in het ‘Schotte-kamp’ zit, terwijl in december nog volstrekt tegenovergesteld werd gestemd.

lMotie nummer 7 van vrijdag 17 februari 2017 is gericht tegen de bacheloropleiding voor het Korps Politie Curaçao, dat eerder onder de vorige regering-Whiteman werd gegund aan ICUC-International bv van Carl Camelia, de echtgenoot van demissionair minister Suzy Camelia-Römer (PNP). De oppositie toen zag daar vriendjespolitiek in en laakte ook het bedrag van 5,6 miljoen gulden dat ermee zou zijn gemoeid. Uitleg van Camela, dat het feitelijk toch echt anders zit, mocht niet baten (zie ook elders in deze editie).

De toenmalige oppositie vormt sinds een week een nieuwe meerderheid en maakte daar afgelopen vrijdag direct gebruik van door een motie door het parlement te loodsen die in feite een streep trekt door de bacheloropleiding op hbo-niveau en de (demissionaire) regering verzoekt een bedrag van 300.000 gulden beschikbaar te stellen voor het project van ‘Bachelor Politiekunde’ voor het bestaande mbo-Opleidingsinstituut Rechtshandhaving en Veiligheidszorg (ORV). Dit moet in gezamenlijkheid met de University of Curaçao (UoC) gebeuren.

Tegelijkertijd is door middel van de motie ‘besloten’ dat de regering aan de Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC) moet verzoeken een diepgaand onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van het project van ICUC International, dat op 26 oktober 2016 – bijna drie weken na de verkiezingen van 5 oktober – door de ministerraad werd goedgekeurd, gebaseerd overigens op het Landsbesluit van 30 december 2014.

Een complex geheel, maar wat opvalt is dat deze motie die vrijdag in het debat als eerste werd aangekondigd door MFK-fractieleider Gerrit Schotte, uiteindelijk de steun kreeg van 13 Statenleden. Van de ‘Groep van 11’, gevormd door de 4 MFK-leden, de 3 KdNT-parlementariërs, de 2 overlopers van Soberano, plus de eenmansfracties MP van Marilyn Moses en het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam.

Op de stemmingslijst staan echter óók de namen van Yaël Plet en Giselle Mc William (beiden MAN) die eveneens vóór de motie van de tegenstanders van het demissionaire kabinet-Koeiman (MAN, PAR en PNP) hebben gestemd. Van de twee overige MAN-leden onthield Gassan Dannawi zich die dag überhaupt van stemmen (hij liep in het weekend over naar het kamp-Schotte dat daarmee nu kan rekenen op 12 van de 21 Statenzetels), terwijl Elsa Rozendal tegen de motie van Schotte stemde.

De overige tegenstemmers zijn: Marilyn Alcala-Wallé, Stephen Walroud en Curtley Obispo (PAR) en de partijgenoten Humphrey Davelaar en Henny Reinilla (PNP) van minister Camelia-Römer.

Omayra Leeflang van de eenmansfractie Un Kòrsou Hustu stemde niet. Maar het viel haar wel op dat Pueblo Soberano een ‘draai’ heeft gemaakt ten opzichte van eerder. Want terwijl de PS-fractie – die momenteel bestaat uit Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora – zich nu voor de motie, en dus tegen de politie-bacheloropleiding van Camelia uitspreekt, deed de PS-fractie, toen deze nog bestond uit Jaime Córdoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (voordat zij minister werden in het kabinet Koeiman), het omgekeerde. Een draai van 180 graden dus. Dat zien de kiezers deze dagen overigens wel meer gebeuren.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. In zekere zin mogen we ook vaststellen dat het openlijk graaien van Camelia Romer in de staatskas heeft bijgedragen aan de huidige politieke situatie.
    Op dit punt ben ik het wel eens met de oppositie. dit moest worden teruggedraaid, het was te zot voor woorden.
    Helaas zit de corruptie in alle gelederen van de politiek. Was het maar zo dat alleen Schotte, Dos Santos etc corrupt waren. We moeten echter concluderen dat ze allemaal zo corrupt zijn als de pest. Ze laten geen kans onbenut om te graaien in de belastingpot.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties