AD | Problemen met de IT in het CMC

Dat zei Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, deed donderdagochtend verslag van de eerste twaalf dagen dat het ziekenhuis open is  | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het digitale systeem binnen Curaçao Medical Center (CMC) is niet stabiel. Daardoor werken laptops en telefoons niet optimaal en ontstaan wachttijden bij de registratie. Dat moet snel verbeteren met meer technische ondersteuning.

Dat zei Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, donderdagochtend tijdens een persconferentie waarin hij verslag deed van de eerste twaalf dagen dat het ziekenhuis open is. Al direct bij de opening op vrijdag 15 november gaf Martina aan dat het werk nu pas begon en dat nog de nodige kinderziektes de kop op zouden steken.

Ook gisteren benadrukte de HNO-directeur nog eens dat er nog van alles moet worden verbeterd, maar dat dezelfde problemen naar boven zouden zijn gekomen als was besloten om pas in februari of maart open te gaan. ,,Een ziekenhuis is nu eenmaal geen auto. Pas als je in het gebouw trekt, komen dergelijke zaken naar voren.”

Vooral de IT in het ziekenhuis en het werken met de software van Hix blijken nog voor de nodige problemen te zorgen. Laptops en telefoons doen het de ene dag wel maar de andere dag weer niet. ,,Het systeem is niet stabiel”, zegt Martina. ,,Apparaten moeten opnieuw geijkt worden nadat ze in gebruik zijn genomen.”

Om de functionaliteit van het systeem op korte termijn te verbeteren zullen Hix-deskundigen langer dan gepland op het eiland blijven voor technische ondersteuning. De digitalisering van het ziekenhuis blijkt meer tijd te kosten dan verwacht. Daardoor ontstaan wachttijden bij de registratiebalies. ,,Daar komt nog bij dat het systeem niet stabiel is”, zegt Martina.

Twee derde van de mensen die naar CMC komen om zich te laten registreren hebben die dag geen afspraak in het ziekenhuis. Daarom komt er een aparte balie voor de groep mensen die diezelfde dag geholpen moet worden. Een van de speerpunten op korte termijn is dan ook de wachttijden te verkorten door de logistiek van patiëntenstromen te verbeteren.

Sirving Keli, inspecteur-generaal bij de Inspectie voor de Volksgezondheid, zegt dat de inspectie dagelijks in het ziekenhuis aanwezig is en dat de patiëntenzorg tot nu toe nooit in gevaar is geweest. Ook niet nadat een transformatiekast oververhit raakte en de rook naar de operatiekamers trok, douchekoppen en slangen werden gestolen en condenswater van de airconditioning in een ruimte lekte met laptops. Technici lossen de problemen op, zei directeur Martina.

Inspecteur Keli zegt dat de inspectie de veiligheid van patiënten bewaakt. Hij geeft als voorbeeld defecte deuren en een liftgroep die buiten werking was voor onderhoud. De inspectie heeft niet ingegrepen omdat er voldoende alternatieven bleken om de zorg veilig te stellen: een andere mogelijkheid om de operatiekamer te bereiken en een wel werkende lift naast degene die buiten werking is.

Keli: ,,Dan is de situatie wel onhandig, maar de veiligheid van de patiënt niet in gevaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 30 november 2019

7 Reacties op “AD | Problemen met de IT in het CMC

 1. Geen proef gedraaid??? Aai, onbewoonbaar verklaard of onverklaarbaar bewoond?

 2. Ay nos mes por .
  Trouwens wat kunnen we wel ?

 3. Curacao revisited

  Martina zei pas geleden dat er geen concessies op het gebied van veiligheid worden gedaan

  https://www.knipselkrant-curacao.com/ad-risicos-veiligheid-patient/

 4. Keli: ,,Dan is de situatie wel onhandig, maar de veiligheid van de patiënt niet in gevaar.”………..

  Dan is de situatie wel onhandig…….toppunt van eufemisme, deze man is een meester in bagataliseren van problemen.

  Lijkt Chos Romero wel, met zijn eufemstisch stelling in zijn bye bye brief “that It would be an overstatement to say that things are all well in the Bank”, ipv met opgeheven hoofd te zeggen dat het ronduit een grote corrupte plunderbende is met een falend en defect toezichtsregime .

 5. Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, onder welke steen hebben ze deze proleet vandaan gehaald? Dit is juist de informatie die je niet met de buitenwereld moet delen, het is afwachten totdat een 12 jarige hacker het hele ziekenhuis plat legt.

 6. ……”Pas als je in het gebouw trekt, komen dergelijke zaken naar voren.”……Typische uitspraak van een manager die geen managerkwaliteiten heeft

  Gilbert Matina, , bedoelt te zeggen: door dat ik geen goede invulling heb gegeven aan mijn toezichthoudende rol als transitie directeur, hebben we nu al deze problemen die 100% te voorkomen waren..

  Je kunt geen top manager zijn en een 8 to 5 Happy Hour mentaliteit hebben, dan gaat het mis,
  Op Curacao hebben we managers met 1 million dollar salaris mentaliteit met een 2 voor de prijs van 1 werkethos kwaliteit

 7. Curacao revisited

  Top reactie Martina: geef het systeem maar weer de schuld. Jullie hebben gewoon een niet afgerond ziekenhuis geopend met tal van problemen (geen kinder ziektes) en een dode tot gevolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *