28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Premier: Geen deal zonder inkomsten RdK

HomeMediaAD | Premier: Geen deal zonder inkomsten RdK
Refineria Isla betaalt een leasebedrag van 100 miljoen gulden per jaar aan RdK. Daarnaast is er nog een ‘take or pay’-fee die in rekening wordt gebracht voor het gebruik van de utiliteiten die worden geleverd door CRU | Foto Dushi

Willemstad – Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij, zal haar assets nooit ter beschikking stellen aan een bedrijf voor commerciële activiteiten zonder daarvoor inkomsten terug te krijgen. ,,Dat zouden we niet kunnen accepteren”, zegt minister-president Eugene Rhuggenaath desgevraagd.

Rhuggenaath benadrukt dat er geen enkele indicatie is dat er in de onderhandelingen met de Amerikaanse Klesch Group sprake is van een dergelijke constructie waarbij de installaties worden geëxploiteerd zonder dat daar een leasebedrag voor moet worden betaald of op een andere manier inkomsten worden gegenereerd. ,,We beschouwen Klesch uiteraard als een goede kandidaat en zijn nog intensief bezig met de onderhandelingen.”

Vorige week sprak Rhuggenaath tijdens een persconferentie van ‘cruciale weken’ en ‘de laatste fase’. Alles is erop gericht om zo snel mogelijk een overeenkomst te tekenen met de exclusieve kandidaat die het stokje van Refineria Isla, dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, moet overnemen.

,,Ons doel is voor de feestdagen in december meer duidelijkheid te kunnen geven”, aldus Rhuggenaath vorige week. Zowel Klesch Group als de Curaçaose overheid voert een due diligence uit om een goed beeld te krijgen van de exploitatiemogelijkheden en situatie van de raffinaderij. ,,Dat gebeurt met volledige medewerking van Isla en haar medewerkers”, zegt Rhuggenaath. De leaseovereenkomst met de huidige uitbater Refineria Isla loopt op 31 december ten einde.

Gisterochtend was de Curaçaose premier te horen tijdens een interview bij Radio Mas 99 en in die uitzending kwam ter sprake dat de Klesch Group in september dit jaar niet werd geselecteerd als overnamekandidaat van de raffinaderij op Trinidad & Tobago. Daarover berichtte deze krant op 24 september op basis van een publicatie van Argus Media.

Volgens minister Colm Imbert van Financiën zou de Klesch Group hebben voorgesteld ‘toekomstige belastingen’, bijvoorbeeld de loonbelasting die moet worden afgedragen voor de werknemers, als betaling te zien. De regering van Trinidad heeft gekozen voor het door de vakbond opgerichte bedrijf Pet dat de Point-a-Pierre-raffinaderij voor 700 miljoen dollar heeft overgenomen.

Premier Rhuggenaath zegt dat iets dergelijks niet speelt op Curaçao en heeft alleen via de media kennis genomen van de rol van Klesch bij de verkoop van de raffinaderij op Trinidad & Tobago. ,,Maar dit is wel een voorbeeld van wat voor ons niet acceptabel zou zijn.”

Refineria Isla betaalt een leasebedrag van 100 miljoen gulden per jaar aan Refineria di Kòrsou (RdK). Daarnaast is er nog een ‘take or pay’-fee die in rekening wordt gebracht voor het gebruik van de utiliteiten die worden geleverd door Curaçao Refinery Utilities (CRU). CRU valt onder RdK. Rhuggenaath wees er in de uitzending van Radio Mas 99 op dat RdK afhankelijk is van die inkomsten en dat de insteek juist is om met de nieuwe partij tot een betere deal te komen.

Tegen het Antilliaans Dagblad zegt hij ook bij Radio Mas weer naar voren te hebben gebracht dat Curaçao concurrentie heeft van andere landen in de regio waar een raffinaderij te koop wordt aangeboden.

,,Gezien de huidige situatie van de markt is de kans klein om grote namen te trekken. Maar goede, kleinere ‘mid tier’-operators en handelaren zijn wel geïnteresseerd. En ja, ook speculanten die op korte termijn winst willen maken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties