29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Barakken SDKK overvol

HomeMediaAD | Barakken SDKK overvol

Met vonnis

Minister Girigorie: Tijdelijke oplossing gevonden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) bevestigt dat de barakken in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) ‘boordevol zijn na drie grote aanlandingen in een week’.

,,De situatie is absoluut niet correct en zal vanmiddag worden opgelost. De mensen zullen naar een adequate opvangplek worden overgebracht”, zei hij gisteren. Dit wordt bevestigd door Imro Zwerwer van het Korps Politie Curaçao (KPC). ,,Er zijn circa 50 personen overgebracht naar een andere locatie die goed bewaakt wordt. Om veiligheidsredenen kan ik niet aangeven waar de illegalen worden opgevangen”, aldus Zwerwer.

Een deel van de ongedocumenteerden die gisterochtend nog vast zaten in de barakken van SDKK is dus overgebracht naar een tijdelijke opvangplek, maar Girigorie kon gisteren ook niet zeggen waar dat precies is.

In wat officieel de ‘tijdelijke detentie’ heet, maar algemeen bekend staat als de barakken, waren gisterochtend nog 101 mannen en vrouwen zonder papieren ondergebracht. Dat is veel meer dan de beschikbare capaciteit voor 48 mensen. Gevangenisdirecteur Urny Floran zegt dat mensen op matrassen moesten liggen en er ook gebruik werd gemaakt van de recreatiezaal. Dat gebeurt onder leiding van de directie Risicobeheersing en Rampenbeleid.

Begin dit jaar kwam er uit Nederland 132.000 euro binnen voor de upgrading en uitbreiding van de tijdelijke detentiecapaciteit met 22 extra plekken. Daar worden migranten vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. De bijdrage van Nederland is een derde van de totale kosten, het overige deel voor de eerste fase van aanpassingen betaalt Curaçao zelf, zegt Girigorie.

Dat er nog weinig schot in de zaak zit, heeft volgens de minister te maken met het wachten op onderdelen die zijn besteld. ,,Daardoor is vertraging opgelopen. Deze eerste aanpassingen hadden al maanden geleden moeten zijn afgerond.” Girigorie erkent dat ook met de extra 22 plekken ‘de capaciteit niet genoeg zou zijn voor de huidige crisis’.

,,Die zal in fases worden opgebouwd.”

Na de verbouwing en uitbreiding moeten de barakken voldoen aan de internationale normen, onder andere door een betere indeling van de verblijfsruimten en de slaapkamers. Curaçao loopt dan in de pas met de minimale maatstaven die gelden voor opsluiting van mensen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Lees hier het vonnis

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties