31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 13:56

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Politici staan succes in de weg op Sint Maarten’

SXM PJIA airport | Antilliaans Dagblad

Den Haag – Jonge professionals op Sint Maarten zijn positief ingesteld en willen hun land vooruit helpen. Maar ze maken zich zorgen over ‘ogenschijnlijk kleine dingen’ die steeds weer het succes in de weg staan. Politici zijn meer met zichzelf bezig dan met de toekomst van hun land.

Dat kreeg staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties van hen te horen tijdens zijn bezoek afgelopen week.

Knops stuurde twee dagen na terugkeer al een verslag naar de Tweede Kamer, waarin hij een ontmoeting beschrijft met jonge professionals. Met hen sprak hij over de bestuurlijke ontwikkeling, economisch herstel, versterking van sociale cohesie en zorg voor de natuurlijke omgeving. ,,Ik ben onder de indruk van de positieve krachten en de potentie die zichtbaar werden”, schrijft Knops.

- Advertentie -

De staatssecretaris zegt getroffen te zijn door de zorg die doorklonk tijdens de ontmoeting. Politiek staat vooruitgang in de weg, waardoor talent ‘moegestreden zijn heil elders zoekt’, omschrijft hij de stemming onder de jonge professionals.

,,De goedwillende krachten op Sint Maarten staan op dit moment voor een enorme opgave.” Ook aan Nederlandse kant is de uitdaging volgens Knops ‘complex’ om in deze omstandigheden het goede te doen, maar hij verzekert de Kamer dat het belang van de bevolking van Sint Maarten voorop staat.

Eerder in zijn brief beschrijft Knops hoe hij midden in een politieke crisis op Sint Maarten arriveerde. Aan gouverneur Eugene Holiday en premier Leona Romeo-Marlin heeft hij toen direct benadrukt dat het belang van de bevolking leidend is voor het Nederlandse kabinet en dat de instabiliteit niet bevorderlijk is voor de wederopbouw.

De staatssecretaris beschrijft hoe de gouverneur de crisis heeft aangepakt en nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven voor 25 november. De gevolgen voor de wederopbouwprojecten zijn nog onduidelijk. Zo liggen het financieringsplan voor het herstel van de luchthaven en een plan voor de aanpak van de afvalberg klaar, maar moet de regering van Sint Maarten ‘zijn deel van de afspraken nakomen’. ,,Nederland zal de ontwikkelingen op de voet volgen en aan de hand daarvan zijn positie bepalen.”

- Advertisement -

In een toespraak die Knops uiteindelijk niet voor de Staten kon houden had hij willen zeggen dat politieke spelletjes niet passen, omdat die belangrijke ontwikkelingen blokkeren. De niet uitgesproken toespraak is wel grotendeels gepubliceerd in The Daily Herald en daarna ook in deze krant.

Knops verwijst in zijn verslag ook naar de jongste voortgangsrapportage over de detentiefaciliteiten en politie. Daaruit blijkt dat de gebouwen weliswaar worden opgeknapt en aangepast, maar dat de investeringen in menselijk kapitaal en verbetering van de organisatie geen gelijke tred houden.

Optimistischer is de bewindsman over herstelprojecten van het National Recovery Program Bureau. Er zijn bijna duizend huizen hersteld van orkaanschade, 500 worden op korte termijn aangepakt en ruim 1.300 mensen hebben een opleiding gekregen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Ook worden resultaten geboekt bij het herstel van scholen en shelters en werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Waste2Work met vakmanschap aan het omzetten van afval in meubilair en andere gebruiksvoorwerpen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Gut, hetzelfde geldt hier op Curacao.
    Dit eiland komt ook geen steek vooruit, alleen zijn het niet alleen de politic, maar ook een groot deel van de bevolking zelf. Zo kun je dus over 100 jaar terugkomen op dit eiland en dan zul je zien dat de situatie ongeveer gelijk is aan die van alle andere eilanden, waar charlatans (die zichzelf politici noemen) de tent leeg hebben gejat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -