AD | Plasterk: Koninkrijksboot is begin

Plasterk Ramona Pikeur Gay Pride

Minister Plasterk denkt dat op Curaçao, Aruba en Sint Maarten tijd rijp is voor erkenning homorechten | FOTO RENÉ ZWART

Amsterdam – Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoopt dat het succes van de Koninkrijksboot – bij de Amsterdam Gay Pride uitgeroepen tot winnaar van de botenparade – bijdraagt aan een grotere acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

,,Het is fantastisch dat nu ook een Koninkrijksboot meedoet aan de Canal Parade. Het moet ergens beginnen”,

aldus de bewindsman zaterdag bij het uitzwaaien van de 120 uitgelaten en kleurrijk uitgedoste Caribische LHBT’ers.

,,Je leeft maar een keer en dan moet je in vrijheid kunnen liefhebben wie je liefhebt, geaccepteerd door je omgeving.”

Plasterk erkent dat de gelijke behandeling van homo’s een mensenrecht is, maar een rol voor de Koninkrijksregering op grond van artikel 43 uit het Statuut (het waarborgen van de mensenrechten) is volgens hem niet aan de orde.

,,Je moet de landen ook de tijd gunnen. In Nederland kennen we sinds 2001 het homohuwelijk, maar daar is een lang proces aan vooraf gegaan.”

De bewindsman vond het al zeer verheugend dat de drie regeringen via medewerkers van de Kabinetten van de Gevolmachtigde ministers officieel vertegenwoordigd waren:

,,Dat zie ik toch als een teken dat het serieus wordt opgevat.”

De minister verwacht dat de erkenning van het homohuwelijk in de Verenigde Staten zal helpen een kanteling in het denken bij de politiek op de eilanden teweeg te brengen.

,,De Caribische landen zijn toch meer op Amerika gericht dan op Europa, onder meer op het gebied van toerisme. Ik denk dat de tijd rijp is voor verandering en dat het over niet al te lange tijd mogelijk wordt dat LHBT’ers ook in hun eigen land kunnen trouwen. Het is een onderwerp dat ik in mijn contacten met de collega’s in de Cariben geregeld ter sprake breng en dat zal ik blijven doen, uiteraard met respect voor ieders opvatting.”

Plasterk – strak in het pak, maar wel met een roze stropdas – complimenteerde Ramona Pikeur van Dushi & Proud met haar initiatief voor de Koninkrijksboot. Ook sprak hij met de vertegenwoordigers van de homobewegingen op de eilanden onder wie Shundrey Kleinmoedig (Foko Curaçao), Milicent Sof (EQ Bonaire) en Maikel Kelly (Alfa Aruba).

De bewindsman ging gewillig op de foto met iedereen die maar wilde om zich vervolgens naar de boot van zijn eigen partij te spoeden.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Plasterk: Koninkrijksboot is begin

  1. Beste Kees, Ik moet je nageven dat je erg veel zelfkennis hebt.

  2. Kees Bouman

    Die hele grachtenoptocht is niet meer en niet minder dan een exhibitionistisch gekoketteer met een afwijking. Zal na deze opmerking wel weer als homofoob worden bestempeld. Het zij zo.

  3. Het wettelijk maken van een homohuwelijk, betekend nog niet dat het zomaar door iedereen geaccepteerd wordt en zeer zeker niet gedwongen geaccepteerd dient te worden. Het wettelijk maken van een homohuwelijk wilt absoluut niet zeggen dat God deze zonde accepteert en zal ook niemand Hem dat kunnen opdringen. Ook niet onder welke pretext dan ook.
    Gelukkig is de liefde van God groter voor ons dan de liefde die wij voor Hem hebben. God houdt van de mens die Hij geschapen heeft, maar Hij houdt niet van de zonde waarin de mens leeft. Daarom heeft Hij, uit zijn grote liefde voor de mens, zijn zoon opgeofferd voor ons. En ook niet zomaar een offer. Zijn zoon is weder opgestaan. En dat vier ik niet alleen met kerst, maar elke dag. God houd van de mens, maar niet van zijn zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *